Цената на природния газ се понижи до най-ниското ниво от май 2021 г.

Причината е възобновеният внос от Норвегия след продължила повече месец профилактика на мощностите

Борсовата цена на природния газ в Европа се понижи до рекордни за последните повече от 2 години стойности, след като само за седмица спадна с 30%. На 17 юли в обедната търговия на нидерландската борса TTF сделките с доставка през август се сключваха на нива под 24 евро/мВтч. Подобни стойности не е имало от май 2021 г. През юни 2023 г., преди да започне повишаването на цените, газът се търгуваше на нива около 25 евро/мВтч.

На пръв поглед понижението на цените е изненадващо на фона на високите температури в цяла Европа, които повишават нуждата от енергия за охлаждане и би трябвало дори да оказват влияние в посока нагоре на цените на газа. Всъщност по-силна движеща сила се оказва Норвегия, която след началото на войната на Русия в Украйна и изтеглянето на "Газпром" от европейския пазар стана най-голям доставчик на газ.

В началото на миналия месец заводът за преработка на газ в "Нихамна" излезе в планов ремонт, който обаче се проточи много повече от очакваното. Това предизвика бързо покачване на цените на газа, която при търговията на 15 юни достигна дори 50 евро/мВтч, а като цяло остана над 35 евро до началото на юли. Тази събота дейностите в "Нихамна" приключиха и доставките към Европа бяха възобновени.

Спадът в цените обаче може да има негативен ефект в близко бъдеще, тъй като може да накара някои от доставчиците на LNG да насочат товарите си към Азия. Ако това се случи през есента, би могло да предизвика нова несигурност за европейските страни.

Засега Европа изглежда добре подготвена за зимния сезон с почти пълни хранилища още в средата на лятото. Данните към 15 юли показват, че средната им запълняемост е над 80% - ниво, което принципно се очаква да бъде достигнато през септември. Българското хранилище "Чирен" е запълнено 87.7%, като през последните седмици в него не постъпват физически нови количества. Възможно е обаче "Булгаргаз" да прави виртуално изпомпване и нагнетяване с цел да намали средната цена на съхранения газ, който в голямата си част беше купен миналата есен на много по-високи цени.

По-евтиният природен газ успява да задържа цените на електроенергията в сравнително постоянни рамки въпреки драстично увеличение търсене през последните седмици на горещи вълни.

Като цяло борсовият ток в Европа се търгува на нива от около и под 100 евро/мВтч - каквито са от началото на април. Конкретно в България средната стойност за юли към момента е малко по-висока - 92.5 евро спрямо 85 евро/мВтч за юни. Но дори тази тенденция да се запази, е малко вероятно средномесечните числа да преминат границата от 200 лв./мВтч, над която бизнесът може да получи компенсации от държавата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 3

    "Пировата победа за газа на Европа" .. Europe’s pyrrhic gas victory https://www.energyflux.news/p/europes-pyrrhic-gas-victory?fbclid=IwAR2RfTgY5nG1-dlrnKRjpDJWo1ADgWV4i7BCp2I9mKgEGUMDhaJ60eqLttY .. ... да се чете!

    Нередност?
  • 2
    rumen_g avatar :-|
    rumen_g
    • - 3

    До коментар [#1] от "sim4o":

    Сериозен 'капацитет' цитираш... за една седмица 1000 за, 66 против... сериозна работа... :)

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    До коментар [#2] от "rumen_g": "Сериозен 'капацитет' цитираш.."

    www.energyflux.news ??? Не са лоши ...

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    До коментар [#2] от "rumen_g":

    Че какво му е на автора - Seb is a lifelong energy journalist, editor and market analyst. Before joining TransitionZero he founded Energy Flux, an independent newsletter about the energy transition. Seb spent four years at management consultancy Gas Strategies and seven years at renewable energy newsletter ReNews. He has freelanced for Energy Monitor, Cornwall Insight, The Spectator, and he frequently appears on Al-Jazeera, the BBC, and other mainstream media outlets.

    Едва сега TTF индексът се връща на нива сходни на средните отпреди кризата в Украйна. При това в периода от годината, когато този пазар е умрял в Европа - топло е и прекалено рано да се пълнят хранилищата. Доста от другите неща, които бих могъл да кажа са описани доста добре в цитирания по-горе материал.

    Нередност?
Нов коментар