🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От 6 млрд. лв. приходи за 2022-а АЕЦ "Козлодуй" е дал над половината за тока за бизнеса

Рекордните постъпления са временно явление - средната борсова цена на ядрения ток за първото тримесечие на 2023 г. вече пада с почти 50% до 251 лв./мВтч

Не само приходите, но и разходите на АЕЦ "Козлодуй" растат рекордно. Едните - заради скъпия борсов ток, другите - заради компенсациите за бизнеса
Не само приходите, но и разходите на АЕЦ "Козлодуй" растат рекордно. Едните - заради скъпия борсов ток, другите - заради компенсациите за бизнеса
Не само приходите, но и разходите на АЕЦ "Козлодуй" растат рекордно. Едните - заради скъпия борсов ток, другите - заради компенсациите за бизнеса    ©  Надежда Чипева
Не само приходите, но и разходите на АЕЦ "Козлодуй" растат рекордно. Едните - заради скъпия борсов ток, другите - заради компенсациите за бизнеса    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Печалбата на централата от оперативната дейност е над 4 млрд. лева
  • Разходите на дружеството минават 5 млрд. лв., като 64% са фонд "Сигурност" и компенсации за бизнеса
  • Плащанията към персонала се увеличават с 25% за година

Въпреки че е продавала енергията си на два пъти и половина по-висока цена през 2022 г. и има рекордни приходи от над 6 млрд. лв., ядрената електроцентрала "Козлодуй" отчита значително по-малка печалба. Причината за този парадокс са плащанията в размер на почти 3.4 млрд. лв., които АЕЦ е направил за осигуряване на средства за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока. Ако тези разходи не бяха направени, то дружеството щеше да отчете над 4 милиарда лева печалба, каквато е реално сметката от оперативната му дейност.

Така може да се обобщят финансите на компанията за миналата година, която със сигурност може да бъде определена, ако не като рекордно, то като необикновена.

В крайна сметка АЕЦ "Козлодуй" завършва 2022 г. с печалба от 729.4 млн. лв. при 890.3 млн. лв. година по-рано. Паричните наличности са 738.7 млн. лв. на фона на 914.1 млн. лв. през 2021 година, след като дружеството е изплатило 890 млн. лв. дивидент, показва отчетът на компанията.

Общият размер на пасивите пък леко расте до 882.8 млн. лв. при 745.3 млн. лв. година по-рано. Най-осезаем е ръстът при текущите пасиви, които през м.г. вече са 534 млн. лв., докато през 2021 г. техният размер е бил 368.8 млн. лв. Причината тук отново са отложени плащания към Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Борсов ток - сигурни приходи

Оперативните приходи на АЕЦ "Козлодуй" са рекордни и са в размер на 6 млрд. лв. при 2.7 млрд. лв. година по-рано. Това се дължи на продаден на енергийната борса ток - фактор, който се отрази отлично и на финансите на останалите държавни енергийни дружества като НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" например. По-конкретно - приходите на централата само от продажба на електроенергия по пазарни цени са в размер на 5.8 млрд. лв. при 2.5 млрд. лв. за 2021 година.

Това обаче е променлив фактор, тъй като през първото тримесечие на т.г. вече се наблюдава спад в цените на електроенергията, търгувана на борсата и това се отразява и на централата. За периода януари-март 2023 г. средната борсова цена на реализираната от АЕЦ "Козлодуй" електроенергия е 251 лв./мВтч докато отчетената за м.г. цена е била около 496 лв./мВтч., се посочва в отчета.

Рекорд и при разходите

Годишните разходи на АЕЦ "Козлодуй" също регистрират забележителен ръст. През 2022 г. техният размер е 5.2 млрд. лв., докато само година по-рано той е бил "едва" 1.6 млрд. лв. Основната причина за това са компенсациите за бизнеса заради поскъпването на тока - плащанията към фонд "Сигурност на електроенергийната система" (3.4 млрд. лв.), както и разходите на централата за вноски в още няколко фонда - "Радиоактивни отпадъци" и "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения"(966 млн. лв.), става ясно от отчета.

Интересно е, че през 2022 г. значително се увеличават и разходите за персонала - с над 25%. От 255 млн. лв. те стават 311 милиона. Средносписъчният брой на персонала в централата е 3694, което прави средно по 7000 лева на месец на зает разход за компанията.