🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица-изток 2" все още е на печалба, но тя се свива с 90% до 70.3 млн. лв.

Производството се свива с 60% заради липсата на пазар за скъпата енергия. Задълженията на дружеството намаляват съществено и вече са само 190.4 млн. лева

Тенденцията за постепенно влошаване на финансите на ТЕЦ "Марица-изток" ще продължи и е много вероятно до края на годината печалбата й да се занули
Тенденцията за постепенно влошаване на финансите на ТЕЦ "Марица-изток" ще продължи и е много вероятно до края на годината печалбата й да се занули
Тенденцията за постепенно влошаване на финансите на ТЕЦ "Марица-изток" ще продължи и е много вероятно до края на годината печалбата й да се занули    ©  Цветелина Белутова
Тенденцията за постепенно влошаване на финансите на ТЕЦ "Марица-изток" ще продължи и е много вероятно до края на годината печалбата й да се занули    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Заради непродаваемата енергия приходите на компанията спадат драстично до 1.1 млрд. лева.
  • Разходите за квоти падат до 536 млн. лв. заради намаления обем произведена електроенергия.
  • Заплатите на работещите в централата са индексирани с 15% заради инфлацията.

След като завърши 2022 г. с фантастична печалба, тази година ТЕЦ "Марица-изток 2" е на път да приключи годината с невиждан финансов срив. Печалбата на дружеството продължава да се топи драстично, като към третото тримесечие тя намалява с почти 90% до 70.3 млн. лв. при 762 млн. лв. година по-рано, показва междинният финансов отчет на компанията. Конкретно през третото тримесечие централата е генерирала загуба около 60 млн. лв. но все още е на плюс заради по-силното първо тримесечие на годината, когато цените на тока все още бяха високи. Ако този тренд се запази и занапред, е възможно ТЕЦ-ът да приключи 2023 г. на загуба.

Приходите на централата спадат драстично до 1.1 млрд. лв. при 2.7 млрд. лв. за същия период на 2022 г., но това не е изненада.

Причината за всичко това е стабилизирането на борсовите цени, което прави все по-трудно пласирането на скъпата електроенергия ТЕЦ "Марица-изток 2".

Това се потвърждава и от данните за производството - през изминалото деветмесечие централата е реализирала 2.4 млн. мВтч електроенергия, което е с почти 60% по-малко в сравнение с продадените количества през третото тримесечие на 2022 година. Всичко това говори за едно - централата все по-трудно ще успява да се задържи на пазара и още по-тревожното намаление на финансите й в края на годината изглежда неизбежно.

Откъде идва печалбата

Основната причина за положителния резултат на дружеството са продажбите на свободния пазар по двустранни договори, сключени още през 2022 г., но с период на доставка през 2023 г. Те са на сравнително по-високи цени, които покриват разходите на централата, за разлика от актуалните котировки. Това обаче означава, че централата до голяма степен разчита основно на сделки от предходната година, когато цените на борсовата електроенергия бяха рекордно високи. Нещо, което няма как да продължи в настоящата пазарна ситуация и още от следващата година загубите от дейността ще станат огромни.

В същото време разходите на компанията намаляват до 1 млрд. лв. при 1.9 млрд. лв. година по-рано. Основното перо от тях - 536 млн. лв. (при 1.2 млрд. лв. за деветте месеца на 2022 г.), по традиция е насочено към разходите за емисиите парникови газове. През тази година те са по-малко заради намаления обем производство на електроенергия. Минимално обаче растат разходите за външни услуги и амортизации.

Увеличение има и на разходите за персонал - 110 млн. лв. при 96.1 млн. лв., което е ръст с 15% за същия период на 2022 година. Увеличението е в резултат от договорените в колективните трудови договори индексации на заплатите във връзка с инфлацията и нарастването на минималната работна заплата.

...и една добра новина

Вероятно единствената положителна новина е, че задълженията на ТЕЦ "Марица-изток 2" намаляват съществено и вече са 190.4 млн. лв. при 580.6 млн. лв. година по-рано. От отчета става ясно, че най-осезаемо това е станало при търговските и други задължения, които са се стопили до 58.2 млн. лв. при 316.4 млн. лв. за деветте месеца на 2022 година. Това се дължи на предсрочното погасяване на задълженията на централата по един от заемите към БЕХ след отчетената печалба за миналата година.

Почти наполовина намаляват и задълженията към партньорите на въглищния ТЕЦ, които са вече 30.7 млн. лв. (при 59.8 млн. лв. година по-рано), показва още отчетът. Общо собственият капитал и активите на централата са 1.8 млрд. лв. при 2.1 млрд. лв. за същия период на миналата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар