🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EDF отлага пускането на британската АЕЦ Hinkley Point, разходите растат

Ядрената централа може да струва с 10 млрд. паунда повече от планираното, като достигне космическите 35 милиарда паунда

Изграждането на сложни атомни електроцентрали е пословично бавно и превишаването на разходите и забавянето при този проект може да намали ентусиазма на инвеститорите към сектора
Изграждането на сложни атомни електроцентрали е пословично бавно и превишаването на разходите и забавянето при този проект може да намали ентусиазма на инвеститорите към сектора
Изграждането на сложни атомни електроцентрали е пословично бавно и превишаването на разходите и забавянето при този проект може да намали ентусиазма на инвеститорите към сектора    ©  Reuters
Изграждането на сложни атомни електроцентрали е пословично бавно и превишаването на разходите и забавянето при този проект може да намали ентусиазма на инвеститорите към сектора    ©  Reuters
Темата накратко
  • EDF очаква двата реактора, които изгражда в Югозападна Англия, да струват между 31 и 35 млрд. паунда.
  • Първият блок на централата може да заработи най-рано през 2029 г., което е закъснение от две години спрямо последния срок и 11 години спрямо първоначалния.
  • Великобритания се стреми да започне мащабната си ядрена програма, според която до 2050 г. трябва да изгради 24 гигавата мощности.

Изграждането на ядрената централа на Electricite de France (EDF) в Хинкли Пойнт във Великобритания ще струва с 10 млрд. паунда (13 млрд. долара) повече и също така ще отнеме няколко години повече от планираното. Това е последният от поредицата провали в бюджета и графика на най-големия енергиен проект в страната.

Сега EDF очаква двата реактора, които изгражда в Югозападна Англия, да струват между 31 и 35 млрд. паунда, се казва в изявление на френската енергийна компания от вторник. Това е повече от прогнозата за 25-26 млрд. паунда през 2022 г. и е петото увеличение на бюджета за последните осем години. При днешните цени проектът би струвал 46 млрд. паунда, според инфлационния калкулатор на Английската централна банка, съобщава Bloomberg.

"Подобно на други инфраструктурни проекти, гражданското строителство е по-бавно, отколкото се надявахме, и се сблъскваме с инфлация, недостиг на работна ръка и материали в допълнение към смущенията, свързани с Covid и Brexit, казва Стюарт Крукс, управляващ директор на Hinkley Point C, в меморандум до служителите. По-дългото изпълнение на проекта ще струва повече пари."

Обединеното кралство се стреми да започне мащабната си ядрена програма - правителството си е поставило за цел 24 гигавата мощности до 2050 г., но ще трябва бързо да ускори темпото, за да я постигне.

Hinkley Point ще е първата нова атомна електроцентрала от 1995 г., която ще започне да произвежда електроенергия във Великобритания. Изграждането на сложни атомни електроцентрали е пословично бавно и превишаването на разходите и забавянето при този проект може да намали ентусиазма на инвеститорите към сектора.

България също има амбиции да изгражда нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като вече търси строители за проекта (виж карето).

Нови срокове

Сега EDF очаква първият реактор в Хинкли да започне да произвежда електроенергия в най-добрия случай през 2029 г., което представлява две години закъснение спрямо последния график. В най-лошия случай това ще стане през 2031 г. Според френската компания вторият блок ще бъде пуснат в експлоатация около една година след първия. EDF заяви, че строително-монтажните и електромеханичните работи ще отнемат повече време от очакваното и забавянето ще означава повече работници на площадката за по-дълго време.

"Ще ни трябват повече хора и повече време, за да свършим работата, отколкото се очакваше", каза Крукс.

Неуспехът идва само ден след като правителството на Обединеното кралство обеща да инвестира допълнителни 1.3 млрд. паунда във втория британски проект на EDF в Sizewell C. Министрите се надяват, че ангажиментът ще привлече достатъчно частен капитал, за да се вземе окончателно инвестиционно решение тази година и да се постигне напредък към изпълнението на амбициозната цел за 2050 г.

EDF вече изпитваше затруднения с бюджета за проект, след като партньорът й в него China General Nuclear Power спря финансирането, което може да остави френската компания сама да плати сметката до завършването на централата. Френската държавна компания също така ще трябва да похарчи десетки милиарди евро за нови атомни централи в самата Франция през следващите десетилетия.

Hinkley Point не е правителствен проект, така че всички допълнителни разходи или превишаване на графика са отговорност на EDF и нейните партньори и по никакъв начин няма да паднат върху данъкоплатците, заяви говорител на британското министерство за енергийна сигурност.

Великобритания все повече разчита на вятърна и слънчева енергия, за да задоволи търсенето, но се нуждае от резервна енергия, когато производството от тези източници спадне значително.

Въпреки че нарастващите разходи за метали, цимент и работна ръка засягат индустрии, включително големи проекти за вятърни електроцентрали в морето, преработеният план може да съживи спора за това колко скъпа е технологията и дали по-нататъшните забавяния са неизбежни. Все пак британското правителство заяви този месец, че страната ще построи още една мащабна атомна електроцентрала извън настоящите проекти, ръководени от EDF.

България търси строител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

"АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" обяви процедура за избор на т.нар. EPC контрактор за новите два блока, което включва проектиране, доставка и изграждане. След избирането на Westinghouse за доставчик на оборудването и инженерното проучване, сега предстои избирането на основния строител на цялата инфраструктура около реакторите.

Планът е проектът, поне за 7-ми блок, да бъде реализиран до 2035 г. Това означава, че след 10 години страната ще има нов ядрен блок, който ще работи заедно с 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто живот е до 2050 г. Най-вероятно обаче двата нови блока в Козлодуй ще се строят почти паралелно (което и най-оптималното), като идеята е вторият да бъде пуснат 2-3 години след първия. По различни калкулации целият проект ще излезе между 20 и 40 млрд. лв., които тепърва ще се изяснява откъде ще бъдат осигурени.