Платформата Оxygen ще изчислява безплатно въглеродния отпечатък на компаниите на БФБ

Цената ще е включена към таксата на борсата, а услугата ще се предоставя изцяло на български език

С навлизането на новите изисквания компаниите ще трябва да действат бързо по отношение на устойчивите си оценки
С навлизането на новите изисквания компаниите ще трябва да действат бързо по отношение на устойчивите си оценки
С навлизането на новите изисквания компаниите ще трябва да действат бързо по отношение на устойчивите си оценки    ©  Shutterstock
С навлизането на новите изисквания компаниите ще трябва да действат бързо по отношение на устойчивите си оценки    ©  Shutterstock

Новата директива за нефинансово отчитане на ЕС влезе в сила от януари 2024 г и така докладването на информация за ESG практиките на близо 50 хил. големи компании в Европа, включително 500 български, става задължително. В идните години тези изисквания ще обхванат още хиляди и по-малки компании в Европа, а докато те надничат и чакат новите зелени регулации за устойчиво отчитане на бизнеса, все повече въпроси изникват по отношение на отчитането на въглеродния отпечатък и ESG рейтингите - как може да се случи всичко това и на каква цена.

В началото на новата 2024 г., през която ESG регулациите се очаква да влязат и да бъдат одобрени и от българския парламент, Българската фондова борса (БФБ) обяви, че компаниите, които се търгуват на борсата, вече ще могат да изчисляват въглеродния си отпечатък напълно безплатно през платформата Oxygen. Тя се предлага като услуга на компаниите на БФБ от поне година и половина.

Платформата е създадена и подкрепена от БФБ и дъщерното ѝ дружество FMS, като идеята е да даде стартова информация на българските компании, които искат да научат повече за въглеродния си отпечатък и да проверят в каква степен покриват ESG рейтинговите критерии.

Пред "Капитал" Гергана Пападополу, управител на FMS и важна част в разработването на Оxygen, заяви, че платформата има за цел да осигури достъп на компаниите до възможно най-много услуги, свързани с ESG отчитането и устойчивото управление като цяло, което им спестява техническо време и средства.

Изчисляване на емисии

В Европа, включително и в България, има все по-голям интерес към изчисляването на въглеродния отпечатък на всеки по-голям бизнес. Ясните параметри не само дават по-ясна концепция за енергийна ефективност и оптимизиране на разходите, но и е все по-важно за финансовото кредитиране. От гледна точка на публичните компании, особено тези с чужди майки, е важно и заради ESG рейтингите.

От БФБ заявяват, че публичните дружества ще могат напълно безплатно да изчисляват въглеродния си отпечатък, като това ще е възможно след установено партньорството с италианската платформа Synesgy на международната компания ICAP CRIF. Реално таксата за Oxygen ще е включена към таксата на борсата и услугата ще се предоставя изцяло на български език.

Самата разработка Oxygen e на фондовата борса, като компаниите ще трябва да попълват въпросник, който ще генерира нефинансовата декларация, където пък ще бъде инкорпорирана декларация за корпоративно управление. По този начин бързо и ефективно ще могат да се генерират данни, които да дадат яснота къде точно се намира компанията по отношения на ESG регулациите и емисиите в различните обхвати.

Твърде вероятно е все пак заради комплексността на изчисляването на емисиите от обхват 1, 2 и 3 да трябва доста по-задълбочен анализ, който да се направи допълнително на следващ етап, тъй като това изисква и по-сериозна консултантска дейност и изследване на бизнеса из основи. Но все пак Oxygen ще дава на компаниите добра отправна точка за следващи действия.