Изненадващият удар на България срещу руския газ

Страната въведе такса от 20 лв./мвТч за транзита на руски газ, което може да осигури до 3 млрд. лв. на година, но натоварва сърбите и унгарците

Правителство и подкрепящото го мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заеха твърда позиция срещу руските енергийни интереси, която почти няма аналог в историята
Правителство и подкрепящото го мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заеха твърда позиция срещу руските енергийни интереси, която почти няма аналог в историята
Правителство и подкрепящото го мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заеха твърда позиция срещу руските енергийни интереси, която почти няма аналог в историята    ©  Георги Кожухаров
Правителство и подкрепящото го мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заеха твърда позиция срещу руските енергийни интереси, която почти няма аналог в историята    ©  Георги Кожухаров
Статията е допълнена с позиция на финансовия министър Асен Василев в 15 часа на 16 октомври.
Темата накратко
  • България зае твърда позиция срещу руския газ като въведе извънредна такса за преноса му, която го оскъпява с 3 млрд. лв. на година.
  • Това обаче засяга пряко страни като Сърбия и Унгария, които получават газа си през "Турски поток" и трябва да платят въпросната сума.
  • Въпросът е ще се стигне ли до геополитическо напрежение или в крайна сметка страната ще спечели от решителността си.

България изключително рядко застава решително на международната сцена. Още по-малко са случаите, в които, преследвайки целите си, е нарушавала открито интересите на други държави. А почти никога сред най-засегнатите от подобна политика не е била Русия.

От 13 октомври обаче всичко това е факт. Без много шум и дискусии българската държава въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лв./мВтч и при сегашните борсови цени на газа представлява около 20% оскъпяване, което е повече от значително в началото на отоплителния сезон.

Заради липсата на информация по темата обаче не може да се каже какво точно цели България с въвеждането на тази такса. Най-логично изглежда това да са допълнителни приходи. При запазване на сегашните обеми на транзита на руски газ през страната това би генерирало 2.5 - 3 млрд. лв. постъпления в бюджета на година. А това е доста сериозна сума, която може да се използва за решаване на енергийните проблеми в страната и инвестиция в обекти като ПАВЕЦ "Чаира" например.

Но от новата такса изглежда, че пряко засегнати ще са Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония, които реално ще трябва да платят въпросните 20 лв./мВтч, защото "Газпром" ще ги начисли в крайната цена. Реакциите, най-вече от Сърбия и Унгария, вече са налице. Затова въобще не е сигурно, че споменатите милиарди ще могат да се съберат лесно. Което пък води до втората възможна цел - да се ограничи допълнително потреблението на руски газ. Което изглежда напълно възможно.

Косвен ефект от тази политика обаче ще има в цяла Източна Европа, тъй като пренасочването на търговците към алтернативи на руския газ може да разбърка пазара, а оттам и цените. По неофициална информация на "Капитал" разговори по темата вече са водени с представители на Австрия, която все още потребява 50% руски газ (макар да го получава през Словакия). Затова има и твърдения, че София може всъщност да използва новата такса като лост за пускането й в Шенген.

Без съмнения новата българска такса ще засегне и Турция, която е основният преразпределител на руския газ към Европа. Държавната компания "Боташ" например вече сключи няколко сделки за пренос на газ през България към други държави и ако той се окаже с руски произход, ще трябва да плаща допълнителните 20 лв./мВтч.

Също така засегнати ще бъдат и някои крайни потребители в България, които все още се снабдяват с руски газ, като "Лукойл Нефтохим" например. Рафинерията е един от най-големите консуматори на газ в България, но не се снабдява през държавния доставчик "Булгаргаз", а от фирмата на Валентин Златев - "Състейнабъл Енерджи Съплай" (с предишно име "Енергико трейдинг"), която е посредник на "Газпром". Това като цяло не е без значение за цените на горивата.

Позицията на финансовия министър Асен Василев обаче е малко по-различна. "Новата такса се начислява не само върху транзита, но и върху потреблението на руски природен газ в България. Той е в пълно съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива. Тъй като при повечето договори с "Газпром" ценообразуването става на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Тя само ще намали печалбите на "Газпром", твърди Василев."България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ", заяви премиерът акад. Николай Денков по време на посещението си в Тирана на 16 октомври. По думите му въпреки санкциите срещу Русия "някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности". "Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции", каза още министър-председателят. Той даде пример с договора с турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство. В него има подобна такса за вноса и обработката на течния природен газ. "Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия", каза още акад. Денков.

При всички случаи може да се каже, че това е най-значимата антируска икономическа мярка, въвеждана от България, и тя може да има сериозни последствия. Въпросът е готова ли е София да ги посрещне?

Как се стигна дотук

Промените, с които се въвежда таксата от 20 лв./мВтч върху преноса и транзита на руския газ, бяха направени от Народното събрание още на 28 септември при гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Въпреки изключителната важност на въпросната такса публични коментари от страна на политиците нямаше. Дори напротив - разговори на "Капитал" с някои депутати оставиха усещането, че няма яснота какво точно е прието и защо.

Нищо не се разбираше и от стенограмите и протоколите от заседанията на икономическата комисия в парламента, която е гледала въпросните поправки, както и от самото гласуване в пленарната зала, където са направени допълнителни корекции.

Ясно е, че таксата от 20 лв./мВтч е била предложена два пъти - веднъж от Министерския съвет и отделно от депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Предложенията са били напълно идентични. Според информация на "Капитал" тарифата е вкарана по настояване на финансовото министерство в качеството на Асен Василев, но е получила одобрение от, общо взето, всички в управляващото мнозинство - ГЕРБ, "ПП-ДБ" и ДПС.

По тази причина нито експертите, нито журналистите успяха да анализират какво точно се случва и всички чакаха публикуването на промените в Държавен вестник. Това обаче се забави, тъй като президентът Румен Радев беше в чужбина и реално издаде указа едва на 11 октомври, а самото публикуване се случи на 13 октомври (петък). В крайна сметка е гласувано предложението на кабинета, което е припознато от депутата на ДПС Йордан Цонев.

Според тях задължените лица да начисляват въпросната такса са вносителите по смисъла на митническото законодателство, както и операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи (в случая "Булгартрансгаз"). Единственият руски газ, за който няма да се плаща тарифата, е компресираният, който се транспортира индивидуално през страната със специализирани съдове (цистерни). Но това въобще не е голям процент така или иначе.

"Това решение отговаря на стратегическата цел на България и Европа да се освободи от зависимостта от руски газ. Европейската комисия е нотифицирана за промените, които са внесени и гласувани от народните представители в НС - в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Икономическото измерение за България е, че в хазната ни ще влязат допълнително над 2.5 млрд. лв.", заяви за "Капитал" депутатът и зам.-председател на енергийната комисия от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

В действителност България може да начисли и повече от 2.5 млрд. лв. в зависимост колко точно руски газ минава през страната.

"Въпреки че на първи поглед законодателната промяна изглежда справедлив способ както за генериране на допълнителни приходи в бюджета, така и за по-бързо изплащане на "Турски поток", решението изглежда по-скоро спорно, защото всъщност е налагане на допълнително мито, което не е одобрено от ЕС като цяло, а ние като страна членка нямаме право да налагаме подобни допълнителни вносни такси. От друга страна, допълнителното облагане на транзита нарушава търговското споразумение за пренос с "Газпром" и МЕТ, което е дългосрочно сключено на определена цена", казва Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му правителството вероятно се надява, че понеже е действие срещу "Газпром" и Русия, ЕК няма да се възпротиви, а "Газпром" няма да смее да спре транзита като контрамярка, за да не заплаши споразуменията със Сърбия и Унгария за доставка на газ.

"Все пак "Газпром" може да си потърси правата и в международен арбитраж, който по-скоро смятам, че ще спечели специално по този казус. Остава и подозрението, че в случая може да има и предварителна договорка между "Газпром", "Булгартрансгаз" и "Боташ", че част от количествата по "Турски поток" ще минат през новото споразумение за използване на капацитета на Малкочлар. Но тогава е странна острата реакция на Сърбия и Унгария", казва още Владимиров.

"Най-значителната стъпка, маркираща израстването на българската политика към Русия в новия век, е енергийната такса от 20 лв./мВтч за руския газ. Да, има много условности, но като намерение и заявка няма аналог, най-вече защото последствията за Кремъл (мярката е изключително точно таргетирана да засегне "Газекспорт", а не вносителите на газ) ще бъдат значителни, след като през България от няколко месеца се транзитира повече руски газ отколкото през Украйна", коментира във Фейсбук и бившият посланик на България в Москва и енергиен експерт Илиян Василев.

Участници на газовия пазар обаче коментираха за "Капитал", че мярката може да изхвърли България от газовата карта като транзитираща страна. Както и че тази такса реално е в полза на LNG проектите в Гърция и обходните маршрути към Централна Европа през Македония и Албания. В краткосрочен план вероятно ще падне и ликвидността на Газовия хъб "Балкан".

В пъти по-скъпо от "Турски поток", но колкото "Боташ"

За да се разбере колко значителна е новата такса, може да се направи сравнение с това, което сега България начислява за преноса през "Турски поток", за който по времето на управлението на Бойко Борисов бяха платени близо 3 млрд. лева.

Според проведения в началото на 2019 г. формален пазарен тест за тарифите на "Турски поток" през първите две години от експлоатацията на газопровода (2020 и 2021 г.) "Газпром" трябваше да плаща по 156 млн. лв. на година, а през останалите 18 години - по 361 млн. лв. През 2021 г. обаче "Булгартрансгаз" направи отстъпка на "Газпром" за дължимите такси за пренос на газ през България, тъй като руската компания заплати предсрочно сумите до 30 юни 2023 години. Но, да кажем, че занапред ще се събират около 400 млн. лв. на година, след индексациите с инфлацията.

Тези суми се дължат без значение колко точно количества се пренасят по тръбата, тъй като са не за количества, а за капацитет и блокират всеки друг търговец да използва съоръжението. И средно излизат по 1.1 млн. лв. на ден. Но за да не се правят грешни изводи трябва да се има предвид, че само оперативните разходи по газопровода и поддръжката му са около 150 млн. лв. на година. Което прави нетния доход около 250 млн. лева.

Въведената сега такса от 20 лв./мВтч обаче е за реалните количества руски газ, които минават през страната. През последните седмици на входната точка на "Турски поток" - "Странджа/Малкочлар", те са в размер на 450 хил. мВтч на ден (около 43 млн. куб.м). При 20 лв./мВтч това означава около 9 млн. лв. на ден. Или над 3.2 млрд. лв. за година. Обемите обаче варират силно в различните месеци и затова ориентировъчните оценки на са за 2.5 - 3 милиарда. Но дори и така ясно се вижда, че става дума за 7-8 пъти по-висока такса от действащата сега по "Турски поток".

От друга страна обаче, ако се направи сравнение с подписания от служебния кабинет на Румен Радев договор на "Булгаргаз" за достъп до турската газопреносна мрежа с "Боташ", ситуацията изглежда коренно различна. В началото на тази година България се съгласи да плаща по 9.145 долара/мВтч (около 17 лв. по сегашния курс) за входен капацитет от 53 200 мВтч на ден, или 5 млн. куб.м, без значение дали реално пренася газ или не. Това прави разходи по 487 хил. долара на ден, или 900 хил. лв. по сегашния курс. На годината сумата е около 330 млн. лева.

Като се има предвид, че тук става дума само за капацитет, а не за реално пренесени количества, тази такса (приета от кабинета на Радев) изглежда дори по-тежка от наложената сега от България енергийна тарифа от 20 лв./мВтч за транзит на руския газ.

Източници на "Капитал" все пак твърдят, че 20-те лева/мВтч могат и да бъдат редуцирани, ако се създаде голямо политическо напрежение с държавите от региона. За момента обаче решението на българския парламент е в сила и ефективно се прилага от 13 октомври.

Кой ще бъде засегнат

През "Турски поток" в момента се внасят най-големите количества руски газ за Европа. Причината освен цялостната политика на ЕС за отказ от руския газ е, че той просто няма откъде другаде да дойде. От една страна, "Северен поток" беше взривен и не функционира, а от друга, количествата, които влизат през Украйна, вече са много по-малки от преди и са доста по непредвидими. През първата половина на 2023 г. около 33 млн. куб.м на ден са влизали в посока ЕС от Украйна с крайни бенефициенти Словакия, Австрия, Унгария, Словения, Италия и Хърватия.

В същото време по "Турски поток" през България се пренасят средно по 43 млн. куб.м на ден. Получатели на газа са най-вече Сърбия и Унгария, които са и ключови за руския енергиен интерес в Европа. Количества вероятно се препродават и към Австрия.

Допълнителната тарифа би могла да повиши с 20% текущите котировки на най-ликвидната европейска борса за газ TTF, където горивото се движи на около 100 лв./мВтч. Именно това доведе и до моментална реакция от страна на сръбския президент Александър Вучич, който заяви, че ще потърси колегата си Румен Радев за обяснение. По думите му, цитирани в сръбското издание "Политика", "това е голям проблем за нас, цената на газа ще се вдигне драстично".

Още по-категоричната беше реакцията на Унгария. "Има нови опити да се застраши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително транспортирането на природен газ. За държава - членка на Европейския съюз, да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемливо", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на посещението си в Москва за форума "Руска енергийна седмица".

Показателно е, че позициите на Сиярто и Вучич бяха разпространени масово в руските агенции като ТАСС и RT.

Въпросът тук обаче е как се формират цените на руския газ за Сърбия и Унгария и дали въобще има място за подобни опасения. А отговорът е, че те са с ясно определени формули и фиксирани цени, независещи пряко от пазарните флуктуации. Конкретно за Сърбия, при подписването на договора миналата пролет Александър Вучич обяви, че цената е фиксирана на 350 долара за 1000 куб.м., което е 30 евро/мВтч. Унгария пък договори таван за цените на руския газ от 150 евро/мВтч при подписаното допълнително споразумение с "Газпром" през тази година. Затова, поне на теория, изглежда, че Сърбия и Унгария трябва да продължат да си плащат за газа според цената в договорите им с "Газпром".

Отделно от "Турски поток" България продължава да транзитира и определени количества руски газ към Гърция и Северна Македония, които също би трябвало да бъдат засегнати от новата такса от 20 лв./мВтч.

Според източници на "Капитал" Гърция няма да е ударена толкова, защото може да получава голяма част от руския газ през Турция, като гръцкото правителство засега не е притеснено. Според гърците таксата дори ще отвори възможността Турция да разпределя по-големи порции в региона.

Колкото до Австрия, която в последните месеци неколкократно влезе в конфронтация с българските правителства заради нежеланието си да отмени ветото за Шенген, все още е спорно дали българската такса ще я засегне пряко.

Тезата, че България иска да притисне Виена чрез оскъпяването на газ, за да промени позицията си за Шенген, не издържа на фактите за вноса на руски газ в Австрия. Да, по данни от европейската асоциация на газопреносните оператори (ENTSO-G) страната продължава да консумира между 40 и 60 процента руски газ, но анализ на Центъра за изследване на демокрацията показва, че той се доставя през Украйна и Словакия.

Много е възможно в следващите няколко дни всички държави от оста - Сърбия, Унгария и Австрия, да излязат с твърди позиции и да използват ЕС като лост за влияние срещу наложената мярка. В същото време България има пълното право да наложи допълнителната енергийна такса върху преноса на руски газ през нейна територия. При всички случаи напрежението от политическа гледна точка може да ескалира и предстои да видим колко твърдо правителството "Денков - Габриел" ще защитава позицията си.

Как ще се начислява таксата

Все още не съвсем ясно как точно "Булгартрансгаз" ще начислява и събира енергийните вноски от 20 лв./мВтч върху руския газ. Според описанието в закона задължените лица да начисляват въпросната такса са вносителите по смисъла на митническото законодателство и операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи, какъвто е именно "Булгартрансгаз". Те трябва да се регистрират по чл. 57а, ал. 1, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове до 13 ноември.

Принудително изпълнение по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на публични вземания, представляващи енергийни вноски, се предприема от органите на

Агенция "Митници". За невнесените в срок енергийни вноски се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

Пълните указания на Агенция "Митници" по темата за реда и начина за определяне, начисляване и събиране на енергийни вноски върху вноса и транзитния пренос на природен газ с произход от Русия са публикувани в специализирана секция на сайта на митниците: Информация по Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 20
    • + 10

    “Прекаленият светец и Богу не е драг” са казали мъдрите.
    Ама откъде толкова акъл в нашите йесмени?

    Нередност?
  • 2
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 25
    • + 12

    Long story short, бюджетът на Асен Василев е продънен, поради което настоява за допълнителни такси, а в същото време кабинетът Акаденков затвърждава евроатлантическата линия, без значение дали това се отразява на отношенията ни с трети държави, нито пък как точно ще се гледа на страната като партньор, който самостоятелно изменя условия.

    Дали Асен Василев успя окончателно да изкара дирекция Съдебна Защита, за да кикбекне и евентуалните арбитражни дела към близките кантори, които лобираха за тази работа?

    Поредната простотия. Този кабинет е най-уродливото нещо, което българската политика е раждала. Всеки ден е повод за нова простотия, с която участниците в тази фрагментирана некоалиция се чудят с какво да си захранят фрагментирания електорат, а цената на тези захранки я плащаме ние. Едните си захранват предрусалите 8-%10% интелектуалци (при правилно репрезентиране), другите си се изпират. Глупав гамбит, при това от управление, което няма нито базисната устойчивост на сериозна коалиция, нито пък достатъчно адекватен външнополитически фронт за да си защити адекватно позицията. Най-много да ескалират дипломатически, само и само да си захранят малоумния електорат с украинските знамена, уви на цената на отношенията ни с няколко държави.

    Когато и да се случи, оставката на този кабинет ще е прекалено късно.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 11
    • + 19

    До коментар [#2] от "knh021185507":

    "Когато и да се случи, оставката на този кабинет ще е прекалено късно."

    Тези мрачни прокоби ги слушаме още преди да бъде сформирано правителството - е, не познахте. Не се надявайте, до следващите редовни избори ще управляват демократите, а след това пак те. Дотогава вашия господар Путин, за когото така сте се загрижили, няма да го има.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 25
    • + 10

    Не, това не е "удар срещу руския газ". Това е послушно самопрострелване там над крака, защото с това действие БГ се дискредитира като лоялен и предвидим търговски партньор.
    В тая акция, замислена на Козяк, а не на Дондуков, зад политическа праволинейност се опитва да се скрие издънения бюджет и слугинския синдром.
    Навремето на цар Борис 25 г не са му стигнали да попритопли отношенияна с Югославия след войните, а сега US йоркширите ни изнудват брутално Белград.
    Америка ще падне като геополитически фактор, но сърбите винаги ще са ни съседи...

    Нередност?
  • 5
    parazitko avatar :-P
    Паразитко
    • - 10
    • + 19

    Малиииииии, комунистическите отрепки ревАг на умрело. Е как да не ми е кеф от това решение. Сега изчакваме компетентното мнение на кремълския трол Доктора и вече ще гледаме сеир.

    Нередност?
  • 6
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 9
    • + 10

    До коментар [#3] от "evpetra":

    Този наш господар Путин сега в стаята ли е с нас?

    Всъщност "демократите" (ако трябва да наричаме така самовлюбената общност от нефелни псевдо-бизнесмени, безполезни граждански активисти и попрекалили с чашката професори) ще управляват още няколко месеца, след което трябва да настъпи ротацията и да започне да управлява Мария Габриел, при положение, че сглобката издържи дотогава. Хубаво е да не го забравяте, макар че в тази общност нито сте паметливи, нито особено досетливи, за представители на градската интелигенция сте смайващо неумни.

    След има-няма 2 седмици ще се види малко по-ясно какви са нагласите на електората регионално, което може и да даде някаква индикация какви са нагласите му относно потенциално следващо управление на "демократите". А дали дотогава Путин ще го има или не - трудно ми е да отговоря. Но в този времеви отрязък ми се иска България да изпълнява адекватно ангажиментите си и да не изнудва и извива ръце, при това по начин, който според анализатор от про-западен тинктанк като Владимиров би паднал на арбитраж.

    Може би съм прекалено наивен да вярвам, че реномето ни и поддържането на добри отношения със съседни държави е по-важно от запълването на бюджета на посредствен финансов министър или евро потупването по рамото на богомилката Акаденков.

    Но пък иронията е, че все пак управлението на ДС (Добрите сили, не е свързано с местоработата на родителите на някой кандидат за кмет) опря до Балканския поток на Баце. Тези 2,5 - 3 милиарда лева приход от евентуалния недемократичен газ са равностойни на бюджета на проекта...

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 9
    • + 12

    До коментар [#2] от "knh021185507":

    Глупав е вашия коментар, а не правителството, което действа точно така, както подобава в съвременната политико-икономическа обстановка. Евалата му!

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 14
    • + 13

    От колония изненада се очаква само ако обяви независимост. Всичко друго е каквото каже метрополията или преизпълнението на местните дерибеи. Да оставим настрана потенциалните геополитически бакии в бъдеще, тъй като по този начин дразним двете най-големи заплахи за българската национална сигурност. И не, Русия не е сред тях, а е след тях, независимо какво бълнува украинския служител заемащ поста на министър на отбраната. И въпреки телешкия ентусиазъм на дадени „паразити“, както някои от тях сами се описват.

    Сглобката е вредна с пораженията, които прави от пълна некадърност и бюджетът е много добро доказателство за това. Той вече е на дефицит от 780 млн. лева към края на септември. Месец преди това е на 51 млн. лева, а през август е бил на рекорден излишък от 455 млн. лева. Поради сезонността на приходите и разходите в държавната хазна ножицата на дефицита ще се разширява още по-силно до края на годината. Надеждата на Кокорчо е да върже заложения бюджет с парите по Плана, които трябва да покрият поне недостигът в хазната до момента и след това да се достигне до обявените показатели. Потенциалният му провал или връзването му на косъм изкарват наяве, че НАП не може да се справи с приходната част, което означава лошо планиране и/или лошо управление.

    Идеите на Кокорчо за догодина са от абсурдни до опасни. Вдигането на МРЗ с над 30% ще взриви разходната част на бюджета, защото възнагражденията на почти целия публичен сектор е обвързан с минималната заплата. Приходите са под въпрос, защото и към момента има вратички за избягване на сключването на трудови договори. Опитите да се парира преминаването им към граждански с ефективното вдигане на данъците и осигуровките там, само ще доведе до протести на редица фрийлансъри, свободно професии и др. Вдигането на осигурителния праг пък ядосва основния избирател на ППейките – ИТ сектора, които почнаха да играят ролята на дойна крава, когато не може да се върже бюджета. От изброеното дотук е ясно, че Кокорчо отчаяно се нуждае от повече приходи, за да компенсира лошата събираемост.

    Крайният резултат от целия този мозъчен напън ще са допълнително раздути разходи, с потенциално свиващи се приходи. Защото когато ядосаш едновременно работодателите и служителите, в един момент те се обединяват срещу теб и почват да прилагат заедно порочните практики. Независимо от рисковете. Слагането на зле прикрит акциз на транзитния руски газ също може да се окаже бумеранг. В един момент ще окаже влияние и на цените на енергоносителите и у нас, тъй като вносът им минава през част от засегнатите страни. Това ще вдигне цената на тока и горивата – оттам и инфлацията ще еректира допълнително отвъд геополитическите тенденции.

    Нека да обобщим постиженията на сглобката:
    - висока инфлация
    - разбит бюджет
    - раздуване на дълга до опасни нива
    - потенциално унищожаване или посивяване на бизнеса, особено МСП, самоосигуряващи се и др.
    - унищожаване в дългосрочен план на българската енергетика, която ще разчита все повече на износ
    - настройване на обществото срещу държавните институции
    - настройване на ключови съседи срещу нас
    - замяна на българската армия на стари системи за безполезни нови
    - пълно подчиняване на българската армия на чуждо командване
    - доволно посолство

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 12
    • + 7

    И само да допълня, че с този прикрит акциз одобрението на Австрия за Шенген отива на кино. Виена се върна към руски доставки на нива от преди войната през тази година и това само ще ги ядоса допълнително.

    Нередност?
  • 10
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 4
    • + 15

    Мдаа,трудно е другари нали?Успехи зад клавиатурата,ще е дълъг ден.

    Нередност?
Нов коментар