🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на "Булгартрансгаз" спада почти наполовина до 144.9 млн. лв.

Компанията започва нов проект за производство и използване на зелен водород в хранилището "Чирен"

"Булгартрансгаз" отчита увеличение на пренесения газ във всички посоки - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Изключение прави само Гърция, където намалението е с около 30%. На снимката: откриване на разширението на газопреносната мрежа до компресорна станция "Странджа"
"Булгартрансгаз" отчита увеличение на пренесения газ във всички посоки - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Изключение прави само Гърция, където намалението е с около 30%. На снимката: откриване на разширението на газопреносната мрежа до компресорна станция "Странджа"
"Булгартрансгаз" отчита увеличение на пренесения газ във всички посоки - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Изключение прави само Гърция, където намалението е с около 30%. На снимката: откриване на разширението на газопреносната мрежа до компресорна станция "Странджа"    ©  Надежда Чипева
"Булгартрансгаз" отчита увеличение на пренесения газ във всички посоки - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Изключение прави само Гърция, където намалението е с около 30%. На снимката: откриване на разширението на газопреносната мрежа до компресорна станция "Странджа"    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Компанията отчита намаление на потоците към Гърция, но пък пренесеният газ до границата с Румъния е с почти 50% повече.
  • Новата такса за руския газ все още не е отразена в приходната част на дружеството, но до края на годината това ще се промени, ако "Газпром" започне да плаща.
  • И добитите, и нагнетените количества природен газ в "Чирен" са по-малко в сравнение с предходната 2022 г.

Значителен спад в печалбата отчита "Булгартрансгаз" за деветте месеца на годината - 144.9 млн. лв. при 263.1 млн. лв. година по-рано. Това показва междинният финансов отчет на държавното дружество, което регистрира и понижение на приходите си. Общият им размер към третото тримесечие е 740.6 при 900 млн. лв. в сравнение със същия период на предходната година, което е понижение с около 17%. Приходите от продажби също намаляват и в края на септември вече са 691.1 млн. лв. при 830.5 млн. лв. за същия период на 2022 г.

В отчета обаче се прави уточнението, че в рамките на приходите от продажби са осчетоводени и тези от непарично възнаграждение по договор за пренос на природен газ, които през периода януари - септември са в размер на 73 млн. лева. Този газ се предоставя от "Газпром" и се използва за гориво на компресорни станции по газопроводната система за пренос до границите със съседни държави и не носи реален приход на дружеството.

В общата структура на приходите с най-голям дял са тези от пренос на природен газ до границите със съседни държави, възлизащи на 452.5 млн. ., но те нарастват нищожно с под 1%. Тъй като отчетът е до края на септември, в него не са отразени промените в приходната част, свързани с извънредна енергийна такса, въведена на 13 октомври, върху преноса и транзита на руски природен газ, която е размер на 20 лв./мВтч.

На второ място в структурата на приходите са постъпленията от пренос до изходните точки в страната, които са в размер на 88.3 млн. лв., или увеличение с 34% спрямо същия период на м.г., показва още отчетът.

Разходите са си разходи

Въпреки намалената печалба и по-скромните постъпления разходите на компанията не намаляват съществено. За деветте месеца на 2023 г. те са 579.5 при 607.8 млн. лв. година по-рано, или разлика малко под 5%. Пасивите на "Булгартрансгаз" обаче спадат до 2.4 млрд. лв. при 2.6 млрд. лв. година по-рано, показва още отчетът.

В същото време "Булгартрансгаз" регистрира понижение с 12.8% на пренесените количества природен газ до изходните точки (включително в страната), като то е било най-голямо през януари. За сметка на това през периода януари - септември се наблюдава минимален ръст с 4.8% (или 4 695 997 MWh) на общо пренесения природен газ до границите със съседни държави спрямо същия период на предходната година.

Отчита се намаление на потоците към Гърция с около 30%, но пък пренесеният природен газ до границата с Румъния е с почти 50% повече. Увеличение с 31.8% има и в посока Северна Македония. До границата със Сърбия пренесените количества природен газ са със 7.3% повече от същия отчетен период на предходната година, показва още финансовият отчет.

"Чирен" на водород

В отчета на "Булгартрансгаз" намира място един от водородните проекти на компанията. Експертите на дружеството пишат, че през септември с меморандум между "Булгартрансгаз", "Главболгарстрой холдинг", американските компании Solar Turbines Inc. и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini е започнало разработването на пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на хранилището "Чирен".

Меморандумът предвижда изготвяне на проучване по пилотния проект с няколко варианта на капацитета на инсталациите и оборудването, съотношения на смесване и други характеристики. Зеленият водород, произведен по проекта, се предвижда да се използва за технологични нужди като гориво на площадката и не се планира да се доставя на трети страни, уточняват от дружеството.

Иначе и добитите, и нагнетените количества природен газ в "Чирен" са по-малко в сравнение с предходната 2022 г., като намалението е съответно -58.8% и -55.3%, показва още отчетът на компанията. Общо през периода януари - септември 2023 г. от газохранилището са добити 1 469 005 MWh и са нагнетени 2 316 564 MWh природен газ.

Амбиции

"Булгартрансгаз" не за първи път "говори" за водород. В годишния отчет на компанията за 2022 г. се изтъкваше, че тя работи по проекти, свързани с ускореното въвеждане на водорода в енергийния микс. Част от тях включваха например изграждане на инфраструктура с възможност за пренос на 100% водород, като бъдещият тръбопровод ще бъде с дължина 250 км. Проектът предвижда и изграждането на две нови компресорни станции в Петрич и Дупница. Целта му е създаване на мрежа за пренос на водород в България с възможност за пренос от/към Гърция при свързаност със сходна Н2 инфраструктура на гръцка територия с оператор DESFA.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • + 1

    И една стотинка няма да видим от тая такса, която Газпром трябва да плаща. Не виждам как ще ги накарат да платят.

    Нередност?
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 1

    До коментар [#1] от "Симо":

    Не стига,че няма да я платят ами и ще ни съдят после.Асенката по това време с авера си Киро ще са на някой остров и ще сърбат маргарити.Познай кой ще им плаща простотиите.

    Нередност?
  • 5
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507

    Започвам сериозно да се чудя какви хора точно пишат подобни материали в бизнес газетата.

    Как точно се очаква едно дружество да включи приходи от такса в отчетите към деветмесечието, завършващо на 30/09/2023, след като въпросната такса е обнародвана в ДВ някъде към средата на Октомври същата година?

    Капацитетът за финансов анализ и коментиране на отчети очевидно опира до някакви колосални глупости, които само целят да затвърдяват някакви опорни точки. Започвам да се чудя дали седмичните планировки не си ги правите директно с представители на "мандатоносителя ПП-ДБ", че да пишете такива глупости.

    Всъщност да, има потенциал това(визирам втория булет под заглавието) да се промени - ако не ме лъже паметта, като задължено лице, поне преди прецизирането на текстовете, се водеше именно Булгартрансгаз, тоест в случая то трябва да е начислило задължение за таксата за транзитирания газ. За улеснение на авторката, това би означавало подобен разход да се яви в последното тримесечие.

    За съжаление очакването авторите във "водещата бизнес Икономедиа на страната" да имат базисни аналитични умения е просто наивно. И естествено завършваме с "това ще се промени, ако Газпром започне да плаща". Единственото по-дълбоко дъно са ежемесечните статии как в 13 часа на най-топлия ден, ФВЕЦ са генерирали х% от производството на електроенергия и благодарение на този времеви отрязък трябва да прегърнем зелената сделка със същия комсомолски плам, с които едно време червените комсомолци са прегръщали други идеи.

    Нередност?
Нов коментар