Рекордна печалба от 1.19 млрд. лв. отчита ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2022 г.

От началото на тази година обаче резултатите на въглищната централа отново тръгват надолу заради понижаването на цените на електроенергията

Въглищната централа е успяла да погаси напълно дълга си към БЕХ, като е направила последното плащане през януари, показва финансовият отчет на дружеството.
Въглищната централа е успяла да погаси напълно дълга си към БЕХ, като е направила последното плащане през януари, показва финансовият отчет на дружеството.
Въглищната централа е успяла да погаси напълно дълга си към БЕХ, като е направила последното плащане през януари, показва финансовият отчет на дружеството.    ©  Цветелина Белутова
Въглищната централа е успяла да погаси напълно дълга си към БЕХ, като е направила последното плащане през януари, показва финансовият отчет на дружеството.    ©  Цветелина Белутова

Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2", който бе изпаднал в технически фалит, отчита рекордни приходи и колосална печалба за изминалата 2022 година. Накратко - постъпленията на дружеството са нараснали с цели 198.78% до малко над 4 млрд. лева, а печалбата достига 1.19 млрд. лева.

В резултат на това пасивите (краткосрочни задължения, задължения към свързани лица и др.) се топят и общият им размер вече е 580 млн. лв. при над 1.5 млрд. лв. година по-рано. През 2022 г. въглищната централа е погасявала дълга си към БЕХ по заема, сключен в края на 2021 г., като през януари т.г. е успяла напълно да изчисти задълженията си за общо над 1 млрд. лева.

Заедно с това се стопява счетоводно и натрупаната загуба от почти 1.3 милиарда до под 100 милиона лева.

Основната причина за отличното представяне на ТЕЦ-а през м.г. е високата цена на електроенергията, която изстреля приходите и печалбите на дружествата от държавната енергетика до невиждано високи нива. Това се вижда най-добре от количеството на продадения от "Марица-изток 2" ток през борсата - през 2022 г. са реализирани 8 406 338 мВтч електроенергия, което е ръст от 64.09% спрямо 2021 г., показва още отчетът.

Печалба, но за кратко

Въглищната централа излиза на печалба за първи път от 2013 г. насам и това не е случайно. През последните години производството й ставаше все по-скъпо заради въглеродните емисии. Само за периода 2018-2021 г. бяха натрупани загуби от 1 милиард лева.

Въпреки че CO2 емисиите бяха рекордно скъпи през 2022 г. (около 90 евро/тон) и ТЕЦ "Марица-изток 2" е похарчила над 1.7 млрд. лв. за тях (при 850 млн. лв. година по-рано), все пак дружеството излиза на огромна печалба от 1.19 млрд. лв. Причината е огромният ръст на приходите, които достигат 4 млрд. лв. при 1.34 млрд. лв. година по-рано. Това е исторически рекорд за централата и се дължи на продажбата на електрическа енергия на свободния пазар, където цените в някои летни месеци достигнаха 800 лв./мВтч.

По принцип на държавния ТЕЦ са му необходими поне 330 лв./мВтч, за да може да работи на печалба. През последните месеци обаче има сериозен спад на цените на тока и те стабилно стоят под 200 лв./мВтч, което обръща резултата на централата и приходите й намаляват, а печалбата започва да става загуба.

Иначе през 2022 г. разходите на дружеството достигат 2.7 млрд. лв. при 1.4 млрд. лв. година по-рано, като най-същественото перо са плащанията за емисии парникови газове. Вторият най-сериозен разход за ТЕЦ "Марица-изток 2" след въглеродните квоти са плащанията за гориво и електроенергия, които през м.г. са 341.7 млн. лв., или двойно над тези от 2021 г.

Раздялата с "Берое"

В отчета е отделено място и на раздялата с футболния клуб "Берое", чийто акции бяха продадени през м.г. Така от 10 март 2022 г. едноличен собственик на капитала е "Сдружение за подкрепа на футбола - Берое". Още през януари м.г. тогавашният енергиен министър Александър Николов заяви, че в периода на управление на клуба от страна на въглищната централа натрупаните задължения на "Берое" са в размер на 53.3 млн. лв., като това се е случило от 2011 г. към онзи момент.

"За същия период дружеството "ТЕЦ Марица-изток 2", което е дало тези средства на футболния клуб, е натрупало задължения към БЕХ в размер на 1.2 млрд. лв. Дружество със задължения (...) е дало над 50 млн. лв., докато самото то не успява да покрие оперативните си разходи, разходите си за функциониране, поддържане на работна заплата и т.н.", обобщи ситуацията Николов. Вероятно затова и в отчета се посочва, че раздялата с "Берое" е станала в резултат от политиката на правителството за оптимизиране на разходите на държавните енергийни дружества.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Работниците в ТЕЦ-а масово са в отпуска от месец март още. Това за какво ви говори?

    Нередност?
  • 2
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 1

    До коментар [#1] от "Rational":

    Статията е за 2022 г

    За 2023 цената на тока се срина и ТЕЦ-овете пак ще са на загуба

    Нередност?
Нов коментар