Изтекли документи: Подаръкът на Борисов за Путин - газопровод и 3 млрд. лева

АКФ разкри тайни договорки за продължението на "Турски поток" през България, но въпросът е какви ще са последствията

Борисов при всяка възможност даваше отчет на Путин как напредва строителството на газопровода
Борисов при всяка възможност даваше отчет на Путин как напредва строителството на газопровода
Борисов при всяка възможност даваше отчет на Путин как напредва строителството на газопровода    ©  Reuters
Борисов при всяка възможност даваше отчет на Путин как напредва строителството на газопровода    ©  Reuters
Допълнена със становище на БАКБ в 17:15 на 28 август.

Последното правителство на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов са нарушили българското законодателство и са пренебрегнали националните и европейски интереси, за да изпълнят желанието на руския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна и стига до Сърбия и Унгария. Става въпрос за продължението на "Турски поток", за което България плати близо 3 млрд. лв. без ясни перспективи, че ще си ги възвърне в следващите поне 15 години, но отказвайки се от гарантираните приходи за стотици милиони от "Газпром" по Трансбалканския газопровод.

Към многобройните факти в подкрепа на тези твърдения (виж линковете по-долу), през седмицата се прибави и още един - екип на Антикорупционния фонд (АКФ) разкри информация и снимки от хакнатата поща на руския политик Александър Бабаков, който е санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна и посочван за един от хората, които са организирали тайното финансиране на политически организации в редица страни. От тях става ясно, че на 1 юли 2019 г. в Истанбул "българската, руската и арабската страна" са договаряли как точно да бъде изграден "Турски поток" през България. Това реално се случва, след като българската държавна компания "Булгартрансгаз" вече беше отворила офертите от кандидатите, от които на първо място излезе саудитската "Аркад" (Arkad), и реално разкрива, че Законът за обществените поръчки е бил грубо нарушен.

За тези тайни договорености официална информация нямаше, но при подписването на договора с "Аркад" на 18 септември 2019 г. тогавашният премиер Бойко Борисов буквално призна за тях: "Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението" и продължи, като на практика опроверга сам себе за прозрачността, обяснявайки как са се провели много тежки преговори, "включително с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия".

Какво тук значи някакъв си закон

Поръчката за изграждането на "Турски поток" през България бе изненадващо обявена дни преди Коледа на 2018 г. и провеждането ѝ беше съпътствано с най-големия скандал в историята на публичните процедури в България. След като на 3 април 2019 г. възложителят "Булгартрансгаз" класира на първо място в търга консорциум "Аркад", тъй като цената му беше много по-ниска, вместо да сключи договор с него на 28 май, държавната компания реши едностранно да го отстрани и да избере втория - свързано с Русия обединение, което от своя страна, противно на всички правила, дори промени ценовата си оферта след подаването и отварянето ѝ.

Във въпросното обединение "Газово развитие и разширение в България" с 50% дял бе люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", през която именно бе и руската връзка - нейни собственици са две дъщерни фирми на руската "Тръбна металургична компания" - TMK Holding и TMK Steel Holding. Освен това юридическият директор на ТМК Андрей Зимин бе в управителния съвет на "Комплишънс дивелъпмънт".

Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, след като саудитският кандидат подаде жалба, и в края на юни антимонополният орган отмени решението на "Булгартрансгаз" като незаконосъобразно - обратното просто би взривило системата на обществените поръчки в страната.

Последва контражалба от "Газово развитие и разширение в България" до Върховния административен съд, като делото бе насрочено за 24 септември 2019 г. Преди него обаче се провежда въпросната тайна среща в Истанбул, на която се обсъжда директно споразумяване между двата участника в процедурата. Любопитното тук е, че в бележките до Бабаков руският консорциум е описан като "ТМК-Бонатти-Щрайхер", макар официално ТМК да липсва в подадените в търга документи.

"Обсъжда се и финансиране от "Газпром" (представено по-късно от българския възложител като много икономически изгодно решение, а не като предварителна договорка), както и от руски банки. Руската страна "отправя списък от въпроси към "Аркад" в неясно какво качество, а накрая заявява, че "са постигнали общо разбиране с "Аркад" по някои въпроси. Очевидно се говори и за срок на проекта, който няма общо със заложения в обществената поръчка, а е поставен от някой друг, на друго ниво.

Особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително), коментират от Антикорупционния фонд.

Ефектът от договорите проличава малко по-късно, когато "Комплишънс дивелъпмънт" оттегли жалбата от името на консорциума "Газово развитие и разширение в България". Така на 16 септември 2019 г. ВАС прекрати делото, а два дни по-късно беше подписан и договорът с "Аркад" за строежа на газопровода.

Към онзи момент тръбите за цялото трасе (над 400 км) вече са произведени от руската ТМК и са стоварени на пристанищата в Бургас и Варна - факт, който сам по себе си е абсурден, защото кой би платил и доставил тръби, без да е ясен изпълнителят на проекта и без да има подписан договор за това? Но очевидно руснаците са били убедени, че българското правителство в лицето на Бойко Борисов ще изпълни ангажиментите си и ще им осигури изпълнението на въпросния проект.

Вторият хакнат документ

От АКФ беше публикуван и втори документ - писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това му качество. То е изпратено на 19 юли 2019 г. и в него Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и "Газпромекспорт", че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата.

"Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София, между "Аркад" и ТМК", пише още в мейла, като въпросните преговори са били "по наша инициатива", като тук АКФ подчертават, че въпросът кои сме "ние" - банката или тя действа от името на българската власт - остава отворен.

В свое изявление в понеделник БАКБ казва, че е била само една от обслужващите банки на саудитския консорциум "Аркад", като обединението и имало и други банки - големи американски и европейски. Казва се и, че саудитският консорциум е открил своя банкова сметка в БАКВ още преди участието си в търга по изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. "Припомняме, че към лятото на 2019 г. Руската федерация беше основният доставчик на природен газ за България, а посочените в публикациите руски компании и граждани не са били обект на санкционни мерки от страна на ЕС и САЩ", пише още в становището на банката.

От араби към руснаци

Постигнатата договорка за изграждането на проекта (след срещата в Истанбул според новите документи) обаче явно не включва само наемането на руския консорциум като подизпълнител и използването на вече доставените от ТМК тръби в България. От публикувани през 2020 г. финансови отчети на дружествата, както и на база банкови документи, "Капитал" описа схемата, при която "Газпром" фактически е превзела "Аркад" и е осигурила и финансирането на проекта при лихва, която "Булгартрансгаз" трябва да плаща. Така реално транзитните такси през първите 15 години ще се върнат обратно в руската компания като изплащане на заема за строежа на тръбата. Цялата история може да прочетете в текста "Как Русия си взе газопровода и 3 млрд. лева".

Още услуги за Путин

На първо място, за да се заобиколят европейските изисквания един играч да не може да държи повече от 50% от капацитета на дадена тръба и заедно с това да е неин собственик (това, което реално иска "Газпром"), в България бе направен търг за резервиране на капацитети не за транзитното трасе на целия газопровод - продължение на "Турски поток", а само за входно-изходните му точки. Така формално тръбата не е заета от "Газпром", но тъй като капацитетът и на входа, и на изхода е запазен от руската компания, реално никой друг няма възможност да я използва. Приказките за свободен капацитет от 15-20%, които тогавашното правителство на ГЕРБ разказваше, бяха само прах в очите и последвалите търгове реално доказаха това.

При самото строителство всички административни срокове за узаконяване на проекта и спазването на екологичното законодателство бяха видимо пренебрегнати. Не се разбра дали бяха изпълнени всички предписания за пожарна безопасност, за лицензиране на тръбата, за метрологични изпитания и т.н. Въобще нито една институция не изрази становище за този газопровод, който минава през цялата територия на страната. Министерството на околната среда и водите странно мълчеше за изсечените гори, за замърсената река Вит, за разораните терени и т.н.

Освен това в България безпроблемно са внесени хиляди работници и техника от трети страни (Русия и Беларус). А в преместването на техниката участваше дори българската армия.

За проекта нямаше официално откриване, нямаше церемонии, но нямаше и всички онези тестове и процедури, които забавиха с месеци газовата връзка с Гърция. Така и не стана ясно как всъщност бяха спазени процедурите за издаване на Акт 16 на "Турски поток" - документът е подписан от ДНСК на 23 декември 2020 г., точно пет работни дни след приключването на строежа. За сравнение - при газовата връзка с Гърция Акт 16 нямаше повече от месец след завършването на строителните работи.

Цялата история за скритата цена на "Турски поток", включваща жертви, екокатастрофи и помощ от армията, е описана от "Капитал" още през април 2021 г.

Ползи само за Русия

За изминалите близо две години откакто работи "Турски поток" в България, е ясно, че той носи преки ползи само за Русия - осигурява коридор на руския газ към Сърбия и Унгария и поставя в зависимост българската енергетика. От финансова гледна точка транзитните такси, които "Газпром" плаща, едва ще покрият инвестиционните разходи в следващите 15 години. А дотогава няма никаква сигурност, че проектът въобще ще се използва предвид войната на Русия срещу Украйна и новите политики за енергийна независимост на ЕС.

Борисов упорито защитаваше газопровода с мотива, че с него България ще запази позициите си на газоразпределителен център. Видя се обаче, че това е лъжа, тъй като страната не може да преразпределя руския транзит и заедно с това няма как да ползва тръбата за пренос на алтернативен газ. Точно затова сега се строи газова връзка към Сърбия, а скандалното споразумение между "Булгаргаз" и турската "Боташ" използва старата инфраструктура на Трансбалканския газопровод.

За българските потребители пък продължението на "Турски поток" няма никакво значение - той няма разклонение към националната мрежа (а и да имаше, "Газпром" обяви ясно, че не дава транзитният газ да се ползва за други цели).

Големият въпрос сега е каква е била истинската договорка за този проект между тогавашния премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Според АКФ за тайно договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки има специален текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за преговори точно с участника, който в края на краищата изпълни проекта - консорциума "Аркад". Но дали институциите ще се самосезират?

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 25
    • + 8

    Истината не бива да става жертва на пропагандата, защото фактите си остават... Най-малкото, защото транзитният газопровод Турция-Сърбия през БГ е българска собственост и докато по него тече газ, ще носи доходи на българската държава под формата на транзитни такси.

    Ако АКФ има някакви сериозни документи за престъпления, а не ФБ клюки тип "една жена каза" от откраднати мейли, да ги прати в прокуратурата, а не да ги размацва по газетите. Непредоставянето им се нарича затаяване и също е престъпление...

    Що се отнася до обсесията на конкретната газета по конкретната тема, това са си ментални нагласи не е основание да се пренебрегват реалиите:

    1. Руският като собственост Трансбалканският газопровод (ТБГ - Русия-Украина-Румъния-БГ-Турция) няма нищо общо с транзитния БЪЛГАРСКИ тръбопровод (Балкански/Турски поток) от Турция за Сърбия, Унгария и т.н, защото по ТБГ БГ получаваше договорените си 3 млрд куб.м и транзитна такса за газа за Турция. Турция договори с Русия два газопровода под Черно за себе си - Син и Турски поток - и с това транзитът за Турция по ТБГ през БГспря. Което освен че го направи икономически безполезен, лиши и БГ от няколко стотин млн.транзитни такси;

    А и логично е да се допусне, че след отказа на КироАсен през април 2022 г БГ да предплаща газа по новата сметка в Газпромбанк в рубли, независимо по кой тръпровод би текъл, газът е щял да бъде спрян от доставчика, както и мобилният оператор ще ви изключи телефона, ако не си го предплатите в срок.

    Т.е. в случая доводът в статията, че ако договорът за ТБГ не беше прекратен, щяло да стане еди какво си, не отговаря на истината. - щеше да стане абсолютно същото;

    2. Булгартрансгаз имаШЕ договор с Газпром за доставка на газ по ТБГ - Украина-Румъния-БГ-Турция, до 31.12.2023 г, При отказа на българската страна да предплаща договореното по въведения от Русия заради санкциите на ЕС ред, едва ли някой си прави илюзии, че този договор е щял да бъде продължен, дори да сме го искали.

    Т.е. темата ТБГ по чисто обективни обстоятелства отдавна е била обречена ;

    3. Украинският министър на енергетиката в началото на месеца обяви, че страната му няма да поднови договора с Газпром (който изтича на 31,12,2023 г) за транзит на руски газ през Украина.
    Т.е. с това си действие Киев по същество прекъсва теоретичната възможност руски газ да върви по ТБГ;

    Или казано с две думи: опитът тук за реинкарнация на ТБГ и противопоставянето му на българския газопровод е безсмислен, нелогичен и чисто пропаганден.

    Що се отнася до икономическа обосновка на ефективността на инфраструктурен проект, тя в уважаващите себе си издания се прави с цифри, а не със заклинания.

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 6
    • + 15

    ББ отдавна трябваше да е в ЦСЗ и да носи раиран костюм, ама кой/коя институция ще си го причини това неудобство, зарежи... В България е пълно с руски подлоги начело на властта от време оно, нищо не се е променило от разпада на СССР досега, още ни третират като подчинени членове на СИВ, та сме седнали 34 години след дошлата демокрация (уж) да си говорим празни приказки. Докато има комунисти и техните наследници във властта, все така ще сме свързани със североизточната сатрапия, баси късата клечка, която исторически изтеглихме...

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 11
    • + 9

    Глупости на квадрати! Чуждестранна инвестиция на стойност 3млрд лева, с добре платени работни места и добра възвращаемост. Ок, политически не е ок ама ще кажете ли нещо за австрийските компании, които и до ден днешен си бачкат в Русия? Фактологията в статията е смехотворна, а изводите направо цепят мрака. Всичко е обърнато на опаки и има някакви подмятания като всичко се върти около факта, че вместо да спъват проекта администрациите са ги подпомагали. Основните пропагандни тези - руска тръба, тръбата е изцяло българска строена с руски пари или ние се развиваме с ресурси на руснаците. Тръбата е само за Газпром- това са пълни глупости, защото само българската държава може да решава с кого и как ще работи. Не можело друг газ само руски- утре правителството решава и свързва газопровода с останалата мрежа - все пак противно на статията тръбата е българска... С миналогодишните, а и трайно по-високите цени на газа срока за изплащане се сви драстично, защото таксите са обвързани с цената. Толкова пропаганда и облъчване рядко се намира в една статия, само завършека липсва как войната започнала със завършването на газопровода... ще се намерят чугунени кратуни дето да повярват и на тия безсмислици в статията, спор няма...

    Нередност?
  • 4
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ама наистина ли ТБГ е собственост на Русия? Май не за пръв път лъжеш.

    Нередност?
  • 5
    todorovtih avatar :-|
    tisho
    • - 3
    • + 10

    До коментар [#1] от "D-r D":Нищо вярно от целия този бълвоч, ватник! Понял?

    Нередност?
  • 6
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1
    • + 3

    Хора, трябва да станем енергийно независими, но не знам с такива държавници как ще стане това... не дават шанс на частните компании да ни помогнат и да ни измъкнат от тези зависимости. Трябва да си добиваме собствен газ и това ще ни реши много проблеми...В 21 век човек трябва да мисли и за екологичната страна, а природния газ е обявен за „зелена енергия“.

    Нередност?
  • 7
    knh021185507 avatar :-P
    knh021185507
    • - 4
    • + 3

    Много ми е чудно как точно се озовава мейл от хакната поща на въпросния руснак в АКФ, при положение, че в cheap ripoff-а на фонда на Навални има 7-8 души, никой от които няма необходимата компютърна експертиза за да се сдобие с нещо подобно. Или може би трябва да преглъщаме глупостите на Грозев за данни, които висят под път и над път...

    Нека да развия една теза. Така нареченият "съосновател и разследващ журналист" Стайков е бивш служител на Икономедиа. В борда е и един от създателите на атлантическия клуб, както и още един от журналистите на Икономедия. Като председател е съветник на ЕК, както и програмен мениджър на Българският Хелзинкски комитет. Има и някакво девойче за цвят. Самият екип включва основно хора с правна експертиза, била тя сериозна или не е друга тема. Но категорично не изглежда да включва хора, които да имат възможността да направят какъвто и да е пробив, свързан с някакви данни. И исторически не изглежда да е включвал. Виж, за журналисти от Икономедиа се е намирало място, за проамерикански лобисти тип Илиян Василев също. През годините в борда е имало и хора, свързани днес с ПП като учредители на партията или пък зелени НПОта за Корал. Или пък функционери на ДБ, вкл. днешният правосъден министър. Добавяме и щрих финансиране от Америка за България и функцията на АКФ започва да се изяснява. И това не е функция на антикорупционна институция (каквато може да бъде единтвено част от държавния апарат, ако сме честни със себе си), а да бъде своеобразна "умнокрасива" бухалка.

    Всъщност един пламенен статус на една бивша директорка на АЗБ, която беше и ПР на Плевнелиев, както и организатор на славните протестърски акции с голи гърди през 2013-та година, беше си го казала право в един пост, а именно:

    "След като се запознах с дейността на „Антикорупционния фонд, имах директен сблъсък с директори във фондацията заради ясно изразените ми опасения, че фондът се иституционализира, за да се използва като легитимираща трибуна на “разработки”, които не покриват елементарните критерии на журналистически стандарти.

    Отговорът беше: “Отивай да си правиш медията”.

    Нещо неясно за стандартите на фондацията относно проектите, които финансира?"

    Трудно би могло да се нарече случайност факта, че в този "фонд" са се събрали хора с подобен профил. Както не е случайност, че подобни неща излизат, когато от Герб започнат да реват по сглобката. Например Делян Добрев късаше ризи срещу бюджета на Василев и го правеше на 2 стотинки за лобисткото преместване на Съдебна защита от МинФин и изведнъж този "фонд" публикува "разследването" за пелетите. Онзи ден Борисов заговори за сглобката и изведнъж плъзва разследването за неговия подарък към Путин. Странно как след това подобни тези се прехвърлят и към партии тип ПП или ДБ по-рано. Всъщност не е странно, а е видимо с просто око. АКФ е просто продължение на медийния апарат, който обслужва конкретни партии. Когато едно време излизаше книгата на Достена Лаверн "Експертите на българския преход" цялата сюрия НПО експерти прорева. Все пак дамата е дъщеря на политолог, свързан с БСП, как да е права... докато не се окаже права. Просто паралел де.

    А предвид изглежда нулевия технически капацитет на личния състав на АКФ да свърши каквото и да е техническо мероприятие, камо ли пък такова свързано с хакване, по-скоро е резонно да предположим, че подобни неща им се подават. Имайки предвид, че се финансират от апарата за мека сила на САЩ, мисля, че е ясно откъде идват и подобни данни. Колкото Грозев е "независим разследващ журналист", толкова и тези.

    Виж това, че Булгартрансгаз за миналата година е направила EBITDA 561 млн. лв., EBIT 329 млн. лв. и нетна печалба 291 млн. лв. може би индикира, че сме направили нелоша сделка, особено предвид полезния живот от 35 години, ако не ме лъже паметта. Ако не ме лъже паметта самият бюджет на проекта е с половин милиард южно от споменатия 3-милиарден подарък към Путин, тоест ако ще се упражняваме в оценка на инвестицията е по-скоро редно да ползваме тази цифра, все пак 500 милиона са сума, която би трябвало да повдига вежди във вещите разследващи журналисти и антикорупционни активисти на Икономедиа, не ли? Но пък 3 милиарда си е едно хубаво кръгло число, как да не го наместиш и в устата на Кирцата или на Христо Иванов...

    Естествено аз не казвам, че по време на този проект не е имало различни кик-беци. Как да няма, любимото хоби на мениджмънта на Газпром е да строи газопроводи - смазочни разходи, лобизъм и прочее. Неща, които съпъстват всички големи проекти. Ако някой иска да нарича нещата с истинските имена, може би просто е редно да приемем, че локалните момчета за всичко на апарата за мека сила на САЩ просто намигват на Борисов.

    На последно място - покрай записите хората на Слави започнаха да говорят повече. Тошко Йорданов открито каза някъде, че Петков и Василев са се държали сякаш те администрират глупавите санкции по Магнитски. Дори и камерите в НС по време на кабинета Петков го бяха хванали да подвиква нещо към Пеевски тип ще видиш кой е Джейм О'Браян (бившият координатор по санкциите Магнитски).

    Дали сега става ясно защо се появяват подобни статии и какъв точно е "разследващожурналистическия" им ценз? Кажи-речи нулев, колкото е капацитетът и на наместниците на САЩ да управляват. Самите те вероятно вървят към заслужените си електорални 8-10%, което е и причината в оцеляването на този кабинет да се влагат такива усилия.

    Колкото повече загрубява играта, толкова повече подобни неща ще излизат. Въпросът е дали просто предупреждават Борисов, че Магнитски е на едно НПО разследване разстояние или вече излиза белият пушек за нови избори.

    Нередност?
Нов коментар