🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производители на мед предупреждават, че няма достатъчно мини въпреки голямото търсене

Тази година цената на медта се е понижила до около 8 хил. долара за тон спрямо над 10 хил. долара за тон през миналата година

Предупреждението на производители идва в момент, когато цената на метала пада поради слабостта на световната икономика и високата инфлация.
Предупреждението на производители идва в момент, когато цената на метала пада поради слабостта на световната икономика и високата инфлация.
Предупреждението на производители идва в момент, когато цената на метала пада поради слабостта на световната икономика и високата инфлация.    ©  Reuters
Предупреждението на производители идва в момент, когато цената на метала пада поради слабостта на световната икономика и високата инфлация.    ©  Reuters

Най-големите производители на мед в света предупреждават, че не се разработват достатъчно мини, които да осигурят достатъчно количество от метала, необходим за нуждите на зеления преход. Предупреждението на производители идва в момент, когато цената на метала пада поради слабостта на световната икономика и инфлацията, което предизвиква резервираност по отношение на финансирането на нови проекти, съобщава Financial Times.

Тази година цената на медта се е понижила до около 8 хил. долара за тон спрямо над 10 хил. долара за тон през миналата година, тъй като растежът на световната икономика се забави, а производството в новите мини в Перу и Чили се е увеличило. Въпреки това се очаква търсенето на метала да нарасне поради екологичния преход, както и икономическия растеж на Индия и други развиващи се страни.

Според базираната в Лондон минна компания Anglo American стандартът на живот на средния човек на Запад изисква около 200-250 кг мед спрямо средно 60 кг в световен мащаб. Употребата на метала ще се увеличи в резултат на екологичния преход, като според S&P Global прогнозите са, че до 2035 г. тя ще се удвои до 50 млн. тона в сравнение с нивата от 2021 г.

Според Катлийн Куърк, президент на Freeport-McMoran, най-големия производител на мед в света, повишаването на цените на медта няма да е достатъчно, за да се осигури необходимото количество от метала. "Сега въпросът не е само в цената. Тези други фактори са това, което наистина ще ограничи колко бързо можем да развием доставките", каза тя по време на провелия се в Лондон в началото на октомври FT Mining Summit. "Това, което може да се случи в крайна сметка, е, че този енергиен преход ще се проточи по-дълго."

По време на срещата в Лондон Робърт Фридланд, основател на канадската минна компания Ivanhoe Mines, заяви, че настоящият период на по-ниски цени ще доведе до недостиг в бъдеще.

Нежелание за нови инвестиции

Според Фарид Дадашев от RBC Capital Markets ръководителите не са склонни да инвестират в мини, чието изграждане ще отнеме 10-15 години и ще струва милиарди долари, при ниски цени и политическа несигурност в страните, които имат перспективни мини.

"Като добавим и усложненията, свързани с по-дългите срокове за издаване на разрешителни, по-високата инфлация и като цяло намаляващото качество на рудните находища, това може би обяснява защо се намираме в ситуация, в която вероятно няма да има достатъчно мед, за да се постигнат целите за декарбонизация през следващите няколко десетилетия", предвижда Дадашев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    imaligoogle_hr avatar :-P
    imaligoogle_hr
    • - 2
    • + 1

    И все още има идиоти, които вярват, че електрические косачки са бъдещето на транспорЪтЪ!

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-P
    Peter_Griffin
    • + 2

    До коментар [#2] от "imaligoogle_hr":

    Не бе, ще връщаме парните локомотиви на кюмюр!

    Нередност?
Нов коментар