Печалбата на ТЕЦ "Марица-изток" 2 се сви с почти 30%, произовдството пада с 40%

Заради високите разходи токът на ТЕЦ-а пак е почти непродаваем, а ситуацията с извънредно високите борсови цени от 2022 г. едва ли ще се повтори скоро

Електроенергията на ТЕЦ "Марица-изток 2" е на път отново да стане непродаваема, което директно ще засегне финансите й. Засега централата все пак е на печалба.
Електроенергията на ТЕЦ "Марица-изток 2" е на път отново да стане непродаваема, което директно ще засегне финансите й. Засега централата все пак е на печалба.
Електроенергията на ТЕЦ "Марица-изток 2" е на път отново да стане непродаваема, което директно ще засегне финансите й. Засега централата все пак е на печалба.
Електроенергията на ТЕЦ "Марица-изток 2" е на път отново да стане непродаваема, което директно ще засегне финансите й. Засега централата все пак е на печалба.
Темата накратко
  • Укротяването на борсовите цени на тока срина приходите и печалбата на въглищната централа с близо 30%
  • Въпреки това ТЕЦ-а все още отчита положителен резултат от 196.4 млн. лв., който ще намалява в следващите месеци
  • Много е вероятно към края на годината "Марица-изток 2" отново да има проблем с финансите

Краят на огромните печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" вече в факт и данните от междинния финансов отчет на компанията за първото тримесечие на 2023 г. показват очевидното - борсовите цени на електроенергията са на път отново да я превърнат пазарен аутсайдер. Все пак централата отчита печалба за първото тримесечие, когато действаха няколко дългосрочни договора за изкупуване на енергия, които бяха сключени при високите цени от 2022 г.

Положителния финансов резултат е в размер на 196.4 млн. лв., което обаче е намаление с 27.46% спрямо печалбата от първото тримесечие на 2022 година. Тогава тя е била 270.8 млн. лева. От началото на април държанвата централа работи почти с едва 15% натоварване и буквално не може да продава енергията си на борсата, като изпълнява само стари споразумения.

Довиждане, приходи!

Намалението на общите приходи на централата е с 322.7 млн. лв. или с 29.57%. Така през първото тримесечие приходите на ТЕЦ-а са 766.6 при 1.08 млрд. лв. година по-рано. Те са генерирани от продажби на ток на свободния и на балансиращия пазар, както и от услуги, свързани с осигуряването на разполагаема мощност. Не без значение е и фактът, че от 1 юли м.г. централата не участва с квота в регулирания пазар, което означава, че държавата не покрива високите й разходи. По всяка вероятно и на сегашния 1 юли, когато КЕВР ще определи новите регулирани цени на тока ТЕЦ 'Марица изток 2" няма да бъде включена. Така, ако за първите три месеца на 2022 г. по това перо в бюджета на централата са влезли 54.3 млн. лв., то за същия период на т.г. приходите са 0.

През първото тримесечие ТЕЦ "Марица-изток 2" е продала 1 694 641 мВтч електроенергия, което е намаление с цели 38.38% спрямо година по-рано. Това обаче не е изненада - още в началото на годината стана ясно, че държавният ТЕЦ пак има проблем с пласирането на електроенергията си. След като повече от година работеше на пълни обороти и отчиташе колосални печалби заради високите цени на тока, сега съвсем ясно се вижда, че това е било резултат от моментната динамика на пазара.

Така централата е на път да се върне към "старото нормално", при което заради високите производствени разходи и нормализирането на борсовите цени токът й отново се превръща в трудна за пласиране стока.

Все пак добрата 2022 г. и все пак успешните първи три месеца на 2023 г. са спомогнали за това централата почти да покрие натрупаната си през годините загуба от 1.3 млрд. лева. Дълговете също намаляват и към момента са малко над 200 млн. лв.

Емисии и пак емисии

Макар и да намаляват основните разходи на дружеството отново са свързани със закупуването на емисии парникови газове. През първото тримесечие те възлизат на 341.1 млн. лв. на фона на 566.4 млн. лв. година по-рано. Намалението от около 38% се дължи основно на понижението на произведената електрическа енергия, която води и до по-малко емитирани въглеродни емисии. Логично - по-малко са и въглищата, разходите за които падат до 65.2 млн. лв. (при 93 млн. лв. година по-рано).

За сметка на това обаче разходите за персонала растат. Отчетът на ТЕЦ "Марица-изток 2" показва, че към края на март те са 36.6 млн. лв. или с 24.2% повече в сравнение със същия период на м.г. Увеличението е във връзка с договорените в колективния трудов договор индексации на заплатите, поясняват от въглищния ТЕЦ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    В момента вече е на загуба. Кой ще ги покрива тези загуби?

    Нередност?
  • 2
    demi631 avatar :-|
    DEMI63
    • - 2
    • + 1

    Кой ви плаща да пишете и злобеете по този начин?Защо не го попитате министър Христов,защо толкова бърза инатиска за изграждането на тези прословути ВЕИ-та на държавни рекултивирани от държавата земи,а трябвало да бъдат изграждани от фирмата Х(с която той "нямал нищо общо"), а хилядите работещи в държавните предприятия, които стопанисват сега тези земи, да бъдат подизпълнители! ЗАЩО, г-н Министър? Народното събрание Ви изпраща в Брюксел, да защитавате тезата за промяна на некадърно зададените параметри, за 40% намаление на въглеродните емисии, а Вие започвате да договаряне на фотоволтаични паркове от частна фирма с парите от Програмата за възстановяване и развитие? ЗАЩО г-н Министър!? Миньорите и Енергетиците, като добиват и използват въглища, не пасът трева! И няма да мълчим повече ида чакаме някой да се облагодетелства отново и отново на нашият гръб!

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Държавно предприятие в цялата му прелест.

    Носи се по течението, без ясна стратегия и чака данъкоплатците да покрият загубите.

    За оптимизации на персонала ни дума, за нагласените договори също.

    Нередност?
Нов коментар