🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заявленията за нови ВЕИ през 2023 г. минаха 7000 MW

Подписаните договори за присъединяване пък са за общо 6645 MW, като най-голям е интересът към терени от областите на Хасково, Видин и Монтана

Към момента само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ проект, показва справка на ЕСО. Инсталацията е с мощност от 5.5 MW, а депозитът - по 50 000 лв. за всеки мегават. На снимката: соларен парк "Верила"
Към момента само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ проект, показва справка на ЕСО. Инсталацията е с мощност от 5.5 MW, а депозитът - по 50 000 лв. за всеки мегават. На снимката: соларен парк "Верила"
Към момента само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ проект, показва справка на ЕСО. Инсталацията е с мощност от 5.5 MW, а депозитът - по 50 000 лв. за всеки мегават. На снимката: соларен парк "Верила"    ©  Цветелина Белутова
Към момента само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ проект, показва справка на ЕСО. Инсталацията е с мощност от 5.5 MW, а депозитът - по 50 000 лв. за всеки мегават. На снимката: соларен парк "Верила"    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Над 800 са подписаните предварителни и окончателни договори за нови ВЕИ.
  • Засега само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си обект с мощност от 5.5 MW.
  • Заявленията за присъединяване по новата временна схема за достъп са за проекти от над 800 MW.

Интересът към изграждането на нови ВЕИ мощности в България остава висок, въпреки опасенията че вече има пренасищане на пазара, което води до нулеви цени в обедните пикове. Постъпилите само през 2023 г. заявления за изграждане на нови възобновяеми енергийни източници са общо 2047 с обща инсталирана мощност от 7188 MW.

Заявките за присъединяване към разпределителната мрежа на нови ВЕИ са 1956 с обща инсталирана мощност от 2254 MW. Отделно има 91 заявления за присъединяване към електропреносната мрежа за 4934 MW, показва детайлната разбивка на ЕСО. Най-голям е инвестиционният интерес в областите Хасково, Видин и Монтана, показват още данните на оператора.

Това показва последната актуална справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), изготвена за "Капитал" към 15 декември.

Забавяне обаче все пак има - планираните нови мощности са наполовина по-малко от тези през 2022 г. Но това донякъде е обяснимо с т.нар. кухи проекти, които се подготвят само за да се препродадат, без да има реален инвеститорски интерес зад тях. Именно по това стои зад обявяваните от време на време кумулативни данни за над 40 хил. мегавата заявки за нови ВЕИ.

Към момента всички налични електроенергийни мощности (ТЕЦ-ове, АЕЦ, ВЕЦ и др.) в България са около 13 000 MW. През изминалата година имаше рекорд при инсталирането на соларни мощности, като добавените мегавати в системата са почти 1200, при общо 1700 към края на 2022.

За 2024 обаче е малко вероятно този рекорд да бъде подобрен, въпреки че пак се очакват много нови централи, най-вече соларни.

На изчакване

От началото на годината са подписани 813 предварителни и окончателни договора за присъединяване на нови ВЕИ мощности с инсталирана мощност от общо 6645 MW. От ЕСО не съобщават колко точно са окончателните контракти. А колко от предварителните договори ще стигнат до реално изпълнение на проектите вероятно е рано да се каже, тъй като е възможно част от тях да се намират на места с изчерпан капацитет на мрежата. Проблем, за който тепърва ще се търси решение.

Интересен детайл от справката на ЕСО е, че към момента само един инвеститор е внесъл депозит за бъдещия си ВЕИ проект, който е с мощност от 5.5 MW. Обезпечението от 50 000 лв. за всеки MW от бъдещия енергиен обект се предоставя от производителя в полза на оператора на съответната електрическа мрежа под формата на депозит или банкова гаранция. Решението за това бе взето с промените в Закона за енергията от възобновяеми източници от 13 октомври, а целта бе така да се сложи край на спекулата с блокиране на капацитета на определени места и препродажбата му на реални инвеститори.

Временен достъп

Интерес има и към присъединяването на ВЕИ по т.нар. временна схема за достъп. Тя бе регламентирана в наредба на Комисията за енергийно и водно регулиране в началото на юли, а целта бе да се позволи присъединяването на цялата или на част от заявената мощност на обекта до извършване на разширението или реконструкцията в електропреносната мрежа.

Новата схема дойде в отговор на промените в Закона за енергетиката, които предвиждат подобна възможност. Според доклад към наредбата интересът е голям, а в ЕСО са постъпили редица искания. Според справката на оператора, изготвена за "Капитал", постъпилите заявления за присъединяване към електропреносната мрежа по временна схема за достъп са 11 с обща инсталирана мощност от 726 MW. Заявленията за присъединяване към разпределителните дружества по временна схема за достъп са 51 с обща инсталирана мощност от 109.1 MW.

Все още няма коментари
Нов коментар