🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън одобри най-големия проект за офшорен вятърен парк в САЩ

Ocean Wind 1 на датската компания Ørsted ще се намира край бреговете на Ню Джърси и ще е с капацитет 1100 мегавата

Това е третият одобрен проект за офшорни вятърни паркове от администрацията на Джо Байдън заедно с Vineyard Wind край Масачузетс и South Fork Wind край Роуд айлънд и Ню Йорк.
Това е третият одобрен проект за офшорни вятърни паркове от администрацията на Джо Байдън заедно с Vineyard Wind край Масачузетс и South Fork Wind край Роуд айлънд и Ню Йорк.
Това е третият одобрен проект за офшорни вятърни паркове от администрацията на Джо Байдън заедно с Vineyard Wind край Масачузетс и South Fork Wind край Роуд айлънд и Ню Йорк.    ©  Reuters
Това е третият одобрен проект за офшорни вятърни паркове от администрацията на Джо Байдън заедно с Vineyard Wind край Масачузетс и South Fork Wind край Роуд айлънд и Ню Йорк.    ©  Reuters

Бюрото за управление на океанската енергия (BOEM) към Вътрешното министерство на САЩ обяви, че администрацията на президента Байдън е одобрила плана за изграждане и експлоатация на проекта Ocean Wind 1 край бреговете на Ню Джърси. Вятърният парк ще бъде разположен в близост до Атлантик сити, като очакваният капацитет е 1100 мВт. В парка ще бъдат изградени до 98 вятърни турбини и 3 подстанции. Проектът ще бъде изграден от датската енергийна компания Ørsted.

Това е третият одобрен проект за офшорни вятърни паркове от администрацията на Джо Байдън заедно с Vineyard Wind край Масачузетс и South Fork Wind край Роуд айлънд и Ню Йорк, които са в процес на изграждане и се очаква да са с мощност съответно 800 мВт и 130 мВт. Тези проекти представляват напредък в постигането на целите на администрацията на Байдън за разработване на 30 гигавата възобновяема офшорна вятърна енергия до 2030 г., се казва още в изявлението на BOEM.

"Ocean Wind 1 представлява още една значителна стъпка напред за офшорната вятърна индустрия в САЩ", заяви директорът на BOEM Елизабет Клайн. "Одобрението на проекта демонстрира ангажимента на федералното правителство към развитието на чиста енергия и борбата с изменението на климата и е доказателство за водещата роля на щата Ню Джърси в подкрепа на устойчивите източници на енергия и икономическото развитие на крайбрежните общности."

Опозиция срещу вятърните проекти

Проектите за офшорни вятърни паркове се изправят пред редица предизвикателства, включително опозицията на местните жители, която е особено силна в окръг Кейп Мей, намиращ се южно от Атлантик сити, където някои крайбрежни общности ще могат да виждат турбините от брега. Жителите са се присъедини към групи, противопоставящите се на проекта въз основа на опасения, вариращи от смъртта на китове до въздействието, което турбините биха могли да окажат върху местния туризъм, включително и чрез правни действия, съобщава The Washington Post.

През юни окръгът е гласувал да добави още две адвокатски кантори към правния си екип, за да оспори федералните регулаторни решения и разрешенията, които Департаментът за опазване на околната среда на Ню Джърси е издал на Ørsted. Бившият съдия от Върховния съд на Ню Джърси Майкъл Д. Донохю, който служи като специален съветник на окръга, заяви, цитиран от изданието, че Кейп Мей преглежда решението на BOEM и "ще определи какви възможности за съдебни действия, ако има такива, могат да бъдат предприети".

През 2021 г. местни жители завеждат дело срещу Vineyard Wind, твърдейки, че вятърните турбини ще навредят на застрашените бискайски китове, от които са останали под 350 екземпляра. През май тази година съдът подкрепя проекта за вятърен парк, като не установява нарушение на законите за околната среда и застрашените видове. Отделно групи са подали искове срещу Vineyard Wind и Ocean Wind 1 относно потенциалната вреда за морските организми, както и за местния риболов, пише американското издание Quartz.

BOEM съобщава, че действията, които Ocean Wind ще предприеме за намаляването на ефекта върху защитените видове, включват ограничения на скоростта на плавателните съдове и определяне на зони за преминаване по време на строителството. Ocean Wind се ангажира и с три програми за намаляване на последиците за риболова: програма за директни компенсации за възстановяване на изгубени приходи, фонд за навигационна безопасност за модернизиране на навигационното оборудване и програма за възстановяване на загубени или повредени търговски риболовни съоръжения.

Все още няма коментари
Нов коментар