Въпроси и отговори: Какъв е българският интерес за АЕЦ "Белене"

Извън множеството спекулации по темата страната има шанс да покрие част от разходите си по проекта и да изгради адекватна енергийна стратегия без ядрения мастодонт от миналия век

През годините темата "Белене" е предизвиквала не едно и две разделения в обществото
През годините темата "Белене" е предизвиквала не едно и две разделения в обществото
През годините темата "Белене" е предизвиквала не едно и две разделения в обществото    ©  Юлия Лазарова
През годините темата "Белене" е предизвиквала не едно и две разделения в обществото    ©  Юлия Лазарова

След като миналата седмица Народното събрание взе решение реакторите за АЕЦ "Белене" да бъдат продадени на Украйна, политически партии като БСП и "Възраждане", както и енергийни експерти, които в миналото по един или друг начин са били свързани с проекта за атомната централа, обявиха потенциалната сделка за вредна за България. Появиха се куп изказвания и анализи, в които се сочи, че страната губи от продажбата на оборудването за "Белене", ще се унищожи цялата енергетиката, че дори ще има икономически негативи и т.н. По този повод "Капитал" дава отговори на някои от спорните въпроси по темата, стъпвайки само на известните факти и числа.

Продажбата на реакторите за "Белене" унищожава българската енергетика

Нищо подобно, дори помага за конкурентоспособността й

Твърденията на противниците на сделката за реакторите с Украйна, че по този начин България се отказва да бъде енергиен лидер, че се слага край на ядрената енергетика в страната, че се предава националният интерес и т.н., са не просто силно преувеличени, а напълно неверни. По-скоро те са в тона на постоянното плашене, че без Русия България ще изчезне - както беше миналата година с природния газ и по-рано със затварянето на малките реактори в Козлодуй, отколкото да стъпват на реални експертни или икономически факти.

АЕЦ "Белене" така или иначе не съществуваше досега, а и нямаше изгледи да заработи в следващите поне 20 години, дори при най-силно желание. Но това по никакъв начин не унищожи държавната енергетиката, освен ако не броим харченето на милиони за охрана и съхранение на въпросното оборудване, както и дълговете на НЕК, която плати загубения арбитраж на руснаците. Нещо повече - потенциалната възможност за изграждането на АЕЦ "Белене" пречеше на изготвянето на ясна енергийна стратегия за бъдещето, тъй като с голямата си базова и непроменлива мощност този проект беше по-скоро като слон в стаята, за който няма място. Той също така спъваше и реализацията на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй".

При евентуална сделка с Украйна държавната НЕК ще може да подобри значително финансовото си състояние и да погаси дълговете за купуване на оборудването, като същевременно с това спести и още милиони за поддръжката и охраната му. А държавата спокойно ще може да се фокусира върху бъдещето на АЕЦ "Козлодуй" и на тази база да изработи реална енергийна стратегия, която да запази конкурентоспособността на сектора.

От сделката България ще загуби, а няма да спечели нищо

Вложените средства в проекта досега до голяма степен са обезценени, а нужните нови инвестиции са огромни

В площадката на АЕЦ "Белене" през първите три десетилетия от съществуването й до 2016 г. са вложени грубо около 4.5 млрд. лв. По последна информация обаче стойността на наличните активи е под 3 млрд. лв. И това е нормално - с времето те се обезценяват.

Платената през 2016 г. сума за реакторите и другото оборудване (по арбитражното дело с "Росатом") беше почти 1.2 млрд. лв. Сега парламентът реши това да е минималната цена, която могат да платят украинците, така че точно за тези елементи България може да излезе почти на нула - през изминалите оттогава 7 години НЕК е платила над 10 млн. лв. за охрана и съхранение на оборудването, които няма кой да ни върне.

Реално обаче сметката става много по-различна, ако се приеме и възможността за реализирането на АЕЦ "Белене". От сметките в икономическия анализ, който ГЕРБ изготви през 2017 г., общата сума на проекта беше изчислена на около 10 млрд. евро - при средна сума на капиталовите разходи 4700 евро за кВтч (използваните в доклада данни са по цени от 2015 г.). Към 2021 г. капиталови разходи в нови ядрени мощности вече се оценяват на 10 хил. евро за кВт, а към днешна дата (средата на 2023 г.) вече е между 13 500 и 16 хил. евро за инсталиран киловат мощност, заради рязкото поскъпване на суровините, транспорта и труда като цяло. Което означава, че инвестицията в АЕЦ "Белене" би се доближила до 30 млрд. евро, без да се взимат предвид бъдещи оскъпявания.

За сравнение - представените преди година енергийни сценарии за бъдещето на България на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) показват, че само за 10 млрд. евро (при това осигурени основно от частни компании) страната ще може изцяло да реновира енергийния си микс - да построи 7.5 гигавата фотоволтаици, 1.5 гигавата вятърни централи и да купи системи за съхранение на енергия, комплекс за производство на водород чрез електролиза, горивни клетки и даже да построи паро-газова централа.

Друг разход, който трябва да се има предвид и би струвал над милиард лева, е присъединяването на централата към електропреносната мрежа. Към момента зоната около "Белене", за разлика от тази при "Козлодуй", реално не е подготвена за такива мощности.

България има нужда от нова АЕЦ, за да може да запази енергийната си система

Поне до 2050 г. тази роля ще изпълняват сегашните блокове на АЕЦ "Козлодуй", междувременно там може да се изградят нови

В настоящия момент България няма абсолютна никаква нужда от нова ядрена мощност. Наличието на такава дори би създало проблем, тъй като няма какво да правим произвежданата енергия, освен да спрем всички ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ, но въпреки това балансирането на система през нощта пак ще е трудно.

Причината е, че страната има нужда средно от около 4 гигавата работещи мощности (от по 3 гВт през пролетта до над 6 през зимата), а само АЕЦ "Козлодуй" генерира 2.1 гигавата. Отделно са ТЕЦ-овете, топлофикациите, ВЕЦ, както и соларните и вятърните централи, които ще растат с бурни темпове в следващите години.

След 15-20 години, когато сегашните блокове на "Козлодуй" започнат да приключват жизнения си цикъл, би било възможно (в зависимост от развитието на пазара) да се заменят с нови. Но най-удачно е това да стане със 7-и и 8-и блок в същата централа, а не с нова такава в Белене.

Колкото до това дали енергията може да се изнася навън, има два фактора. Единият е, че всички съседни страни реализират проекти за собствени нови мощности (предимно ВЕИ) и ще имат все по-малка нужда от нашата енергия след няколко години. Това реално вече се вижда, след като от началото на 2023 г. износът на ток от България намалява с над 70%. Вторият фактор е свързан пак с цената - с масовото навлизане на нови ВЕИ мощности в Европа стойността на енергията се понижава значително (вече редовно имаме близки до нулата цени) и ядреният ток просто няма да е конкурентен. Причина за последното са огромните инвестиции в АЕЦ и скъпото съхранение на радиоактивните отпадъци, което продължава десетки години след спирането на самата централа.

С АЕЦ "Белене" страната ще може да продава електроенергия на други страни и по този начин да реализира печалба

Развитието на пазара не предполага подобен сценарий

Дори да започне сега изграждането на АЕЦ "Белене", централата няма да може да заработи преди 2035 г. Дотогава в региона са планирани десетки хиляди мегавати нови ВЕИ мощности, както и базови такива - в Унгария и Турция. Изграждат се големи далекопроводи за междудържавна свързаност, включително такива от Близкия изток и Египет. Което коренно ще промени пазара, като включи в него огромно количество електроенергия на ниска цена. Това ще се случва на фона на спадащо потребление заради енергийната ефективност и собственото производство в заводите - чрез соларни системи и батерии.

Единственият начин една нова ядрена централа да съществува на пазара е държавата да гарантира изкупуването на енергията й - както впрочем е навсякъде по света. Това е и основната причина досега проектът да не започне да се реализира - никой частен инвеститор не вижда икономически потенциал и не иска да инвестира собствени средства в него. Точно обратно се случва с новите ВЕИ - без каквато и да е подкрепа от държавата инвеститорите се надпреварват в реализацията на такива проекти.

Въпросът е трябва ли държавата да плаща милиарди за базова електроенергия, от която принципно няма нужда? Нещо подобно впрочем се случва сега с ТЕЦ "Марица-изток 2", която беше включена в енергийния микс за домакинствата и повиши значително цената на тока.

Украинците не могат да използват това оборудване или ако те могат, защо ние да не можем

Украйна като бивша съветска република има много силно развит ядрен сектор точно за такива технологии, а България е по-скоро оператор

Всъщност голяма част от съветската ядрена индустрия е била съсредоточена именно в Украйна и след разпада на СССР както заводите, така и експертите остават в страната и продължават да работят. Реално в последното десетилетие Украйна сама поддържа своите АЕЦ, тъй като след анексията на Крим всички връзки с "Росатом" са преустановени. Освен това работещите съветски централи в Украйна бяха първите, които замениха руското ядрено гориво с американско и вече няколко години наред нямат проблеми с управлението и поддръжката на реакторите.

Предвид всичко това няма причина да не могат да довършат започнатите вече блокове на АЕЦ "Хмелницки" с реакторите от АЕЦ "Белене". Дори да има проблем с това, оборудването може да се ползва като резервно за другите централи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Всъщност мафията и антимафията в НС взеха това решение в рамките на 24 часа типично по мафиотски - на тъмно и без никакъв експертен дебат.

    Тъй като смятам експертизата на Капитал по темата за нулева, не приемам пропагандисти да се правят на експерти, заливайки публиката с политкоректни полуистини.

    И все пак да попитам:
    а) истина ли е казаното от Румен Овчаров сутринта, че значими части от оборудването на реакторите все още (3 години!!!) си е в Русия и никой не го е изискал?
    б) в този смисъл оборудването в този си вид е явно некомплектовано и негодно да се инсталира в Хмелницката АЕЦ, както се твърди, макар експертът Богомил Манчев обстойно да обясни, че тези реактори там не стават?
    в) щом е негодно, как ще има сделка с Украина, освен ако зад тая причудлива идея не се крие дебела далавера? .

    Та това са актуалните въпроси, които искат отговори.
    А лакърдиите за "гьоло" са бацевщини,преповтаряни от ППДБ, които щяха завинаги да ни отърват от баце и корупцията...
    Клетви на каргоиграч...

    Нередност?
  • 2
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 6
    • + 6

    Всеки сам може да си отговори дали България има интерес от прибързани решения, касаещи енергийното ѝ бъдеще за много десетилетия напред, в момент на най-голяма несигурност и неизвестни заради войната и международното положение. И дали нашият интерес не беше да изчакаме обстановката в света да се стабилизира, позволявайки ни да направим дългосрочен анализ, на чиято основа да решим и кой е най-оптималният вариант за Белене, Козлодуй, за дългосрочните газови договори и т.н. Така със сигурност бихме постигнали и по-добри условия в една по-конкурентна среда, силно изкривена от геополитиката в момента.

    И когато видиш кой оказва натиск и печели от това бързане, разбираш и чии интереси всъщност обслужва новата власт/парламентарно мнозинство, както и защо беше на живот и смърт да се състави де факто Тройната коалиция ППДБ-ГЕРБ-ДПС, мотивирана с един Списък ... Освен обслужването на американската прокси-война в Украйна, разбира се. А именно, използвайки моментната ситуация на хаос, България да бъде тласната към дългосрочни и необратими решения в чужда изгода. Без обществено обсъждане и анализи, задкулисно в едно чуждо Посолство.
    А кой печели се вижда и от това с какво ядрено гориво се заменя руското в Козлодуй, какъв реактор ще се слага пак там, и най-вече кой оказваше дългогодишен натиск за окончателното закриване на Белене за да ни спасявал уж от "чужда зависимост", а всъщност да ни постави под своя.

    Колкото до внушенията в статията, дори не бих ги коментирал. Едва ли финансовата зависимост от Америка може да доведе до един безпристрастен и обективен анализ по темата, точно обратното. Други следваше да го извършат.

    Нередност?
  • 3
    dobrava avatar :-|
    dobrava
    • - 4
    • + 6

    И двата коментара по горе идват от рашисткия пасоль

    Да не им се обръща внимание

    На никой не му требва да се занимава с кенефа путлеристан

    Нередност?
  • 4
    jkm1421135397387554 avatar :-|
    Ивайло Предьов
    • - 2
    • + 3

    Статията е супер поднесена и всеки идиот би трябвало да разбере за какво става дума. АЕЦ БЕЛЕНЕ НЯМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА. От тук като тръгнем, което е 100% сигурно.... ами за какво са ни тези реактори бе хора? Ето поредния пример за "българска работа". Имаме реактори, които никога няма да заработят, плащаме куп пари за консултантски услуги, охрана, поддръжка на площадката и т.н..... ама са си наши... плащаме милиарди, а сме бедни.. някой може да ги купи сега, предвид че след няколко години може никой да не ги иска и да имаме най-скъпия скрап в света... ама няма да ги даваме.... наши са си... българска маймуна братче!!!

    Нередност?
Нов коментар