🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на ЕСО достигна 186 млн. лева

Паричните наличности на компанията растат с 90% до 645 млн. лв., показва отчетът на дружеството за периода януари - септември

С почти 200 души е намалял броят на работещите в ЕСО за година. В момента числеността на персонала в компанията е 3406 души, докато през 2022 г. тя е била 3625.
С почти 200 души е намалял броят на работещите в ЕСО за година. В момента числеността на персонала в компанията е 3406 души, докато през 2022 г. тя е била 3625.
С почти 200 души е намалял броят на работещите в ЕСО за година. В момента числеността на персонала в компанията е 3406 души, докато през 2022 г. тя е била 3625.    ©  Цветелина Белутова
С почти 200 души е намалял броят на работещите в ЕСО за година. В момента числеността на персонала в компанията е 3406 души, докато през 2022 г. тя е била 3625.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • ЕСО топи дълговете към партньорите си, но въпреки това общият размер на пасивите леко расте.
  • Приходите и от достъп, и от пренос на електроенергия се увеличават.
  • Постъпленията от клиенти намаляват леко до 1.3 млрд. лева на годишна база.

На фона на масовото "обедняване" на останалите държавни енергийни компании Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира значително увеличение на печалбата си към към края на деветмесечието. Тя вече е 185.9 млн. лв. при 87.4 млн. лв. година по-рано, показва финансовият отчет на дружеството.

Основните причини за този добър резултат са увеличените приходи от достъп, пренос, присъединяване. Заслуга имат и приходите от достъп за производители на електрическа енергия от слънце и вятър, които станаха много повече през последната година. Фактор е и намалението на купената енергия за технологични разходи по пренос спрямо същия период на м.г., поради спад на цените на пазарите, администрирани от енергийната борса.

Постъпленията от клиенти леко намаляват до 1.3 млрд. лв. при 1.6 млрд. лв. за същия период на м.г., показват още данните от отчета. Общият размер на приходите спада с 20% до 1 млрд. лв., а разходите са 819.7 млн. лв., или намаление с 32% спрямо периода януари - септември 2022 година. Отделно - паричните налични средства на ЕСО растат с 90% и вече са 645 млн. лв., показва още отчетът.

Пасивите на ЕСО незначително нарастват до 3.7 млрд. лв. при 3.5 млрд. лв. година по-рано. Прави впечатление, че търговските задължения към т.нар. свързани лица са намалели значително и вече са 22.8 млн. лв. (при 119 млн. лв. за деветте месеца на 2022 г.). За сметка на това обаче общата сума по дългосрочните задължения е нараснала и вече минава 1 млрд. лв. при 905 млн. лв. година по-рано, показва още отчетът.

Финансите на ЕСО зависят главно от външни фактори - има ли потребление на ток и производство, има и приходи. Решенията на енергийния регулатор също са от значение, а фактор е и борсовата цена на електрическата енергия.

Всичко това личи и от самия отчет на компанията. Например приходите на ЕСО от достъп растат с 42% до 18.5 млн. лв., а тези от пренос - до 437 млн. лв., което е увеличение от 30% в сравнение със същия период на м.г. Приходите от достъп от производители, с изключение на производителите на вятърна и слънчева енергия, са намалели с 27% до 55.7 млн. лв. За сметка на това обаче с 29% са се увеличили тези по линия именно на ВЕИ производителите.

Приходите по това перо вече са 19 млн. лв. (при 14 млн. лв. година по-рано), показва още отчетът. И това е обяснимо предвид големия интерес към развитието на сектора и заявките за присъединяване на нови съоръжения от страна на инвеститорите.