🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС: Мораториумът върху вятърната енергия във Ветрино е незаконен

Проектът на "Добротич уинд" за вятърна централа с мощност 519 мВт е най-големият в страната

Ако се реализира проектът на "Добротич уинд" ще бъде най-големият в страната
Ако се реализира проектът на "Добротич уинд" ще бъде най-големият в страната
Ако се реализира проектът на "Добротич уинд" ще бъде най-големият в страната    ©  Цветелина Белутова
Ако се реализира проектът на "Добротич уинд" ще бъде най-големият в страната    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Решението на съда е крайно и не може да се обжалва.
  • Старата драма с община Ветрино и местната общност, която не иска проекта, продължава да съществува.
  • Проектът досега беше спиран поради абсурдни действия на общината и борба срещу енергийното развитие на страната.

Върховният административен съд (ВАС) постанови с окончателно решение от 5 юни, че мораториумът за изграждане на вятърни електроцентрали на територията на община Ветрино е незаконен. Мотивът е, че развитието на ВЕИ е национална цел и не може местните власти да я блокират. С това се отхвърля възможността проектът на "Добротич уинд" за мащабен вятърен парк от 519 мегавата (по този показател би бил най-големия в България) в общините Ветрино и Вълчи дол да бъде спиран на местно ниво. Прогнозната инвестиция в проекта е над 1 млрд. лева.

Досега кръгове около туристическия атракцион "Исторически парк" се опитваха чрез влиянието си в община Ветрино да спрат проекта и да наложат волята си да не се строят вятърни перки, колкото и странно да звучи това.

След решението на ВАС вятърният парк може да върви по конкретните стъпки по реализацията си - екологични оценки и други разрешителни, които най-вероятно ще отнемат поне 1-2 години. А за самото строителство ще са нужни от 2-3 години, така че производството на вятърна електроенергия би могло да започне едва към 2027-2028 г.

"Това окончателно решение на българския съд е добър сигнал за България като държава с предвидим инвестиционен климат. Страната ни има дългосрочна политика и закони за насърчаване на ВЕИ, заради които компанията ни е решила да реализира тази голяма инвестиция и да създаде работни места именно тук. Благодарни сме и на представителите на местната власт и на местното население, които защитават интересите на България въпреки целенасочената дезинформационна кампания и опитите за всяване на страх сред населението чрез разпространение на лъжи", заяви Севда Йончева пред "Капитал" относно решението.

Североизточна България е единственото място в страната, в което има сериозен ветроенергиен потенциал, който може да се използва за модернизирането на българската енергетика. Проектът на "Добротич уинд" е един от многото, които се развиват в региона, където пък са концентрирани почти всички работещи вятърни генератори, които функционират без никакъв проблем и без да пречат на местните общности. Също така икономическото благосъстояние на региона зависи от осъществяването на подобни проекти, които могат да покажат, че в общините външните инвестиции не са нежелани, а напротив, те могат да бъдат приветствани, без да се пречи от страна на частни феодални интереси.

Стара история със стари познати

Проектът за вятърен парк на "Добротич уинд" стои на дневен ред в региона от 2008 г., като постепенно той се разраства от 35 турбини до 80, които да бъдат разположени не само във Вълчи дол, но и в съседната община Ветрино, а като партньор на местния инвеститор влиза и CWP Europe - международна компания, която първоначално разработва паркове в Румъния и Сърбия, а след това се насочва и към Австралия.

След като се внася новото инвестиционно намерение в общината през 2021 г., което на практика заявява, че компанията иска да инвестира над 1 млрд. лв. и да изгради най-големия вятърен парк в страната, започват да изникват странни проблеми с местното население, а изненадващо проектът е отхвърлен с гласуване в общинския съвет. Тогава причината е подписка на земеделци, които изразяват страховете си, че фундаментите на вятърния парк ще нарушат земеделския живот в региона - странно твърдение, при все че ветрогенераторите ще заемат под 1% от обработваемата земя в общината, а само на няколко километра има изграден друг вятърен парк и подобни проблеми няма.

След нови преговори и обществени обсъждания проектът е спрян отново, но този път под влиянието на кръг от хора около "Исторически парк", които водят гражданско движение, обвиняващо вятърните перки в причиняване на рак и чума.

След обществен натиск общинският съвет на Ветрино се събира и през юли 2022 г. гласува мораториум върху изграждането на каквито и да било вятърни мощности - не само предложения ветрогенераторен парк, но и например ако някой иска да си сложи малък генератор за дома.

Съдебните битки

При внасянето на мораториума в общинския съвет е ясно, че подобна мярка едва ли е законна, а юристът на Ветрино призовава да не се гласува подобно незаконно решение. То обаче е прието. По-късно областният управител връща решението като незаконосъобразно, защото противоречи на всички закони за насърчаване на ВЕИ (ЗЕВИ, ЗЕ и ЗУТ, както и общинските и регионални програми за развитие на ВЕИ), но то е прегласувано.

Впоследствие собственичката на земята Катина Йорданова, компанията "Добротич уинд" и областният управител го обжалват в Административния съд във Варна, където в края на 2022 г. те печелят. Но от община Ветрино решават да обжалват във Върховния административен съд, който е последна инстанция по казуса. Решението на ВАС от 5 юни 2023 г. на практика потвърждава становището на варненския съд, че мораториумът е нищожен, тъй като липсва материална компетентност на общинския съвет да гласува подобна забрана и противоречи на законите на страната.

В решението се постановява и че община Ветрино няма право да пречи на държавната енергийна политика за развиване на зелената енергия и ВЕИ, а също така, че общината е надхвърлила административните си правомощия.

Драма в залата

По време на организираната от "Капитал" конференцията "Среща на бизнеса във Варна и в региона" няколко души, близки до "Исторически парк", както и екоорганизации, които споделят същите настроения срещу проекта, за пореден път изразиха твърдата си позиция срещи вятърните перки.

Най-активни бяха инициаторът на "Исторически парк" Ивелин Михайлов и екоактивистката Красимира Катинчарова, които говореха за конспирация срещу община Ветрино, замърсяване и заплахи срещу местното население.

"Винаги когато има бизнес, той трябва да е в синхрон с местните хора" - заяви Михайлов, като няколко пъти спомена, че е имало заплахи от страна на компанията към местния бизнес. Не беше споменато точно как са направени заплахите, какво са целели те и защо не са засегнати правните органи.

Въпреки желанието на Михайлов и Катинчарова да изразят мнението си против проекта техните изказвания се превърнаха в персонални словоизлияния срещу компанията и срещу участниците в конференцията, като през това време обвиняваха именно "Капитал", че е зад цялата конспирация. Стигна се отново до основното притеснение, че вятърните перки носят болести и са съществена причина за земеделските проблеми из целия свят. Въпреки че беше очаквано гостите да задават въпроси и да се заформи дискусия, те предпочетоха да напуснат залата.

Къде отива проектът сега

Пред мащабния вятърен проект все още предстоят много стъпки, преди да бъде направена първа копка. Най-рано строителството може да започне в края на 2024 г. или началото на 2025.

В момента проектът се намира на етап екологични процедури - доклад за оценка на влияние на обществената среда (ОВОС), като той най-вероятно ще бъде внесен до края на годината.

След това предстои да се одобрят подробните устройствени планове (ПУП), като едва след всички тези процедури ще бъде получено разрешение за строеж.

Междувременно ще започнат и преговори за това как да се продава електроенергията. Вероятно ще се търсят дългосрочни договори за покупко-продажба (PPA), които ще осигурят сигурен приход на централата, предвид че ситуацията на енергийния пазар постоянно се променя и има голяма несигурност в цените.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • + 6

    Зад Исторически парк стои михайлов, а на по заден план е копейкин.
    Да същия, който успя да направи регистър на бг глупаците и на тези бг глупаци може да пробуташ всичко - от чума до чипове. И в същото време всеки глупак, гласувал за копейкин носи по 8 лв годишно, а отделно има три нива на месечни абонаменти, та с тези пари едни общинари на най-ниско ниво може да вземат решение за изпращане на жител на общината на Марс.

    Нередност?
Нов коментар