От седмото тепе: Парк на части, съдбата на "Альоша" и дали Пловдив е българският Детройт

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

В сряда Пловдив и България празнуваха Деня на Съединението, на който през 1885 г. Източна Румелия и Княжество България най-накрая стават едно цяло. Въпреки че това е и празник на града, тържествата бяха по-малко от обикновено - в знак на съпричастност към пострадалите от наводненията по Южното Черноморие и Странджа някои от предвидените събития бяха отменени.

На следващия ден градът под тепетата се събуди разединен. В 9 ч. на една от последните сесии на съвета за този мандат граждани, съветници и кмет влязоха в остра размяна на реплики, освирквания и пр. Причината беше предложената и впоследствие одобрена покупка на частен терен в парк "Отдих и култура" срещу космическата сума от 35 млн. лв. Това е цена, която общината успя да достигне, след като веднъж промени статута на терена и втори път го раздели. Така, с много заеми и финансови ангажименти до 2027 г., Здравко Димитров едновременно ще "върне" на общината 67 от общо 81 дка, но и ще позволи застрояване на останалите 13 дка или иначе казано - и вълкът сит, и агнето цяло в прочит на Здравко Димитров. Сделката, която бе направена "на тъмно", позволява застрояването върху постоянно намаляващите зелени площи в най-апетитния за нови проекти квартал на Пловдив.

Решението беше гласувано в четвъртък на сесията на Общинския съвет с мнозинство на ГЕРБ, "Кауза Пловдив", "Съюз за Пловдив", "Алтернатива за Пловдив". Въпреки множеството присъстващи граждани и желанието на четирима от тях да се изкажат, съветниците гласуваха и им отказаха тази възможност, което е поредният прецедент в този мандат.

Тема от седмицата: "Альоша" засега остава да гледа Пловдив от високо

Какво се случи: Скоро след като изглеждаше, че драмата с Паметника на съветската армия в София най-накрая ще приключи (уви, не се случи и това), а палатковите лагери в центъра на столицата бяха новото модерно, областният управител на Пловдив запали фитила на спора и тук. Новият областен управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, назначен от правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ, входира отворено писмо до кмета на община Пловдив, както и до общинския съвет, с цел изясняване на въпроса: чий е паметникът, кой следва да се грижи за него и най-важният въпрос - следва ли "Альоша" да бъде демонтиран или не.

Защо е важно: Паметникът на руския войник върху второто по височина тепе в града доминира Пловдив от десетилетия. Въпреки това той често е обект на спор между различни групи от населението заради своята символика и историческо значение. От една страна са хората, които смятат, че историята е, за да се пази и помни, независимо дали ни харесва или не. От друга, "Альоша" се използва за почитане на определени дати като 9 май от страна на проруските партии и дипломатически представители на Русия у нас, което от своя страна се приема от инакомислещите като знак на почит и поклон пред Москва.

Какво следва: Първо, решението за съдбата на паметника по всичко личи ще бъде взето в следващия мандат - нито една партия не иска в момента да участва в дискусия за това. Второ, трябва да се изясни собствеността на монумента, така че да стане ясно кой може да взима решения за неговото бъдеще и дали общината може да действа без правителството (което в този му вид е по-скоро "за" премахването на съветските паметници). И последно, но не по важност - да се реши дали и какво ще го замести горе, защото и до днес този въпрос е също толкова разединяващ, отколкото обединяващ.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 Пловдив ще откупи 67 дка частни терени от парк "Отдих и култура" за 35 млн. лв.: Администрацията на Здравко Димитров първо разрешава строителство в имота, а после иска да го спре чрез изкупуване.

#2 Заводите за цинк и олово в Европа: важни, а пренебрегвани: Двата метала не бяха включени в списъка с критичните суровини на ЕК, което може да е проблем за бъдещите инвестиции в сектора на континента.

#3 Интервю | Икономическият министър: Индустриалните зони трябва да са профилирани: Богдан Богданов в интервю за "Капитал".

#4 Пловдивската "Хъс" започва втори мега голям жилищен проект в София: Докато довършва SoHome Residential Park със 109 хил. кв.м в НПЗ "Хладилника" компанията ще строи "Охридско езеро парк" - 111.6 хил. кв.м във "Възраждане".

#5 Одитите на "Майчин дом": Директорът печели и 80 ст./час от всяка кола на паркинга: Неправомерно и прекомерно взети суми, текучество и съмнения за източване на здравната каса прозират от документите, заради които бе уволнен одитор.

Бизнес новини

Алуминиевият завод "Алкомет" ще инвестира 137 млн. лв. за три години



Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" ще инвестира около 137 млн. лв. в завода си в Шумен през следващите три години. Това ще му позволи да увеличи капацитета си и да произвежда нови продукти.

Петролът достигна 90 долара за първи път през 2023 г.



Лидерите в лицето на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволните си съкращения на производството и износа до края на годината. Първата от двете държави намали от юли добива с още 1 млн. барела дневно, което първоначално беше обявено като временна мярка.

Истории, които видяхме другаде

Компанията на Георги Гергов, чрез която той управлява имоти в Старинен Пловдив, "Пълдин туринвест" отбеляза печалба от 3 млн. лв. Община Пловдив, която е акционер в дружеството, обаче няма да види и стотинка от тези печалби, тъй като по предложение на Гергов те ще се ползват за погасяване на предишни задължения, пише Plovdiv24.

Базираната в Карлово компания "Смартбол 2020" е фалирала. Нейните активи в лицето на поточната ѝ линия ще бъдат разпродадени за 3 млн. лв., информират от "ТрафикНюз".

Около кметската надпревара в Пловдив все още има много въпроси. До този момент все още не са ясни кандидатите за кмет и листите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и на практика почти всички други кандидати от града. Един стар познайник, бившият кмет за периода 2007-2011 г. Славчо Атанасов, отново ще участва в състезанието, но този път издигнат от регистрираното от зам. кмета Титюков обединение "Съединени за Пловдив", пишат от "Марица".

Междувременно в Асеновград и Първомай централата ПП-ДБ и местните организации изглежда не са на една вълна, тъй като за кметските позиции биват издигани бивши кадри на ГЕРБ. Представители на местно ниво информираха за подписка против тези кандидатури, информират от "Марица".

Пловдив е Детройт. Градът изнемогва и бюджетът за следващата година на общината ще покаже това.

Георги Колев

общински съветник от земеделски съюз “Александър Стамболийски” по време на заседание на общинския съвет този четвъртък.

Свободно време и култура

08.09

Театралната постановка "От всички страни" ще се проведе на лятна сцена "Орфей" в Пловдив.

09.09

"Писмото" на Паоло Нани - датският артист с италиански корени, определян за "един от най-великите клоуни в света", гостува за втора поредна година в Пловдив.

09.09

Открива се 29-то издание на Седмица на съвременното изкуство, организирано от Сдружение "Изкуство днес", в Капана.

10.09

Стендъп шоу на гостуващите на "Комеди клуб Пловдив" Христо Радоев и Ники Банков.

12.09

Комедията "Спанак с картофи" ще гостува на Летния театър в Пловдив.