🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгартрансгаз" удвоява печалбата си до над 280 млн. лв. през 2022 г.

Приходите на газопреносния оператор надхвърлят милиард, задълженията леко спадат, но остават значителни - 2.6 млрд. лв.

Руската инвазия в Украйна се е отразила на приходите на "Булгартрансгаз". Дружеството обаче е успяло да компенсира това чрез доставки по алтернативни маршрути.
Руската инвазия в Украйна се е отразила на приходите на "Булгартрансгаз". Дружеството обаче е успяло да компенсира това чрез доставки по алтернативни маршрути.
Руската инвазия в Украйна се е отразила на приходите на "Булгартрансгаз". Дружеството обаче е успяло да компенсира това чрез доставки по алтернативни маршрути.    ©  Цветелина Белутова
Руската инвазия в Украйна се е отразила на приходите на "Булгартрансгаз". Дружеството обаче е успяло да компенсира това чрез доставки по алтернативни маршрути.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Компанията успява да навакса приходите си от пренос въпреки спрените доставки от "Газпром".
  • Преносът на природен газ към Сърбия е нараснал близо три пъти.
  • "Булгартрансгаз" обмисля проект за изграждане на 250 км тръбопровод за пренос на водород.

Двойни приходи и печалба отчита държавната "Булгартрансгаз" за 2022 г. Газопреносният оператор завършва годината с печалба от 283.4 млн.лв. при 141 млн. година по-рано. Общите приходи на компанията вече са 1.1 млрд.лв. при "едва" 582.6 млн. лв. през 2021 г., показва годишният отчет на компанията.

Разходите растат до 881 млн. лв. (при 462 млн. лв. година по-рано), като около 40% от тях са били свързани с преноса на природен газ до изходните точки на страната, до границата със съседните държавни, както и за съхранение. Общият размер на пасивите намалява минимално до 2.6 млрд.лв. (при 2.8 млрд.лв. през 2021 г.), но въпреки това остава значителен, показва годишният отчет на дружеството.

Основната част от търговските й задължения са свързани с дейностите по газовата връзка със Сърбия, както и към консорциума "Аркад". Само по договора за спорния "Турски поток" в продължение на 10 години компанията трябва да плаща сумата за неговото изграждане (над 2 млрд. лв.) при годишна лихва 3%, като плащания има и за компресорните станции към проекта.

Разходите на компанията са на път да се увеличат и по друга линия - през февруари се разбра, че заради забавените процедури проектът за връзката със Сърбия ще поскъпне значително и договорената цена от 139.8 млн. лв. без ДДС ще се увеличи с 32.6% до 183.4 млн. лева.

Наваксани приходи

Руската инвазия в Украйна, санкциите и геополитическата несигурност логично са оказали съществено влияние върху приходите на "Булгартрансгаз". От компанията припомнят, че малко след началото на войната "Газпром" спря доставките към "Булгаргаз", което е довело до намаляване на приходите от пренос на природен газ за "Булгартрансгаз". "Но при осигуряване на необходимите доставки от "Булгаргаз" през алтернативни маршрути, приходите бяха до голяма степен компенсирани", пишат в отчета си експертите на компанията.

Част от положителния резултат идва от услугите по балансиране, както и заради увеличения транзитен пренос към Сърбия по "Турски поток", което пролича още в края на миналата година. Положителен ефект има и от валутните курсове, най-вече от поскъпването на долара, тъй като част от депозитите на компанията са в тази валута.

В същото време през 2022 г., се наблюдава ръст от 33% до общо 135 млн. мегавата на общо пренесения природен газ до съседните държави спрямо същия период на предходната година. Увеличение има само при преноса за Сърбия (през "Турски поток"), като той е нараснал близо три пъти - от 29.4 млн. през 2021 г. до 80.9 млн. Mwh през 2022 г.

Като цяло обаче се наблюдава намаление с 20.4% ( 7 227 547 MWh) на пренесените количества природен газ спрямо същия период на м.г., като това донякъде може да се обясни с високите цени.

Ами Чирен?

"Булгартрансгаз" продължава работа по проекта за разширяването на хранилището в Чирен. То е важно защото има основна роля за компенсирането на сезонната неравномерност в потреблението на природен газ в страната и осигуряването на авариен резерв при непредвидени и форсмажорни ситуации.

След разширението капацитетът на хранилището ще достигне 1 млрд. куб.м (при 0.55 млрд. куб.м в момента), като ще може да се ползва не само от местни, но и от регионални играчи. Проектът получава и грант 78 млн. евро от Механизма за свързана Европа, а останалите средства вероятно ще дойдат от самата компания и от принципала - БЕХ.

Разширяването на "Чирен" "е в синергия" и с проекта за LNG терминал край Александруполис, в който България участва чрез "Булгартрансгаз" с дял от 20%, става ясно още от отчета на "Булгартрансгаз".

... и малко водород

Водородът също намира място в отчета на "Булгартрансгаз", макар за него да се говори в бъдеще време. Компанията работи по проекти, свързани с ускореното въвеждане на водорода в енергийния микс. Част от тях включват изграждане на нужната инфраструктура с възможност за пренос на 100% водород, като бъдещият тръбопровод ще бъде с дължина 250 км. Проектът предвижда и изграждането на две нови компресорни станции в Петрич и Дупница. Целта му е създаване на мрежа за пренос на водород в България с възможност за пренос от/към Гърция, при свързаност със сходна Н2 инфраструктура на гръцка територия, с оператор DESFA. Планираната инфраструктура впоследствие ще бъде развивана на територията на България и ще бъде осигyрена допълнителна трансгранична свързаност, в т.ч. с Румъния. Точен разчет колко ще струва това обаче няма. Въпреки че не се посочва откъде ще бъде осигурено финансирането, то най-вероятно ще дойде по линия на Плана за възстановяване.

Как започва годината

Финансите на компанията рязко се променят през първото тримесечие на 2023 г. Печалбата на "Булгартрансгаз" пада до 38.5 млн. лв. при 51.2 млн. лв. година по-рано, показва отчетът на компанията. Разходите растат с 30% до 220 млн. лв., а пасивите са 2.4 млрд. лева.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    Ако отчитаме, че мерките имат отложено действие, се питам как печалбата през 2022 година е по-висока от тази в началото на 2023г. Министъра на енергетиката от служебното правителство други ги говореше.

    Нередност?
  • 2
    opetkov50 avatar :-|
    Oggie Petkov

    Въпросът е какво става ако и когато Русия спре да подава газ през "Турски поток" към Сърбия и Унгария? Как Булгартрансгаз ще изплаща задълженията по договорите?

    Нередност?
Нов коментар