🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Glencore обмисля немислимото - отделяне на бизнеса с въглища

Ако сделката за закупуване на въгледобивния бизнес на Teck бъде сключена, производството на обединената компания ще нарасне до 131 млн. тона годишно

Glencore е и четвъртият по големина производител на мед в света - с малко над 1 млн. тона годишно, и има планове да увеличи производството си допълнително
Glencore е и четвъртият по големина производител на мед в света - с малко над 1 млн. тона годишно, и има планове да увеличи производството си допълнително
Glencore е и четвъртият по големина производител на мед в света - с малко над 1 млн. тона годишно, и има планове да увеличи производството си допълнително    ©  Reuters
Glencore е и четвъртият по големина производител на мед в света - с малко над 1 млн. тона годишно, и има планове да увеличи производството си допълнително    ©  Reuters
Темата накратко
  • Glencore предложи да закупи бизнеса с металургични въглища на Teck Resources, да го слее със собствения си бизнес с енергийни въглища, след което да отдели новия гигант на Нюйоркската фондова борса.
  • Цените на въглищата рязко се повишиха след инвазията на Русия в Украйна и през 2022 г. въглищата осигуриха повече от половината от рекордните печалби на Glencore
  • Някои акционери поставят под съмнение стратегията на швейцарската компания за въглищата

Когато преди две години Гари Нейгъл става главен изпълнителен директор на Glencore, светът все още беше обхванат от пандемията Covid-19, а швейцарската минна и търговска компания току-що беше подписала сделка за разширяване на собствеността си върху гигантската мина за въглища в Колумбия - Cerrejón. Нейгъл по това време е на 46 години, преди това е ръководил въгледобивния бизнес на Glencore, а сделката за Cerrejón, договорена от неговия предшественик Айвън Глазенбърг, се оказа една от най-печелившите сделки в сектора за всички времена. Цените на въглищата рязко се повишиха след инвазията на Русия в Украйна и през 2022 г. въглищата осигуриха повече от половината от рекордните печалби на Glencore.

Но сега Нейгъл, който е работил в минния бизнес, може би ще направи нещо, което е било немислимо, когато е встъпил в длъжност: ще отдели въгледобивния бизнес на Glencore. Отделно ще остане значителният бизнес в областта на добива, преработката и търговията с метали, като мините за никел, кобалт и мед се простират от Канада до Конго.

Най-мощният въглищен бизнес

В началото на тази година Glencore предложи да купи бизнеса с металургични въглища на Teck Resources, да го слее със собствения си бизнес с енергийни въглища, след което да отдели новия гигант на Нюйоркската фондова борса.

"Ще създадем определено най-добрата компания за въглища в света, каза той в неотдавнашно интервю в Лондон по време на събитие на Мелбърнския минен клуб. Тя ще има активи в Канада, Колумбия, Южна Африка и Австралия."

Нейгъл започва 23-годишната си кариера в Glencore в бизнеса с въглища, като се издига до ръководител на поделението за въглища непосредствено преди назначаването му за главен изпълнителен директор. Въпреки че някои акционери поставят под съмнение стратегията на Glencore за въглищата и все повече от тях не са доволни от плановете на компанията за климата, той не се страхува да защитава въглищата.

"Въглищата, както енергийните, така и металургичните, играят важна роля в света, тъй като светът се декарбонизира", каза той. "Парните [топлинни] въглища са необходими, за да осигурят основните енергийни нужди днес", добавя той, докато металургичните въглища се използват за производството на стомана, тъй като все още не са налични заместващи технологии.

Емисиите на Glencore са по-големи от тези на много държави: през миналата година тя е изхвърлила 380 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид (включително както преки емисии от дейността, така и непреки емисии от продажбата на въглища и други продукти). Това е почти колкото емисиите на Обединеното кралство (417 млн. тона през миналата година) и повече от тези на Испания.

Ако сделката за закупуване на въгледобивния бизнес на Teck бъде сключена, производството на обединената компания ще нарасне до 131 млн. тона годишно, което е близо до "тавана" за производство на въглища от 150 млн. тона, който Glencore си е поставила.

Главният изпълнителен директор заяви, че тази цел е предназначена да се прилага само за съществуващия бизнес на Glencore. Производството на енергийни въглища на Glencore ще бъде постепенно понижено в съответствие с целите на компанията за намаляване на емисиите - 15% до 2026 г. в сравнение с базовия показател за 2019 г.

Разделение сред акционерите

Мненията на акционерите относно плана на Нейгъл са разделени. Един от акционерите, Bluebell Capital, изпрати писмо до борда на директорите, в което поиска оставката на главния изпълнителен директор, заявявайки, че предложената сделка с въглища е подигравка с целите на Glencore в областта на климата.

"Glencore не демонстрира никакво намерение да ускори трансформацията си в чист играч от световна класа в областта на металите в преход към зелена икономика, а по-скоро има намерение да се превърне в безспорен лидер в производството на въглища (топлинни и металургични)", пише акционерът.

Много акционери и анализатори смятат, че цената на акциите на Glencore е понижена от нейните въглищни холдинги, тъй като въглищните компании се търгуват на много по-ниски коефициенти, отколкото други минни компании.

Други акционери са по-подкрепящи, като казват, че Нейгъл е подходящият човек, който да ръководи отделянето на въглища, поради своя опит.

"Това е много важна стъпка и той има опита да знае как да я направи, смята Джордж Чевели, портфолио мениджър в Ninety One. Тук има възможност [за отделяне на въглища] и мисля, че трябва да се възползват от нея."

Много акционери и анализатори смятат, че цената на акциите на Glencore е понижена от нейните въглищни холдинги, тъй като въглищните компании се търгуват на много по-ниски коефициенти, отколкото други минни компании.

"Останалата част от бизнеса е силно фокусирана върху цветните метали и металите в преход. И има елемент, при който едното задържа другото", добавя Чевели.

Нейгъл разширява някои области на бизнеса с метали, включително с инвестиция по-рано тази година в нисковъглеродно рафиниране на алуминий. Glencore е четвъртият по големина производител на мед в света - с малко над 1 млн. тона годишно, и има планове да увеличи производството си допълнително.

Компанията развива и бизнеса с рециклиране, който осигурява по-малко от 1% от брутната печалба на Glencore, но се очаква да нарасне значително.

"Клиентите идват при нас и ни питат: преди да ни предложите първичен метал, имате ли рециклиран метал за нас", каза Нейгъл.

Компанията също така многократно е наддавала за цялата компания Teck Resources, както за въглищата, така и за металите, което би увеличило значително производството ѝ на мед, въпреки че тези предложения са били отхвърлени. Много анализатори очакват, че фокусът на Нейгъл върху разрастването на бизнеса с метали и рециклиране, докато отделя въглищата, ще доведе до повече сделки надолу по веригата.

"Glencore е най-агресивният [в преследването на сделки] сред големите минни компании казва Крис Лафемина, анализатор на минното дело в Jefferies. Те имат чист баланс, което им дава възможност... Преди това те бяха ограничени от баланса си, а сега това ограничение вече не съществува." Той добави, че моментът е оптимален за сделки с цветни метали поради комбинацията от временно ниски цени на метали като медта, но силни прогнози за дългосрочното търсене.

Тъй като Glencore продължава да търси още сделки и продължава разговорите за въглищата с Teck, които биха довели до отделяне на бизнеса с въглища, бъдещата компания може да придобие съвсем различна форма от настоящата. Самият Нейгъл заяви, че не е сигурен как ще изглежда компанията след пет или десет години. "Не знаем как ще изглежда Glencore. Не всичко е под наш контрол."

Все още няма коментари
Нов коментар