Новият газов поток - 600 млн.лв. за трасето от Гърция към Румъния

Капиталът на "Булгартрансгаз" ще бъде увеличен с 200 млн. лв. и ще бъдат издадени държавни гаранции за до 625 млн. лв.

По бъдещия газов коридор ще могат да бъдат осигурени алтернативни доставки, предимно на втечнен природен газ
По бъдещия газов коридор ще могат да бъдат осигурени алтернативни доставки, предимно на втечнен природен газ
По бъдещия газов коридор ще могат да бъдат осигурени алтернативни доставки, предимно на втечнен природен газ    ©  Цветелина Белутова
По бъдещия газов коридор ще могат да бъдат осигурени алтернативни доставки, предимно на втечнен природен газ    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Мега поръчката за разширение на газопреносната мрежата вече е в ход
  • Целта е да се осигури трасе за доставки, след като преносът на руски газ през Украйна спре напълно
  • Ще се работи по три обекта - Кулата - Кресна, Пиперево - Перник и Рупча - Ветрино.

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще обяви обществена поръчка за 586.7 млн. лв. без ДДС, за да разшири националната мрежа във връзка с т.нар. вертикален газов коридор. Решението за това е било взето от управителния и надзорния съвет на дружеството, но търгът и документацията по него все още не са публикувани.

Мегапроектът е инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, а целта му е да се осигури достатъчно голям капацитет за пренос на газ по оста юг-север. Причината - в края на тази година преносът на руски газ през Украйна ще спре напълно и това пряко ще засегне страни като Словакия, Унгария и Австрия. През вертикалния газов коридор и стария Трансбалкански газопровод, който не се използва от 2021 г., количества от LNG ще могат да стигат до Украйна и оттам към въпросните държави.

До известна степен проектът може да се разглежда като алтернативно трасе на "Турски поток" до Централа Европа, но ще работи на изцяло конкурентен принцип и по европейските правила за резервиране на капацитети.

Поръчката ще бъде конкретно за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точките за междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния.

Говори правителството

Със свое решение Министерският съвет е одобрил приоритетно да бъдат структурирани и реализирани три проекта, чрез които да бъде разширена газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз". Става дума за:

  • Проект 1: "Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България";
  • Проект 2: "Повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния";
  • Проект 3: "Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион".

Общата индикативна стойност за реализация на конкретните инвестиции, включваща проектиране, доставки и строителство, е в размер на 825 млн. лв. без ДДС. Със същото решение на кабинета се възлага на енергийния министър да проучи възможностите за осигуряване на безвъзмездно финансиране по линия на европейските фондове и програми. Според експерти обаче в момента европейското финансиране не е така гъвкаво за газова инфраструктура, така че подкрепа трябва да се търси евентуално и от американски фондове, тъй като основен доставчик на LNG ще бъдат САЩ.

Отделно от това в срок до 1 май капиталът на "Булгартрансгаз" ще бъде увеличен с 200 млн.лв., като те ще се използват целево за подготовката и реализацията на проектите. В същото време финансовият министър ще предприеме действия за издаване на държавни гаранции по нови заемни споразумения на "Булгартрансгаз" до 625 млн. лв., съответстващ на оставащото необходимо финансиране за реализация на проектите.

Проектите и държавните гаранции да бъдат включени в разчетите на проекта на закон за държавния бюджет за следващата година, както и в проекта на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за съответния период, пише още в решението на правителството.

Какво ще се прави

Първата обществена поръчка, която се предвижда да бъде проведена, е най-общо за планиране, проектиране, доставка на материали, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на мрежата на "Булгартрансгаз". Идеята е да се повиши капацитетът в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Негру Вода/Кардам. Поръчката ще бъде с три обособени позиции - обект "Лупинг от Кулата до Кресна", обект "Преносен газопровод от Пиперево до Перник" и обект "Лупинг от Рупча до Ветрино". Повече подробности по отношение на изискванията към кандидатите засега не се съобщават, но очевидно експертите на "Булгартрансгаз" са решили бързо да задвижат проекта.

По време на организирания от "Капитал" Energy Summit 2024 в края на февруари изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева коментира, че проектът е ключов по отношение на разширяването на мрежата, а отсега изглежда и атрактивен за бизнеса. "Става въпрос за доста сериозен интерес на необвързваща фаза, който е почти два пъти от техническия капацитет на проекта, така че това ни дава основание да вярваме, че при обвързващата фаза през юли ще постигнем добри резултати", каза тя.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов вертикалният газов коридор е единственият проект, който може да осигури доставки за засегнатите пазари (основно чрез втечнен природен газ). "Разглеждаме вариантите за втечнен природен газ от Гърция, защо не и от Турция през мрежата на "Булгартрансгаз", ICGB, а оттам към мрежата на Румъния и Молдова към Украйна", подчерта той.

Засега обаче няма конкретни срокове, в които въпросният коридор ще се осъществи и заработи. От друга страна, тук става въпрос само за разширение на вече съществуваща мрежа, което би трябва да е много по-лесно и бързо за изпълнение.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 1
    • + 3

    Ето, че войната в Украйна ни върна на картата за пренос на газ. Сега руската газ за Европа минава единствено през България, а ще пренасяме и втечнена за Украйна и ИЕ.
    Ако имахме истински политици, а не държани със списъци и компромати слуги на Посолството, щехме вече да мислим как да запазим и разширим това положение и след войната, възползвайки се от политкоректната неопределеност, която ще се възцари в Европа за известно време, когато всеки ще се снишава гузно и ще чака какво ще направят другите.

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "tct19646882":

    Не войната в Украйна ни върна на картата за пренос на газ, а изгонването на Гняспром! Проблема с енергетиката на България никога не бил проблем на Посолството, а на Пасоля. От както се спря руския газ, а от скоро и руския петрол, не само не се вдигнаха цените, дори започнахме да развиваме енергетиката си. Дано това остане така.

    Нередност?
  • 5
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882

    До коментар [#3] от "пРезидента!":

    И каква точно е логическата връзка между това откъде ние получаваме газ с преноса на газ през територията ни? Аз разбирам, че троловете от Дневник сте превъзбудени и неадекватни от бяс и истерия, но малко от малко се съобразявайте какво пишете.

    Нередност?
Нов коментар