🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облекченията за нови ВЕИ ще са факт до края на месеца

Изцяло нова наредба на КЕВР е напът да улесни значително условията по присъединяване, с изключение на заварените случаи

Експертите на КЕВР смятат, че с приемането на наредбата броят на ВЕИ производителите ще се увеличи и това е логично с оглед съкращаването на сроковете и опростяването на процедурите
Експертите на КЕВР смятат, че с приемането на наредбата броят на ВЕИ производителите ще се увеличи и това е логично с оглед съкращаването на сроковете и опростяването на процедурите
Експертите на КЕВР смятат, че с приемането на наредбата броят на ВЕИ производителите ще се увеличи и това е логично с оглед съкращаването на сроковете и опростяването на процедурите    ©  Shutterstock
Експертите на КЕВР смятат, че с приемането на наредбата броят на ВЕИ производителите ще се увеличи и това е логично с оглед съкращаването на сроковете и опростяването на процедурите    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Малките ВЕИ до 1 MW ще се присъединяват в съкратени срокове според новата наредба, която в момента се обсъжда
  • Проектите в заварено положение ще се изпълняват по досегашния ред
  • Промените са в резултат от последните поправки в ЗЕВИ от есента на 2023 г.

Новите ВЕИ инсталации ще могат да се присъединяват към електрическата мрежи по нов облекчен ред и в намалени срокове, предвижда нова наредба, която вече е в процес на одобрение. Това е добра новина за инвеститорите - заявленията за изграждане на нови възобновяеми енергийни източници в края на м.г. достигнаха около 2500 с обща инсталирана мощност от 7188 MW. И макар че част от тях вероятно ще попаднат в графата "спекулативни", то за останалите промяната е повод за оптимизъм.

В същото време, освен че броят на производителите ще се увеличи, това ще доведе и до увеличаване на дела на произведената ВЕИ енергия. А оттам - и на по-добри цени.

Условията са разписани в изцяло новата Наредба 6 на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която бе публикувана за обществено обсъждане на 31 януари, а самите дискусии по нея се проведоха на 5 февруари. Тя идва в резултат от последните промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ЗЕВИ), които са факт от 13 октомври 2023 година. Според указания на КЕВР, заинтересованите страни ще могат да изразят становища и коментари в 14-дневен срок, а финалното одобрение на наредбата ще стане на 27 февруари.

Облекчените условия обаче няма да важат за всички - присъединяването на ВЕИ, за които към датата на влизането в сила на ЗЕВИ е бил сключен предварителен или окончателен договор за присъединяване, ще се извършва по досегашния ред. Тоест проектите в заварено положение ще минават по стария ред.

Слънце и за малките

Част от промените в наредбата са свързани с присъединяването на ВЕИ до 1 MW, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване. Това са малките покривни или фасадни инсталации, за които e предвиден до 40-дневен срок за издаване на становище по проекта, считано от датата на постъпване на искането за проучване.

Например - срокът за съоръжения или инсталации до 30 kW включително е 20 дни от подаване на искането. Точно 40 дни пък ще трябва да почакат тези, чийто проекти са с обща инсталирана мощност от 30 kW до 1 MW, става ясно от проекта на Наредба 6.

Още актуални теми и прогнози за сектора може да проследите на конференцията на "Капитал" Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук.

С нея се прецизират и текстовете, свързани с новата временна схема за достъп. Тя бе регламентирана от експертите на КЕВР още през юли с идеята да се позволи присъединяването на цялата или на част от заявената мощност на обекта до извършване на разширението или реконструкцията в електропреносната мрежа. Очакванията са, че тя ще бъде много атрактивна за бизнеса, а данните на ЕСО към края на м.г. показват, че заявленията за такъв тип присъединяване са 51 с обща мощност 109.1 MW.

Според наредбата инвеститорът може да подаде до оператора на електропреносната мрежа, т.е. до ЕСО или ЕРП, писмено искане за сключване на допълнително споразумение към договора за присъединяване при

временна схема на достъп, като то трябва да бъде разгледано в срок от един месец. Всички разходи, свързани с реализацията на временната схема на достъп на обекта, са за сметка на заявителя, т.е. на фирмата инвеститор.

Още новости

В мотивите към наредбата се припомня, че ЗЕВИ регламентира облекчена процедура и намалени срокове при извършване на модернизация на обект за производство на ток от ВЕИ, при която се предвижда общата инсталирана мощност да се увеличи с не повече от 50% спрямо съществуващата инсталирана мощност на обекта. А това трябва да бъде отразено в новата наредба на КЕВР.

В нея място намира и друго - точно как и при какви условия т.нар. затворена ел. мрежа ще се присъединява към друга електрическа мрежа, както обекти на производители и клиенти на ток към затворената електроразпределителна мрежа - понятие, което бе въведено за първи път в законопроекта за индустриалните паркове отпреди 4 години.

С последните промени в ЗЕВИ се регламентира и че потребителите на собствена електрическа енергия от възобновяеми източници, намиращи се в една и съща сграда, включително жилищна сграда, имат право да участват като съвместно действащи потребители на собствена електрическа енергия ВЕИ и може да споделят тока помежду си. А това е стъпка в посока на по-бързото създаване на първите енергийни общности у нас.