Въглеродната неутралност вече е равна на сигурност

Конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum ще се проведе на 22 и 23 ноември и ще отвори изцяло нови за българската публика теми

Участниците на конференцията ще са от цяла Европа и ще се фокусират върху България в контекста на световната декарбонизация
Участниците на конференцията ще са от цяла Европа и ще се фокусират върху България в контекста на световната декарбонизация
Участниците на конференцията ще са от цяла Европа и ще се фокусират върху България в контекста на световната декарбонизация    ©  Надежда Чипева
Участниците на конференцията ще са от цяла Европа и ще се фокусират върху България в контекста на световната декарбонизация    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • През ноември "Капитал" организира третото издание на Net Zero Economy конференцията.
  • В нея участниците ще дискутират проблемите и възможностите пред ключови сектори на икономиката.
  • Във фокуса на събитието са темите за управлението на водите, кръговата икономика, материалите на прехода, ESG и устойчивата градска среда.

Въпреки връхлитащите една след друга кризи и военни конфликти зеленият преход остава сред най-важните икономически теми в Европа. Причината е, че той може да осигури енергийна независимост за континента, да повиши неговата конкурентоспособност, както и да подобри стандарта и качеството на живот. Всъщност именно по тези причини ковид пандемията, войната в Украйна, а и сега тези Нагорни Карабах и Израел се оказват не пречка, а катализатор за промените.

За да бъде подкрепен преходът към нисковъглеродна икономика с достатъчно съдържание, бизнес активност и държавни политики обаче, са нужни много разговори с различните участници в този процес. В България диалогът формално тече от няколко години, но последните протести във въглищния сектор показват пълно неразбиране на процесите. Да, през тази година се състояха ключови събития, които предопределят зеления път на страната - сформирано беше редовно правителство, което направи ясна заявка в тази посока, най-накрая бяха одобрени териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил, случиха се законови промени в законодателството за получаването на европари по Плана за възстановяване и устойчивост, а паралелно с това и бизнесът инвестира ударно в нови ВЕИ.

В контекста на тези събития за трета поредна година "Капитал" организира събитието Net Zero Economy Forum, чиято цел е да даде ясен прочит на най-ключови теми за зелен преход, ESG, декарбонизацията и устойчивото развитие. Събитието вече се доказа като най-голямата платформа в страната за дискусии между бизнеса и публичния сектор и намирането на адекватни решения.

Тази година за пръв път конференцията ще се проведе в два поредни дни - 22 и 23 ноември, тъй като темата за въглеродната неутралност се разширява и засяга все повече бизнес сектори и управленски процеси. Разговорите по нея са невъзможни без повдигане на нови въпроси за недостига на вода и политиките на Европа за овладяването на това предизвикателство, екстремните климатични явления и тяхното отражение върху планирането на градската среда, иновациите за устойчиво земеделие, които съхраняват почви, води и ограничават емисиите, бизнес партньорствата, които ускоряват напредъка по пътя към икономика с нулев отпечатък, и др.

В програмата има солидно присъствие на чуждестранни гости - политици, експерти и визионери, които ще дадат ценен опит и ще покажат в примери какво се прави по света. Редица представители на българската икономика, които вече работят за декарбонизацията в страната, също ще споделят вижданията си и ще очертаят местните проблеми. Българският бизнес може да покаже много добри практики, които често остават невидими на фона на постоянно отварящите се теми за въглищата, мръсния въздух в градовете и изоставането в проектите за чиста и устойчива мобилност.

Кой ще участва

В първия ден на събитието акцентът е към голямата тема за климатично неутралните градове. Когато се говори за декарбонизацията, обикновено се има предвид енергийният преход, но съществена част от парниковите емисии идват от градовете, в които живее по-голямата част от населението. Нещо повече - пряко заобикалящата ни градска среда е много по-видима за хората и промените в нея могат да покажат на практика ползите от декарбонизацията. Проблемът е, че България все още изостава в това отношение в сравнение с други страни - не само по линия на транспорта, но и на енергийната ефективност на сградите, запазването и увеличаването на зелените площи и управлението на отпадъците.

Сред гостите на събитието ще бъде кметът на Тирана Ерион Велиай, който може да разкаже за новата стратегия на албанския град как да се преформатира животът там и да се пригоди за следващите години.

"Градската" тема е допълнена от Флориан Глатес, глобален вицепрезидент "Електромобилност" на Shell, която дава заявка да се превърне в мотор за електромобилността в градската среда. В тематичния трак ще участват още архитекти, урбанисти и представители на ЕС и общини в страната.

Втората голяма част е за устойчивите решения в земеделието. Секторът е сред най-подценените в страната въпреки важността му не само за изхранването, но и за декарбонизацията и управлението на ресурсите - почви и води. Темата ще бъде дискутирана в два панела от представители на българските земеделци и експерти от региона. Разговорът ще обхване важни точки като стратегиите и технологиите за устойчиво земеделие.

Разбира се, ще се говори и за ESG регулациите. Суперизвестната в последното време абревиатура е практически най-важната част от регулационния процес за декарбонизация на икономиката и бизнеса. Темата ще бъде във фокуса на дебат с участието на главния директор "Корпоративно банкиране" и член на управителния съвет на УниКредит Булбанк Борислав Бангеев, Николай Илчев, партньор "Данъчни услуги" в "PwC България", и доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

Обикновено за кръговата икономика се говори като за теория, докато фокусът на Net Zero Economy Forum ще бъдат конкретни BtoB и BtoC практики и продукти като тези на секторни компании като Yettel и технологичната Accenture.

Първият ден от конференцията ще завърши с т.нар. cleantech бизнес модели, които навлизат все повече на пазара на Запад и скоро ще имат активно участие в българската среда. Конкретни примери за нови технологии и бизнес ниши ще представят от компанията за водородни решения Hydrogenera, които са в синхрон с политическия консенсус, че водородът е бъдещето на енергетиката и транспорта.

Политиката ли е ключът

При всички случаи трансформацията на икономиката в нисковъглеродна или дори въглеродно неутрална няма как да се случи без адекватната регулаторна рамка и държавни политики. Европа върви устремено в тази посока с одобрената вече Зелена сделка и всички актуализирани през последните години директиви за повече зелена енергия, по-малко замърсяване, реформа в селското стопанство, въглеродно мито и т.н.

Конкретно за България рамката, която дава публичният сектор, е много важна за развитието на доминираните от държавата сектори като енергетика, околна среда, води и добивна промишленост.

През втория ден на конференцията ще се обърне специално внимание на проблемите с водните ресурси в страната и Европа. По темата ще говори Вероника Манфреди, която отговаря за публичните политики в Брюксел за замърсяването на водата и до какво води това не просто като екологичен проблем, а и като ресурсен. Както видяхме през тази година, климатичните промени не са свързани само с температура, а с промяна във водните ресурси, валежите, реките и хидроенергията. Оттам се засяга и производството на електроенергия от ВЕЦ, съответно цените на тока и въобще цялата икономическа верига.

Разговорите ще продължат с Роберта Мафетоне, която е научен изследовател, на когото разчитат именно от европейските институции да даде ясна оценка каква е ситуацията вследствие на климата в последните години и по-важното - къде трябва да се работи, за да не се стига до суши, каквито има в Европа през последните две години.

Представители на ВиК операторите в градовете Брашов и Барселона, както и "Веолия България", която управлява "Софийска вода", заедно с Валтер Клинг, сочен за един от най-големите европейски специалисти по мениджмънт на хидроресурси, ще дискутират отражението на новите регулации върху сектора, добрите практики в публично-частните партньорства и ролята на правилното насочване на инвестициите за решаването на важните проблеми.

А тъй като няма как да има енергиен преход без критични суровини като лития, медта и други, е планиран и тематичен трак, в който да се открои къде стоят Европа и България. Още повече след като стратегическото значение на ценните за прехода метали и минерали задейства политически решения в ЕС, които касаят добива и преработката до 2030 г., а от тях ще зависят до голяма степен и бъдещите инвестиции в минната индустрия.

Темата е гореща и за България, където секторът е пред пълна трансформация по пътя към декарбонизацията.

Сред гостите на събитието в София ще бъде Марк Бевъридж от световната агенция за анализ на критичните суровини и минерали Benchmark Mineral Intelligence, от чиято информация зависи почти всеки източник по темата. Участие в разговори по темата за декарбонизацията на минната индустрия ще вземат евродепутатът Радан Кънев, изпълнителният директор на European Copper Institute (ECI) Бернард Респо и представител на компанията - лидер в производството на мед, "Аурубис България".

За зеления преход е важна и синергията между бизнесите, бизнес и наука и бизнес и граждански сектор. Как тези процеси ускоряват благоприятните ефекти за околната среда ще чуем през историите на Toki и A1, Philip Morris International и Litterati и ACT Commodities и Coca Cola HBC Bulgaria.

Повече за темите, лекторите и вариантите за регистрация на конференцията, може да разгледате тук.

Все още няма коментари
Нов коментар