"Новатек" е напът да измести "Газпром" като основен доставчик на газ от Русия за Европа

Това показва колко силно войната в Украйна е променила руската и световната енергийна индустрия

Русия има за цел да си осигури една пета от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г.
Русия има за цел да си осигури една пета от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г.
Русия има за цел да си осигури една пета от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г.    ©  Reuters
Русия има за цел да си осигури една пета от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г.    ©  Reuters

Увеличаването на доставките на втечнен природен газ (LNG) от руската компания "Новатек" показват, че тя е близо до това да изпревари контролираната от Кремъл "Газпром" като водещ доставчик на гориво в Европа. Това съобщава Reuters, като се позовава на направени изчисления от агенцията. Възходът на "Новатек" подчертава колко силно войната в Украйна е променила руската и световната енергийна индустрия, тъй като Европа се насочва към втечнен природен газ за сметка на мрежата от газопроводи на "Газпром", която доминираше европейските доставки в продължение на десетилетия.

Руският газ, за разлика от петрола, не подлежи на наложените от Запада санкции, въпреки, че Брюксел обмисля да разшири ембаргото на руско гориво. Европейският съюз (ЕС) търси варианти, с които да прекрати зависимостта си от руски газ и се надява в дългосрочен план да го замени с възобновяема енергия, за да подкрепи усилията в намаляването на емисиите си на парникови газове. В краткосрочен план ЕС е увеличил своя внос на LNG.

"Новатек", основана преди почти 29 години, си осигури подкрепата на Кремъл, за да се разшири на пазара на LNG след изграждането на големия си завод Ямал LNG в северозападен Сибир през 2017 г.

Според изчисленията на Reuters, базирани на данни от Refinitiv Eikon, целият износ на LNG и газ от "Газпром" към Европа се равнява на 13.8 млрд. куб. м между 1 януари и 15 юли, а този на "Новатек" към континента за същото време достигна 12.34 млрд. куб. м. И двете руски компании са отказали да коментират темата пред агенцията.

"Газпром" най-вероятно завинаги загуби 65%-75% от своя дял на европейския пазар", казва Роналд Смит от BCS, но добавя, че ще бъде "много трудно" за "Новатек" напълно да замени ролята на "Газпром" в Европа, заради ограничената инфраструктура за внос на LNG на оставащите му клиенти.

Износът на газ от "Газпром", главно към Европа, беше намален почти наполовина през 2022 г. заради инвазията в Украйна и след като газопроводът "Северен поток" пострада от взривове миналия септември. Това накара страните от ЕС бързо да търсят алтернативи на руския газ. Германия подписа подписа дългосрочен договор с Катар за доставяне на суровината. Саад Шерида ал-Кааби, енергийният министър на Катар и на държавната компания Qatar Energy, обяви преди време, че очаква да финализира договори за доставки на гориво с "няколко европейски държави" преди края на 2023 г., сред които ще са Италия, Франция и Великобритания.

Амбициите на Русия

Русия има за цел да си осигури една пета от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г., докато руският износ по тръбопроводи, осигуряван изключително от "Газпром" чрез изградената в СССР мрежа, непрекъснато намалява. Природният газ се замразява до минус 163 градуса по Целзий, за да се превърне в течност, която може да се транспортира до всеки терминал за регазификация в света, което го прави по-гъвкав от тръбопроводния газ.

За да защити позициите си, през 2006 г. "Газпром" си осигури законово право да стане единственият износител на природен газ в Русия по тръбопроводи и втечнен природен газ по море. Оттогава обаче Русия либерализира търговията с втечнен природен газ, за да подкрепи проектите на "Новатек".

Частната компания увеличи производството на своя завод за втечнен природен газ в Ямал в Арктика и планира да увеличи още повече производството на втечнен природен газ в новите си проекти, които трябва да влязат в експлоатация през следващите години.

Ръководствата и на "Новатек", и на "Газпром" поддържат тесни връзки с президента Владимир Путин. Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер е съюзник на Путин още от началото на 90-те години на миналия век, когато двамата са работили заедно в кметството на Санкт Петербург. Милер се премества в Москва през 2000 г., когато Путин е избран за първи път за президент на Русия. Година по-късно той е назначен за главен изпълнителен директор на "Газпром".

Генадий Тимченко, също дългогодишен съюзник на Путин, подаде оставка от борда на "Новатек" през март 2022 г., след като стана обект на санкции. Тимченко е казвал, че е притежавал няколко търговски дружества във и близо до Санкт Петербург през 90-те години на миналия век, когато Путин е работил в кабинета на кмета на града. Той е бил включен в списъка на най-големите акционери на "Новатек", преди компанията да спре да дава информация за тях преди няколко години.

Тимченко отдавна оспорва монопола на "Газпром" върху износа на руски газ, като през 2012 г. заяви, че европейците искат да имат алтернатива на "Газпром". По това време той критикува и политиката на "Газпром" в Европа, която според него е допринесла за намаляване на пазарния дял.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Нищо необичайно за законите на търговията. Има ли търсене, има си начин за предлагане. Като потребител на природен газ, съм доволна, че кризата допринесе да се чува думата "природен" газ и повече хора, да разберат ползите му. Цените се регулираха и върнаха стойности от преди 2 години.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 1

    С две думи, въпреки шумните пропагандни твърдения, ЕС продължаа да купува руски газ.

    Нередност?
Нов коментар