🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Възраждане" иска мораториум за солари върху общински и държавни земи

Преди това близки до партията на Костадин Костадинов обвиниха вятърната енергия, че убива добитък

В мотивите на проекта за решение "Възраждане" изтъква, че българското земеделско производство страда от многото соларни проекти
В мотивите на проекта за решение "Възраждане" изтъква, че българското земеделско производство страда от многото соларни проекти
В мотивите на проекта за решение "Възраждане" изтъква, че българското земеделско производство страда от многото соларни проекти    ©  Велко Ангелов
В мотивите на проекта за решение "Възраждане" изтъква, че българското земеделско производство страда от многото соларни проекти    ©  Велко Ангелов
Темата накратко
  • "Възраждане" иска внезапни забрани, които са доста въпросителни, но също така отваря дебата дали не са нужни повече регулации.
  • Повечето мотиви на проекта за решение на партията се уповават на грешни или подвеждащи данни.
  • Атаката по ВЕИ изглежда синхронизирана с мистериозен брифинг, на който чуждестранни гости пледират, че вятърната енергия носи чума и убива добитък.

Големите индустриалци, фабрики и заводи постоянно търсят начини да си осигурят евтина и зелена електроенергия, общините също движат проекти за фотоволтаици за собствено ползване, а в страната като цяло кипят дебати как да се улеснят процедурите за соларните инсталации, били те малки или големи. В България обаче има и друга гледна точка, която иска да се наложи мораториум върху промяната на предназначението на земеделските земи, които могат да се използват за соларни инсталации.

Казано иначе: да се спрат редица проекти в страната за фотоволтаични централи, които е планирано да се строят на общинска или държавна земя, докато не се приеме наредба, с която да се урегулира как ще се сменя статута на земите

Предложението е на партия "Възраждане" и е внесено като проект за решение в Народното събрание, който може да бъде подложен на гласуване до дни. Искането обаче е подкрепено с доста подвеждащи мотиви и най-вероятно няма да бъде подкрепено от мнозинството депутати. Но въпреки това е повод за дебат по темата, тъй като наистина местните власти отдават големи територии без конкурси или процедури на определени инвеститори, като често това не са и най-подходящите за соларни панели места.

На този фон обаче през миналата седмица се проведе брифинг в БТА против поставянето на ветрогенератори в община Ветрино и община Вълчи дол, като за целта бяха поканени френски граждани, които твърдят, че са пострадали заради ветрогенераторите в регионите, в които живеят. Самият брифинг, който може да бъде описан най-малко като скандален и конспиративен, е в отговор на инвестиционните намерения на CWP Europe да построи най-големият вятърен парк на Балканите именно край Ветрино. Тази инициатива има косвени връзки както с "Възраждане", така и с "Исторически парк", който се намира в района.

Интересно е, че при по-детайлен поглед двете неща - мораториума върху соларите и брифинга срещу вятърните паркове, изглеждат като координира атака срещу ВЕИ, които осигуряват енергия със собствени ресурси на изключително ниски цени и намаляват зависимостта от външни фактори.

Защо да няма фотоволтаици

Проектът на решение на "Възраждане" е мотивирна с това, че в страната трябва да се спрат строежите на фотоволтаични паркове върху общински и държавни земеделски земи, които са повече нужни на земеделците.

В текста на предложението се споменава числото 40 хил. декара - "от които 99% общинска земя", които биха се застроили със солари в случай, че текущите проекти биват одобрени. Въпреки че е съвсем възможно числото да е вярно, тъй като има много заявления за фотоволтаични централи (на подобна площ биха могли да се поставя около 4000 мВтч панели), този мотив е доста подвеждащ.

От една страна 40-те хил. декара са пренебрежимо малка част дори само от земеделската земя в страната, която се обработва - 40 млн. декара. Впрочем има и единични земевладелци, които притежават около 1 млн. декара. Ето и друго сравнение - площта на рудниците на "Мини Марица-изток" е около 240 хил. дка или в случая става въпрос за една шеста от този терен, прсъната из цяла България.

Освен това е почти невероятно да се мисли, че всичките заявени проекти ще се осъществят, тъй като редица инвеститори работят на принципа да се пускат много заявление за един проект с целта поне един да бъде одобрен. Тоест основната теза, че много голяма площ предстои да бъде застроена, не кореспондира с истината.

Странно е, че в мотивите не се споменава, че соларни инсталации (когато не става дума за собствени нужди) така или иначе са предмет на строга регулация, особено по отношение на това върху каква земя ще се поставят. А това, което се иска е мораториум на всички проекти, докато не се приеме нова наредба, която да се занимава само с промените на статутите на земеделските земи, когато на тях ще се строят соларни паркове.

Към момента соларни инсталации могат да се строят само на земи от 7-ма до 10-та категория, които са най-малко плодородните. А терените от по-добрите категории трябва да преминат през дълга и бавна процедура по промяна на статут - от земеделска в промишлен.

Все пак според текста на "Възраждане" трябва да се приеме Закон за агроволтаиците, който да урегулира как да се поставят соларни панели върху земеделска, което принципно е добра идея. В много страни, включително Турция, такива правила вече са разписани и земеделците печелят не само от основната си дейност, но и от производството на ток от един и същи имот.

Като друг мотив се отбелязва, че "дните от годината, в които изкупните цени на борсата са отрицателни стават все повече", като това трябва да послужи като аргумент за спирането на изграждането на големи соларни паркове. Но и тук информацията е подвеждаща, защото няма нито един ден със средна отрицателна цена на борсата, а има определени часове в отделни дни с близки до нулата котировки. Действително една от причините за това е свръхпредлагането, но енергийните системи тепърва ще се учат да балансират по-добре мрежата с батерии и умни мрежи. На практика най-евтината компонента на българския енергиен микс към момента са именно соларите, като искането на "Възраждане" изглежда по-скоро като опит да се спре тяхната експанзия и цените на тока да се запазят високи. Това всъщност е в синхрон с опитите на партията за запазване на въглищната енергия, която, след събитията от 2022 г. отново е най-скъпата.

Парадоксално е, че от формацията на Костадин Костадинов на няколко пъти заявяват, че зелената енергия оскъпява микса, а сега твърдят, че тя сваля цените и дори ги прави отрицателни.

Предложението на "Възраждане" може да бъде обвързано с още един мораториум на зелена енергия - става въпрос за този, който община Ветрино наложи върху изграждането вятърни турбини. Въпреки че на пръв поглед събитията нямат общо, то някои от личностите изглеждат свързани, а мотивите доста подобни.

"Капитал" потърси официалната позиция на "Възраждане" както за проекторешенито за соларите, така и за позицията им за вятърните централи, но пиарът на партия Йовка Димитрова отказа да разговаря с медията.

Брифинг за историята

В малка община Ветрино между Варна и Шумен, както предполага и името й, вятърната енергия е основен цивилизационен въпрос - предмет на огромни дебати, заплахи, протести и спирания на инвестиции. Там имаше действащ мораториум над вятърните генератори, а причините варират от бизнес интереси до съмнения за чума и до опасно наелектризиране на добитък от страна на електромагнитните вълни, излъчвани от генераторите.

Всъщност това не е режисиран скеч от програмата на най-разпознаваемият актив в общината - атракционът "Исторически парк", а е съвсем реален сюжет, на който стъпват местни деятели.

През миналата седмица се проведе брифинг в БТА против поставянето на ветрогенератори в община Ветрино и община Вълчи дол, като за целта бяха поканени френски граждани, чиито живот е пострадал заради ветрогенераторите в регионите, в които живеят. Самите гости, въпреки че бяха представени като авторитетни и капацитетни по темата, остават с доста мистериозна репутация. Най-известна и безспорна звезда на събитието беше Сиу Берже - френски екоактивист, писател, враг на вятърните турбини и автор на книга показваща страданието на хората, които имат досег с вятърна енергия. Самата книга трудно може да бъде определена като научна или дори журналистическа, а е по-скоро попада в жанра на комиксите.

"Смъртта на моите крави отговаря на пиковото производство на мелниците", заявява френски фермер, който гостува и е част от брифинга.

Главният casus belli за брифинга и цялото движение против вятърната енергия бе проекта "Добротич уинд" на CWP Europe, който иска да построи един от най-големите вятърни паркове на територията на общината. Проектът е в застой, а местните общности изпадат в интересни крайности, за да го блокират.

Вятърът на Ветрино си е за Ветрино

През 2021 г. международната компания CWP Europe, джойнт венчър между швейцарската Mercuria - един от най-големите търговци на суровини и енергия в света, и фонда за ВЕИ инвестиции CWP Global, предлага да изгради проекта "Добротич уинд" на стойност 1.2 млрд. лв., който би бил един от най-големите в Европа. Само че проектът е спрян най-вече заради акциите на кръгове около "Исторически парк", който е описван в поредица от материали на "Капитал".

Брифингът в БТА през миналата седмица, останал почти неотразено от българските медии, представляваше общо казано неясна пропаганда срещу вятърните турбини, като изглежда основната идея беше да се покаже, че тя няма място в енергийния микс на една страна, още по-малко и във Ветрино. Много от представените данни бяха подвеждащи, а през цялото време вървеше клип с апокалиптични сценарии за падащи турбини, огньове и мъртви птици.

Освен френските гости, говорител беше и икономистът Григор Сарийски, станал популярен с многото си участия в различни ютуб канали и подкрепата си за референдума на "Възраждане".

"Във Великобритания има инсталирани 230 гигавата вятърни мощности", прави калкулации Григор Сарийски, който освен ако не е допуснал грешка на езика, твърди, че половин Шотландия е застроена с вятърни перки.

"Има хора, които са заплашвани с убийства, ако не си инсталират перки" (става въпрос за община Ветрино), акцентира и Красимира Катинчарова - екосдружение "Човек, природа, живот".

Какъв ще е ефектът от всичко това засега е рано да се каже, но при всички случаи е странно хора, които твърдят, че защитават българския национален интерес, да работят срещу енергийната независимост на страната и понижаването на цените на електроенергията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 8

    Те всъщност работят за руския национален интерес. Просто е. Да не поставяме ветрогенератори, а да строим АЕЦ Белене. И да купуваме нефт и газ от Русия. Въпреки санкциите. Колкото и да е инфантилен този начин на мислене, електоратът им се кефи и вика: хайде наште! Смях да става...

    Нередност?
  • 2
    keen avatar :-|
    keen
    • + 5

    То е ясно, че руският газ е най-полезен за селското ни стопанство, както и руската ядрена енергетика е най-чистата в света (напр. никога не е наеелктризирала нито говеда, нито партийци от "Възраждане"). Ама какво да правим, като всичките рубли в България ги събира Копейкин и така не стигат нито за газ, нито за уран...

    Нередност?
  • 3
    yfu16319541891076305 avatar :-@
    русороби вън
    • + 5

    Изродите както винаги са срещу всичко хубаво.

    Нередност?
  • 4
    moskowit avatar :-|
    Московит
    • + 3

    До коментар [#1] от "Венцеслав Ралев":

    Напълно вярно! Същата история беше и с проучванията за природен газ.

    Нередност?
Нов коментар