Подкаст с Калоян Стайков: Добрите решения в енергетиката са вече невъзможни

Липсва общата и ясна визия за либерализирането на пазара на ток, казва още главният икономист на Института за енергиен мениджмънт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

На фона на протестите на миньорите и енергетиците, както и на промените в енергийното законодателство в новия епизод на видеоподкаста "Капитал Green" разговаряме с Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт. Той дава експертен и обективен поглед върху ситуацията в сектора и възможностите за развитието му, включително бъдещето на въглищата, ролята на ВЕИ, либерализацията на пазара на ток за бита и т.н.

Според Стайков бъдещето на въглищата е било предопределено още преди много години и няма нищо изненадващо в сегашната ситуация.

"Години наред обаче нищо не правихме по темата с въглищата. Мислехме, че това ще ни подмине, че България няма да е засегната от енергийната трансформация. Сега добрите решения вече са невъзможни и са останали само по-малко болезнени. Всички трябва да направят болезнен компромис", казва той.

Ясно е, че в момента няма как да разчитаме само на ВЕИ. Но има гласове, които твърдят, че точно това е целта. Други пък отричат зелената енергия и казват, че трябва да залагаме само на въглищата. Това създава напрежение. Още повече че има и други лобита, които говорят за АЕЦ или пък за газови мощности.

"Електроенергията не е краен продукт, а междинен такъв, който позволява на икономиката да работи", обръща внимание на този факт експертът.

По думите на Стайков, ако преди 10 години, когато започнаха проблемите на ТЕЦ "Марица-изток 2", бяхме започнали да правил плавния преход, да оптимизираме броя на служителите, да извеждаме част от мощностите и да привличаме инвеститори - сега нещата щяха да са съвсем различни. Тогава обаче настроенията бяха, че няма никакъв проблем и всичко ще е както преди. Реалността обаче се оказа точно обратното.

И още:

Как точно ще се случи либерализацията на пазара на ток при домакинствата

Ще има ли проблем с ликвидността на крайните снабдители

Въпросът с капацитета на преносните мрежи и присъединяването на нови ВЕИ