🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови законови промени за агроволтаиците

Те идват по-малко от два месеца след като предишните бяха пратени в Конституционния съд от президента Румен Радев

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • В някои случаи присъединяването на нови ВЕИ може да стартира още преди подписването на договор за това.
  • Пълен достъп до регистъра за "включване" ще имат само заявителите на процедурата, т.е. инвеститорите.
  • Промените в Закона за земеделските земи ще се направят с процедурна хватка през ДОПК.

По-малко от два месеца след като депутатите приеха промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ), с които за първи път бяха разписани правила за изграждането на солари в комбинация със земеделска дейност, предстоят нови корекции в тези текстове. Предложението за това идва от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ) и е направено с няколко параграфа в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). А причината - острите критики от страна на президента Румен Радев, който сезира Конституционния съд за новата уредба на за т.нар. агроволтаици.

Всъщност точно делото в Конституционния съд е очевидната причина да бъдат предложени бързи промени в същите текстове на ЗОЗЗ и ЗЕВИ, които президентът атакува пред КС. Когато тези промени бъдат приети и обнародвани в Държавен вестник, те ще станат основание за КС за прекрати делото, образувано по искане на президента - изцяло или частично. Такава е трайната практика на КС до момента - всяка промяна в оспорени текстове, дори и формална и козметична, води до прекратяване на делото по отношение на тях.

Най-общо проблемът, който президентът Радев сочи в мотивите си до КС, е, че се премахват почти всички ограничения пред поставянето на ВЕИ инсталации върху обработваема земя и се нарушава Конституцията, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди.

"С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия", смята президентът. Възможност за поставянето на фотоволтаици обаче съществуваше и до онзи момент - чрез прекатегоризирането на земята. Идеята на агроволтаиците е да запази предназначението, но да го комбинира и с производство на ток.

Именно тези спорни моменти целят да изгладят сега с новите поправки. В случая се връща старият режим изграждането или разширението на централи върху неполивни земеделски земи да става само от седма до десета категория, а не от пета, както беше прието с предишните промени.

Какво още се предлага сега?

В мотивите си към промените Делян Добрев отбелязва, че въпреки въведените нови правила в закона не са били уредени случаите, в които процедурата по промяна на предназначението на промяна е започнала преди влизане в сила на последните промени в ЗЕВИ. С други думи това са всички онези проекти, които са се озовали в заварено положение, като за недовършени се смятат процедурите, по които предложения за утвърждаване на площадка, трасе за проектиране и за промяна на предназначението на земи са подадени в земеделското министерство или в съответната областна дирекция "Земеделие" до 13 октомври. Това е датата, на която промените в ЗЕВИ бяха обнародвани в Държавен вестник.

Сега Добрев предлага в случай на заявено писмено съгласие от страна на производителя операторът (например "Електрохолд", ЕВН или "Енерго-про") да започне дейности за присъединяването му още преди подписването на договор. "Това ще доведе до значително съкращаване на сроковете за присъединяване на обекти на производители на електроенергия от възобновяеми източници", мотивира се Добрев.

В същото време ще отпадне необходимостта от предоставяне на гаранция, различна от тази, необходима по условията на ЗЕВИ, като по този начин "ще се гарантират в достатъчна степен интересите както на оператора, така и на инвеститора и няма да се ангажира допълнителен финансов ресурс от страна на производителя". С последните промени в закона бе въведена гаранция под формата на депозит или банкова гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки мегават присъединена мощност на бъдещия енергиен обект. Тя се внася в "Електроенергийния системен оператор", като идеята й е да служи за пресяване на реалните от фиктивни заявки, тъй като понякога се създава спекула с резервирането и препродаването на капацитет. А това блокира намеренията на реалните инвеститори.

Пазете фирмените данни

Новите промени засягат и друго - данните в електронните публични регистри на подадените искания за присъединяване към съответната мрежа. Базата се създава и поддържа от операторите на преносната и разпределителната мрежа и съдържа богата информация - от подадените искания за присъединяване и заявената мощност до статута на подадените заявления, разполагаемата свободна мощност и различни технически данни.

"Тези данни стават достояние на мрежовите оператори в резултат на осъществяваната от тях търговска дейност, като придобиването им от трето лице може да създаде за него определени пазарни предимства", пише в мотивите за промени в ДОПК. С други думи, част от данните попадат в графата "чувствителна фирмена информация".

Затова сега с промените се предвижда достъпът до всички данни по конкретна процедура за присъединяване да не бъде публичен, а такъв да има единствено заявителят. Свободен и неограничен се предвижда да бъде единствено достъпът до информацията за свободния капацитет на съответната мрежа, докато данните, които касаят конкретна процедура за присъединяване, следва да бъдат достъпни единствено за този, който е поискал стартирането й, предвиждат още промените.

ХВАТКИ

По стара депутатска традиция поправките не са разписани директно в Закона за опазване на земеделските земи, а минават от другаде. Те са направени в няколко нови параграфа в приетия на първо четене Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, с които се изменя Законът за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Последните промени в ЗОЗЗ, свързани с прекатегоризацията на нивите и възможностите за изграждане на ВЕИ инсталации, отново бяха направени не в самия закон, а с нови текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар