Миньорите вече искат невъзможни неща

Новият списък с искания на протестиращите съдържа теми, които държавата отказа да реши още преди 2020 г. и сега това вече няма как да се случи

Протестиращите обвиняват държавата, че ликвидира въглищният сектор, а реално това се случва по пазарни причини и без никакви планове и стратегии
Протестиращите обвиняват държавата, че ликвидира въглищният сектор, а реално това се случва по пазарни причини и без никакви планове и стратегии
Протестиращите обвиняват държавата, че ликвидира въглищният сектор, а реално това се случва по пазарни причини и без никакви планове и стратегии    ©  Надежда Чипева
Протестиращите обвиняват държавата, че ликвидира въглищният сектор, а реално това се случва по пазарни причини и без никакви планове и стратегии    ©  Надежда Чипева

За какво точно протестират енергетиците и миньорите? Този въпрос си задават много хора, но всъщност отговорът му не е никак лесен. Когато в петък блокираха магистрала "Тракия" и Прохода на републиката, те поискаха въглищните централи и мините да не се затварят преди 2038 г. и работните им места да бъдат гарантирани. Още същия ден Бойко Борисов и Делян Пеевски потвърдиха, че това ще бъде изпълнено и дори обявиха, че на всеки ще се платят по 36 заплати, когато напуска. По-късно и премиерът Николай Денков заяви, че няма ангажимент за затваряне на конкретни мощности преди 2038 г. и държавата ще осигури алтернативна заетост за голяма част от тях в ново предприятие за рекултивация на рудниците.

Днес правителството публикува и самите Териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които в събота изпрати за одобрение в Брюксел и заради които именно пламна недоволството. Това са документите, на базата на които ЕК ще даде на България 1.5 млрд. лв. по Фонда за справедлив преход и още 2 млрд. лв. по другите инструменти, така че наистина хората от енергийния сектор да не изпаднат в затруднено положение при реформите. В тях обаче никъде не е записано, че въглищните централи и мините трябва да се затворят преди 2038 г. Липсват и конкретни изисквания за частичното извеждане на мощности преди тази дата.

Но въпреки това протестите продължават вече четвърти ден. И започват да придобиват все по-политически оттенък с искания за оставки и активисти на партия "Възраждане". В тях се включиха и работници от свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", които блокираха магистрала "Струма".

Появиха се и нови, конкретни искания. Те са обобщени в 6 точки, които няма никаква пряка връзка с териториалните планове за справедлив преходи, с Плана за възстановяване или с каквото и да е друго действие на сегашното правителство. И най-важното - тези искания са на практика неизпълними. Времето за тях изтече преди години, когато се обсъждаха и приемаха европейските директиви, които България, в лицето на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, както и евродепутатите от ГЕРБ, ДПС, ДБ подкрепиха.

Какви са исканията:

  • Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

На първо място трябва да се отбележи, че поставянето на това искане е самопризнание от страна на енергетиците, че въглищните мощности не могат да работят без подкрепа от държавата.

Принципно механизмът за капацитети е работещ модел в някои европейски държави и логиката му е държавата да плаща на централите, за да стоят в готовност и при нужда да започнат да работят. Нещо като резерв.

Проблемът е, че крайният срок за въвеждането на такъв механизъм бе 1 юли 2021 г., но нито депутатите от тогавашното мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти решиха да гласуват тази реформа в сектора, нито правителството на Бойко Борисов предприе такава стъпка. И реално сега няма как да бъде въведен подобен модел. Още повече, дори да се направи компромис и това да се случи, той може да действа най-късно до 1 юли 2025 г. След тази дата ЕК не допуска държавна помощ за въглищната енергетика.

  • Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023.

Първото решение буквално е за финансовото спасяване на ТЕЦ "Марица изток 2", която към онзи момент беше в технически фалит. В изпълнение на решението на парламента тогава, през 2020 г., държавата похарчи близо 1 млрд. лв., за да спаси компанията - 600 млн. лв. под формата на опростени кредити към БЕХ и още над 300 млн. лв. за квоти CO2. Въпреки това централата завърши годината на минус с 340 млн. лв., с което натрупаната загуба достигна внушителните 1.15 млрд. лв.

Част от въпросното решение е и правителството "да предприеме всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на БЕХ. Това също е изпълнение към момента, тъй като няма никакъв ангажимент да бъдат закрити мощности от ТЕЦ "Марица изток 2" преди 2038 г., въпреки че през последните месеци централата работи само с 15% от капацитета си.

Колкото до другото решение от януари тази година - то е за премахване на изискването в Плана за възстановяване за 40% намаление на CO2 емисиите от енергетиката до 2026 г. Решението по него засега няма, но реално се оказва, че България е напът да изпълни този ангажимент така или иначе. Производството на енергия от въглища през тази година намалява с големи темпове и спрямо базовата 2019 г. има спад от 31% (за първите 9 месеца на годината спрямо същия период). Догодина се очаква понижението да продължи, тъй като дългосрочният договор на ТЕЦ "КонтурГлобал" изтича и вероятно мощността ще прекрати дейността си.

  • Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Това наистина е важно и е може би единствено от исканията на протестиращите, което задължително трябва да се изпълни. Въпросът е, че държавата няма яснота нито какво иска от бъдещето, нито как и какви технологии ще се развиват занапред. Така например, ако изграждането на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй" се случи, то това поставя енергийната система на страната в съвсем друга ситуация - с много базови мощности, често надвишаващи реалните нужди на пазара. Също така не е ясно колко точно ВЕИ мощности ще влязат в експлоатация предвид пазарния принцип на тяхното инсталиране. Развитието на мощности за зелен водород също стои на дневен ред. Точно затова много експерти препоръчват да се работи с по-краткосрочни стратегии, които да се актуализират според развитието на сектора.

  • Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Това е изключително трудно осъществимо предвид европейските регулации в енергетиката и изискванията за свободен пазар в цялата общност от 2026 г. За да няма риск за домакинствата, държавата планира да въведе компенсации, така че енергийно бедните да са защитени от евентуални по-високи цени.

Истинската причина подобно искане да бъде поставено от миньорите е друга и тя ясно бе обявена от самите тях в различни видеа - при наличието на регулирани цени държавата може да възложи на ТЕЦ "Марица изток 2" да работи непазарно и да й плаща за това. Така е и в момента - централата беше включена извънредно в микса за битовия ток и получава стотици милиони компенсации за това.

  • Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Няма причина да се иска подобно нещо, тъй като именно прозрачните търгове са изрично условие за разпределянето на европейското финансиране, за което следи и европрокуратурата. Една от фалшивите тези през последните дни бе, че средствата от Териториалните планове ще бъдат дадени на конкретни фирми, които вече са избрани. Но това се оказа индикативен списък с инвестициони проекти, чиято цел е просто да покаже, че към разкриването на нови работни места във въглищните региони има интерес. Още повече, че в същия списък са и самите "Мини Марица изток", както и НЕК.

  • Категорично отпадане от Териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони.

В плана за Стара Загора наистина е предвидено създаването на ново държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, чиято цел е да рекултивира старите рудници. Предвид мащаба на унищожената от багерите територия - над 240 хил. декара, за подобен процес биха били нужни хиляди хора и години работа. Идеята е, част от миньорите, които така или иначе сега нямат работа - мините работят със 70% по-малко спрямо 2022 г. - да бъдат преназначени там и да продължат да имат заетост. Освен това новото предприятие би могло да получи финансиране по плана за справедлив преход.

Протестиращите обаче не искат това. Тяхното желание е да останат на работа в "Мини Марица изток" и самото то да извърши рекултивацията. Каква точно е разликата към момента не е ясно, но вероятно става дума за запазване на сегашните заплати и придобивки. Не е сигурно обаче, че въглищната компания би могла да е бенефициент на европейското финансиране.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 11

    Докато миньорите искаха възможни неща, никой не им обръщаше внимание. Така че: лудите пишат историята...

    В История на Френската революция на княз Кропоткин, която четох някога, ме впечатли отделеното от автора внимание върху неразбирането от властовата класа (каста в българския ѝ вариант) на неотменимостта на обществените протестни нагласи, които от един момент нататък започват да се самовъзпроизвеждат в прогресия и овладяването им вече става невъзможно.

    Нима исканията на френските санкюлоти за свобода, равенство и братство върху тора на абсолютната монархия са били "възможни" от гл.т. на Луи и Мария Антоанета?
    Не, били са невъзможни.
    После обаче са станали възможни.
    Е, кралят, кралицата и още стотици дейци са минали през машината на д-р Гийотен, но явно това е част от неминуемостта на прогреса.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 13
    • + 9

    Дали пък уважаемите журналисти от "Капитал" да не се поинтересуват как процедират в Полша с въгледобива и ТЕЦ-овете си? Там делът на въглищното електропроизводство е доста над българското.
    И ако в България стриктно ще "пазим планетата", затваряйки ТЕЦ-ове,а Полша, Китай, Виетнам, Бразилия, ЮАР и т.н. ще си пушат, какъв е смисълът?

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 12
    • + 8

    Мадам Yes закри под диктат от Брюксел 4 блока на АЕЦ, академик Yes под същия натиск затваря всички ТЕЦ.
    Има две прилики: а) Yes, sir-ството на местните и б) Брюксел като Мордор за България.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 11
    • + 8

    Опитах се да избегна коментирането на тази тема, защото е прекалено мултифасетна. И списъкът с виновниците във времето е дълъг от София до Пловдив. Ама глупостите изписани в тази статия ми идват в повече.

    Оставяме настрана националното предателство на Надежда Михайлова за Блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй. Минаваме към незаконните действия на Румен Овчаров, който опорочи проекта АЕЦ Белене като поръча реакторите преди да има подписан цялостен договор за изграждане и икономически анализ. Следва Баце и недоносчето (сега областен кмет отговорен за МОЧА) Трайчо, които още на пресконференцията след изборите 2009 г. тръбяха как АЕЦ Белене трябва да се спре и го спряха. Продължаваме пак с Баце, който знаеше, че ТЕЦовете ще трябва да се затворят, но нямаше изградена дългосрочна стратегия как ще стане това и с какво ще заменим този капацитет. Прекалено далече му беше във времето.

    И дойде "Промяната", които влязоха в сектора като стадо слонове в стъкларски магазин. Още миналата година се саботира по някакъв начин ПАВЕЦ Чаира, който продължава да не функционира. А това е най-ефективната зелена-зелена енергия, след не толкова зелената, но пак зелена АЕЦ. Даряват реакторите за Белене на Украйна, които ще си ги колекционират като натовското желязо за скрап от бойното поле. Започна се целенасочена атака срещу ТЕЦовете, която кулминира с настоящата ситуация. Да, трябва да ги затворим, ама да има план за това - поетепано извеждане, преквалификация на миньорите, резервиране на капацитет. Вместо това имаме първо стреляй - после питай. Лиспващият капацитет от Чаира и намаленият от ТЕЦовете веднага беше лапнат от ВЕИтата на спонсорите на Промяната. Тези 3.5 млрд. които идват от Брюксел вече са разпределени от същите престъпници.

    Соларната и вятърна ВЕИ е НАЙ-НЕефективната от всички възможности, които България разполага. Отделно не е най-зелената, защото о чудо - секат се гори за да се слагат солари или върху чернозем. Това само по себе си е престъпление, ама щом ДПС го прави, защо не и ние. Също така, това е най-скъпата енергия. Неслучайно сметката за тока ми скочи с 1/3 за последните 6 месеца, а енергийния микс от ВЕИ е рекорден за същия период. Протестът на миньорите не е само за ТЕЦовете, той е кулминация на пълната некадърност и корумпираност на настоящата сглобка, заедно с отказа за пълноценно, ефективна и последователна дългосрочна стратегия в енергийния сектор.

    До коментар [#3] от "masay":

    В един друг коментар сглобката ги нарекох "йесъри" от вица за Бай Ганьо, който на сафари ударил 10 "носъра". Въпросът е кога българският народ ще тръгне за сафари на "йесъри"? Както сглобката бута страната към пропастта, май ще е скоро.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Тия от Козяк, които дирижират процесите у нас, изобщо не се интересуват, че сглобката им "бутала страната към пропастта", както казваш.
    На тях страната ни им е нужна единствено като геостратегически терен. А какво ще се случи с автохтонното тогава и после - им е през... Не се сещам думата.

    Нередност?
  • 6
    bilkata avatar :-|
    bilkata
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#2] от "borodino":

    Всъшност от Капитал са се интересували от полския опит - помня поне 2 статии от последните години, доста подобни. Ако използвате архива на вестника, и Вие ще ги намерите. Може и повече да са.
    И, моля, сравнете залежите на полски въглища - и най-вече качеството им - с нашите. И тогава говорете за Полша.
    Да не говорим, че и там настроенията в Силезия против използването на вълища са много силни. И там хората се чудят как да лекуват децата си от белодробни заболявания :(

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-(
    borodino
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#6] от "bilkata":

    Линк към статия по темата с деаграми:
    https://glasove.com/na-fokus/zashto-polsha-otlozhi-zatvaryaneto-na-vaglishtnite-tsentrali-za-2049-g-a-nie-ne-mozhem

    И линк към друга статия с упрек към "приятелски журналисти". Дали пък някой няма да се познае?

    https://obektivno.bg/bivshiyat-pr-na-pp-promyanata-plashta-na-krag-ot-priyatelski-zhurnalisti/

    Нередност?
  • 8
    oyu201188708 avatar :-|
    oyu201188708
    • - 4
    • + 8

    Отлична статия, удоволствие бе да я прочета. Правителството твърде лесно се склони на исканията на зърнарите и даде лош пример. Това е като да платиш на терористи.

    Нередност?
  • 9
    fkp1589276548660476 avatar :-|
    Dark King
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#3] от "masay":

    Тъй верна товариши!

    Нередност?
  • 10
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • + 9

    Защо не излязат в ефективна стачка? Тогава ще стане ясно държавата ли има нужда от тях или те от субсидии.

    Нередност?
Нов коментар