Защо оборудването на АЕЦ "Белене" поскъпна от 1.2 до 2 млрд. лева

В оценката, освен реакторите и генераторите, са включени технически проекти и друга документация

Оборудването в Белене, което може да поеме към Украйна
Оборудването в Белене, което може да поеме към Украйна
Оборудването в Белене, което може да поеме към Украйна    ©  Капитал
Оборудването в Белене, което може да поеме към Украйна    ©  Капитал
Темата накратко
  • След оценката на "Мазарс" цената на оборудването скача.
  • Подобни мащабни сделки за ядрено оборудване са рядкост в Европа.
  • Близо 2 млрд. лв. е оценката на оборудването и техническия проект.

Ако се стигне до продажба на оборудването за АЕЦ "Белене", Украйна ще трябва да плати близо 2 млрд. лв., при заложена от парламента минимална цена от 1.2 млрд. лв. - колкото България е платила на Русия. Това, по информация на "Капитал", показва оценката на реакторите, съпътстващите елементи и техническия проект на централата, която държавата поръча през юли.

Новината за крайната оценка от 1 млрд. евро на финансовия консултант "Мазарс" (дружеството е 10% собственост на Атанасиос Петропоулос и 90% на гръцкото дружество на същата група) беше тиражирана в редица медии през последните няколко дни, но въпросът е какво точно влиза в нея. На практика самото оборудване се оказва 75% от цялата сума, а останалото е проектна документация и лицензи. Извън тези сметки пък остават други елементи от площадката на "Белене", които просто няма как да бъдат продадени - бетонни конструкции, жп линии, пристанище, друга инфраструктура. Също така напълно невъзвръщаеми са разходите, които България е направила в изминалите 30 години за консултантски услуги по проекта и загубени дела. А те се измерват в още стотици милиони.

Преди няколко месеца президентът Румен Радев, чрез служебния си кабинет, беше напът да договори възобновяване на проекта за ядрена централа на площадката в Белене под претекста, че се преговаря с Франция. Само че това така и не се случи, защото редовното правителство на "ГЕРБ" и "ПП-ДБ" пое друг курс, а парламентът (без "БСП" и "Възраждане") взе решение оборудването за "Белене" да бъде оценено и продадено на Украйна.

Резонна ли е цената

На площадката в Белене има следното руско оборудване, което България е закупила: два реактора ВВЕР 1000, компенсатор за налягане, парогенератор, охладителна система, хидроакумулатори и друго оборудване. Което не е никак малко, но не е и достатъчно, за да може да бъде изградена нова централа, както някои радетели на проекта твърдят. В случай че България би искала да строи АЕЦ "Белене", ще е нужна инвестиция от порядъка на още най-малко 20 млрд. лв. и поне 10 години.

При всички случаи обаче оборудването е достатъчно ценно за продажба, особено на държава като Украйна, която тепърва ще изпитва сериозни енергийни проблеми и ще има нужда от руско оборудване, за да поддържа или дори да дострои собствената си ядрена флотилия. Още при решението на българския парламент за продажбата на реакторите стана ясно, че мотивът е свързан с нуждата на Украйна да ползва оборудването за АЕЦ "Хмелницка", или и за други централи, които няма как да си набавят руска техника предвид войната.

Счетоводно НЕК, в чиито активи е проектът "Белене", е оценила площадката, проектът и наличното оборудване на 2.5 млрд. лв. Но реалната цена, на която може да се продаде оборудването, е различна. От една страна, не всичко на площадката може да се продаде, а от друга - това, което все пак ще е предмет на сделката, трябва да се оцени не счетоводно, а пазарно.

Най-голямата разлика е в сумата, която трябва да се плати за техническия проект. На практика това е цената, която България е платила за техническите спецификации, чертежи, обяснения за оборудването, както и архитектурно-строителните данни.При платени 225 млн. лв. на Русия за тях, сега може да им се иска почти половин милиард, тъй като те са уникални и без тях оборудването не може да се инсталира.

По същия начин и реакторите, парогенераторите и другите елементи, въпреки амортизацията от закупуването насам, са оценени с по-голяма стойност. Според счетоводната оценка на НЕК те са близо 1.2 млрд лв., но пазараната е 1.5 млрд. лв. По информация на "Капитал" парогенераторите и реакторите са отделени и оценени индивидуално, защото е много вероятното първите да бъдат ползвани на площадката в Козлодуй при строежа на 7-ми блок, а не да бъдат продавани на Украйна.

Отворен стои въпросът как Украйна ще намери финансиране за сделката на фона на войната и икономическите последствия от нея. Възможно решение е пари да дойдат по линия на някои от международните фондове за подкрепа на страната, чиито донори са САЩ, ЕС и др. Разбира се, не е изключено държавната украинска енергетика да разполага с нужните 1 млрд. евро.

Украинската нужда от АЕЦ

Украйна, като бивша съветска република, има много силно развит ядрен сектор точно за такива технологии, докато България е по-скоро оператор.

Всъщност голяма част от съветската ядрена индустрия е била съсредоточена именно в Украйна и след разпада на СССР както заводите, така и експертите остават в страната и продължават да работят. Реално в последното десетилетие Украйна сама поддържа своите АЕЦ, тъй като след анексията на Крим всички връзки с "Росатом" са преустановени. Освен това работещите съветски централи в Украйна бяха първите, които замениха руското ядрено гориво с американско и вече няколко години наред нямат проблеми с управлението и поддръжката на реакторите.

Предвид всичко това няма причина да не могат да довършат започнатите вече блокове на АЕЦ "Хмелницки" с реакторите от АЕЦ "Белене". Дори да има проблем с това, оборудването може да се ползва като резервно за другите централи.

Mazars е международна компания за одит и консултиране, чийто български офис работи от 2017 г. Българското портфолио на компанията обхваща различни сектори, но според публични данни "Мазарс" има експертиза в обслужване на клиенти в ядрената индустрия като EDF и Areva. По информация на "Капитал" по проекта "Белене" българското дружество е работило с експерти, които имат опит в американската компания Westinghouse.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 5
    • + 2

    Укровересия , досущ янки-кирия за ф-16.

    Нередност?
  • 2
    babimu avatar :-|
    Babimu
    • - 2

    Пратете статията си на Медиапул, които писаха пълни (или по-скоро лобистки) глупости по темата и по-специално кои са Мазарс.

    Нередност?
  • 3
    xqv31309910 avatar :-|
    Just Бахур
    • + 4

    Поредното есе на тема ядрена енергетика :)

    Моля автора, или псевоексперта, измислил това изречение "По информация на "Капитал" парогенераторите и реакторите са отделени и оценени индивидуално, защото е много вероятното първите да бъдат ползвани на площадката в Козлодуй при строежа на 7-ми блок" да обясни как ще се използват хоризонтали реактори от ВВЕР-1000 я дрен блок с реактор АР-1000 (които са с вертикални парогенераотри).

    Да разасня: руснаците използват вертикални парогенератори в ядрени блокове с реактори ВВЕР. Хилядамегаватовите блокове са с по 4 главни циркуилационни кръга (гореща и студена част) с по 1 хоризонтален парогенератор и 1 главна циркулационна помпа на кръг. Т.е. 4 ГЦТ, 4 ПГ и 4 ГЦП.

    Уестингаус в проектите на ядрени блокове с реактори АР-1000 използват смесена схема на главните циркулационни тъбопроводи - два топли кръга с по 1 вертикален парогенератор (т.е. общо 2 ПГ) и 4 студени тръбопровода с по 1 главна циркулационна помпа (общо 4 ГЦП).

    Ползването на един тип ПГ за друг тиб ЯЕБ е абсолютно невъзможнио!!!

    Нередност?
  • 4
    uxv41590638 avatar :-@
    Малинчо Паков
    • - 2

    Мно-о-о-о-ого добре развита ядрена енергетика има Укропията, много експериментална. Чернобил още не са го отворили!

    Нередност?
  • 5
    kalamutnik avatar :-@
    kalamutnik

    До коментар [#4] от "Малинчо Паков":

    Ами,как да го отворят,като не са го и затваряли.

    Нередност?
  • 6
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1

    вместо да инвестираме безумни пари в АЕЦ Белене, може да използваме тези суми за развитие на газовата инфраструктура в страната и да вложим средства в едно наистина смислено и екологично чисто гориво - синьото! Това е бъдещето, трябва да се развиваме в тази посока, а не да наливаме милиарди от пусто в празно.

    Нередност?
Нов коментар