🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От 1.6 млрд. лв. до 307 млн. лв. - как се срина печалбата на АЕЦ "Козлодуй"

Средната продажна борсова цена на ядрения ток пада с 51% до 163.86 лв./MWh през първото полугодие на 2023 г.

Разходите на централата растат с 12%, но не заради извънредни харчове, а заради задължителните вноски към фонд "Сигурност на електроенергийната система". Сумата за периода е 293.6 млн. лв.
Разходите на централата растат с 12%, но не заради извънредни харчове, а заради задължителните вноски към фонд "Сигурност на електроенергийната система". Сумата за периода е 293.6 млн. лв.
Разходите на централата растат с 12%, но не заради извънредни харчове, а заради задължителните вноски към фонд "Сигурност на електроенергийната система". Сумата за периода е 293.6 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Разходите на централата растат с 12%, но не заради извънредни харчове, а заради задължителните вноски към фонд "Сигурност на електроенергийната система". Сумата за периода е 293.6 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Спадът на борсовите цени и отчисленията към фонд "Сигурност" са довели до драматичен спад на печалбата на централата.
  • АЕЦ "Козлодуй" все пак опитва да компенсира чрез продажби в борсовия сегмент на двустранните договори.
  • Общият размер на пасивите спада до 684.6 млн. лв. при 862.8 млн. лв. година по-рано.

Падане от много високо. Така могат да се обобщят финансите на АЕЦ "Козлодуй" за първото полугодие в сравнение със същия период на 2022 г., която буквално позлати държавните енергийни предприятия. За периода януари-юни ядрената централа отчита пет пъти по-малка нетна печалба - от 307 млн. лв. на фона на колосалните 1.6 млрд. лв. година по-рано, а паричните й наличности са 656 млн.лв. при 738.7 млн. лв. за същия период на м.г., показва финансовият отчет на дружеството.

Основно влияние върху този резултат са оказали значително по-ниските цени на борсовата електроенергия в сегмента "Ден напред", като средната продажна цена, реализирана по всички направления през първо полугодие на 2023 г. бележи спад с 51% до 163.86 лв./MWh спрямо същия период на м.г.

Фактор за по-ниския резултат на АЕЦ "Козлодуй" са и вноските, които дружеството прави към фонд "Сигурност на електроенергийната система" - за периода те са били в размер на 293.6 млн. лв., показва още финансовият отчет. За сравнение през миналата година централата прехвърли към държавата рекордните 3.4 млрд. лв.

Приходите - над 50% надолу

Оперативните приходи от дейността на дружеството за първото полугодие са размер на 1.2 млрд. лв., което е над 50% по-малко от отчетените 2.7 млрд. лв. за първата половин година на 2022 г., показва още отчетът. От АЕЦ напомнят, че производството и реализацията на електроенергия заемат основен дял в продуктовата им структура затова и резкия спад в цените пряко се е отразил. Това пролича още в отчета за първото тримесечие, когато се оказа, че при едно и също произведено количество ток (4.6 млн. MWh) в сравнение със същия период на м.г. приходите са спаднали почти наполовина.

От компанията изтъкват, че своевременно са предприели мерки за минимизиране на последствията от силно волатилните цени на спот пазарите чрез преразпределяне на количества електроенергия в сегмента "двустранни договори".

Разходите растат

И докато приходите и печалбата рязко намаляват, то разходите на АЕЦ "Козлодуй" растат с 12% спрямо първото полугодие на 2022 година. Това основно е резултат от начислените 293.6 млн. лв. целеви вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Мярката е обхванала периода декември 2022 г. - юни 2023 г., поясняват експертите на компанията.

Общият размер на пасивите спада до 684.6 млн. лв. при 862.8 млн. лв. година по-рано. Разликата идва от внушителното намаление на сумите в графата "търговски и други задължения", които вече са 140.1 млн. лв. при 432 млн. лв. за същия период на м.г. Спад има и при задълженията за доходи на персонала при пенсиониране, които намаляват до 26.6 млн. лв. (при 33.9 млн. лв. година по-рано).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mylestone avatar :-|
    Mylestone

    Просто са откраднали разликата.

    Нередност?
  • 2
    psychoboy_jack avatar :-?
    I am Lrrr

    Много странна графика - гледайки картинката излиза, че 1,7млрд е повече от 2,7 млрд.

    Нередност?
Нов коментар