🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Публичният регистър на ВЕИ заявленията се оказа лимитиран

Достъп до данните имат само инвеститорите в процедура по присъединяване. Но и те виждат само собственото си "досие"

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Платформата трябваше да даде яснота за наличния капацитет, заявените мощности и др.
  • Данните се оказват публични единствено за компаниите в процедура на присъединяване.
  • Дори и те обаче нямат достъп до всичко, а единствено до хода на собствената си заявка.

Често пъти нещата не са такива, каквито всъщност изглеждат. Такъв е и случаят с т.нар. публичен е-регистър на подадените ВЕИ заявления за присъединяване към съответната мрежа. Създаването му беше заложено с промените в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ЗЕВИ) от 13 октомври (чл. 28, ал. 5). Там пише, че регистърът трябва да съдържа данни не само за подадените искания, но и за заявената мощност, както и техният статут - дали те са още в процедура по разглеждане, издадено становище, срок на действие на становището и др. Той трябва да се поддържа от оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи т.е. - ЕСО и трите дружества "Електрохолд", "Енерго-Про" и ЕВН.

Всичко това обаче се оказва за вътрешно ползване.

Регистърът трябва да съдържа данни за заявените инвестиционни намерения, за свободния капацитет за присъединяване, така че всеки кандидат инвеститор да може да се ориентира къде има потенциал за нови проекти и къде - не. А обществото да знае как се развива ВЕИ секторът и как би могла да изглежда енергийната система в близко бъдеще.

По закон "достъп до всички данни за конкретна процедура за присъединяване се предоставя единствено на заявилия присъединяване по тази процедура", което и разбираме - няма необходимост да се обявяват имена на фирми, конкретни локации на проектите и др. данни, които на етап заявление не са от голяма важност. Но че има намерения за изграждането на дадена мощност в даден регион, община и т.н. не е никаква чувствителна информация, дори напротив.

Но към момента дори и това липсва, което поставя под въпрос заявката за публичност на регистъра. Още повече, че по информация на "Капитал" кандидат-инвеститорите могат да виждат единствено докъде са техните заявления за присъединяване, но не и данни на конкуренти, които не съдържат чувствителна информация - като заявена мощност и къде ще се изпълнява проектът например. Това означава, че регистърът хем е за вътрешно ползване, хем не предоставя пълна информация.

За "Капитал" от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и от трите дружества - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про", най-общо заявиха, че спазват изискванията на закона. Още в първите дни на 2024 г. от ЕСО съобщиха, че вече имат специална електронна платформа за регистрация и преглед на текущите процедури за присъединяване на нови ВЕИ. Целта й е "да облекчи административната тежест и да съкрати сроковете за присъединяване на енергийните обекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници".

ЕСО предвижда също да осигури на инвеститорите и на операторите на разпределителните мрежи достъпна електронна форма за извършване по електронен път на всички необходими действия във връзка с присъединяванията.

Всъщност обаче платформата не е точно публична, тъй като е достъпна единствено с квалифициран електронен подпис (КЕП), което силно ограничава кръга на заинтересованите. Порталът съдържа и секция за процедурите по т.нар. временна схема за достъп. Странното в случая е, че за нея не се изисква КЕП и е напълно публична и всеки, който желае може да провери подадените заявления, нивото на напрежение, заявената мощност и др.

Ще пуснем част от данните

От "Електроразпределение Юг" (ЕВН) също са изпълнили задължението си за създаването на подобен регистър. И при тях обаче информацията е достъпна само за индивидуалните инвеститори с оглед защита на данните. Добрата новина е, че компанията е в процес на анализ коя информация може да се квалифицира като "нечувствителна", за да може да бъде представена в регистъра за в бъдеще.

От "Електрохолд" са лаконични - работят по закон. От компанията обаче разполагат с възможност за е-проверка за наличие на свободен капацитет за ВЕИ производителите, която позволява търсене по област, община или населено място.

От "Енерго-Про" съобщиха за "Капитал", че достъпът до информация и при тях имат единствено тези, които са в процедура по присъединяване и разполагат с персонален идентификационен код, който се издава от съответните Центрове за обслужване на клиенти. От чешката компания обаче работят и по създаването на публичен регистър, който да предоставя информация за разполагаема свободна мощност за присъединяване на нови мощности от ВЕИ.