🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нидерландия и Великобритания изграждат най-големия трансграничен електропровод

Той ще включва и връзка с офшорни вятърни паркове в Северно море

Трансграничният електропровод ще бъде едва вторият по рода си в света, като първият е изграден между Германия и Дания.
Трансграничният електропровод ще бъде едва вторият по рода си в света, като първият е изграден между Германия и Дания.
Трансграничният електропровод ще бъде едва вторият по рода си в света, като първият е изграден между Германия и Дания.    ©  Reuters
Трансграничният електропровод ще бъде едва вторият по рода си в света, като първият е изграден между Германия и Дания.    ©  Reuters

Нидерландия и Великобритания обявиха общ проект за изграждане на най-големия трансграничен електрически интерконектор. Той ще минава по дъното на Северно море, като ще свърже двете страни с вятърните централни, които се намират във водния басейн. Електрическата инфраструктура ще носи името LionLink, като няма да бъде готова преди 2030 г. Тя ще може да прехвърли 1.8 гигавата (GW) енергия към Великобритания от холандски вятърен парк или същия обем електроенергия, произведена във Великобритания, към Нидерландия. Това представлява осигуряването на енергийните нужди на два от най-големите английски града - Бирмингам и Манчестър, взети заедно.

Вторият в света

Трансграничният електропровод ще бъде едва вторият по рода си в света, като първият е изграден между Германия и Дания. Той обаче ще може да пренася над четири пъти повече електроенергия и това го прави най-големия по рода си по отношение на капацитет в света. Целта на проекта е да се увеличи енергийната независимост на Лондон и Амстердам, като отделно от това се търси и увеличаване на възобновяемата енергия в енергийния микс на двете европейски страни.

"Тази нова връзка допълнително повишава енергийната сигурност и енергийната независимост в Европа. Тясното сътрудничество в офшорната вятърна енергия и взаимното свързване между страните от Северно море е наложително", каза нидерландският министър на климата и енергетиката Роб Йетен, цитиран от Euractiv. "Заедно със силните връзки, които имаме с нашите северноевропейски съседи, обединени днес на срещата на върха в Северно море, ние укрепваме нашата енергийна сигурност и изпращаме силен сигнал на Русия на Путин, че дните на неговото господство над глобалните енергийни пазари вече са приключили", заяви британският му колега Грант Шапс в съобщение, разпространено от правителствения сайт.

Според правителството в Хага LionLink ще подпомогне декарбонизацията и пазарната интеграция, ще засили сигурността на доставките и ще формира важна стъпка към интегрирана офшорна мрежа в Северно море. "Това е първа стъпка и чудесна възможност да научите, докато офшорната мрежа се оформя", казва Манон ван Беек, главен изпълнителен директор на TenneT, нидерландският оператор на преносната система, който работи с британската компания National Grid за разработването на проекта.

"Свързването на вятърни паркове с множество пазари едновременно променя правилата за енергийната инфраструктура и ни доближава една стъпка по-близо до реализирането на огромния зелен енергиен потенциал на Северно море", каза Бен Уилсън, президент на National Grid Ventures.

Великобритания и Нидерландия в момента имат един енергиен интерконектор - връзката BritNed с мощност от 1GW. Обединеното кралство вече разполага с 8.4 GW капацитет на междусистемната връзка, включително електрическа връзка с Белгия. LionLink ще увеличи това с до една пета.

Новият проект е част от по-широко обещание, което правителствата на девет държави около Северно море направиха за развитие на възобновяема енергия в региона. И тук целта е да се избегне повторение на тяхната свръхзависимост от един чуждестранен източник като Русия. Лидерите на страните, които включват и Германия, Франция и Норвегия, ще се ангажират с бързо изграждане на вятърни паркове и развитие на енергийни "острови" или свързани офшорни обекти за производство на зелена енергия според проект на тяхната декларация от срещата на върха, видяна от Reuters.