🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Обзор на 2023 г; Могат ли ВЕЦ-овете да произвеждат повече

Още: Украйна е част от европейската електропреносна мрежа вече; Прогнозите за 2024 година

През изминалата година започнаха тенденции в електроенергийния сектор, които обещават само да се засилват занапред
През изминалата година започнаха тенденции в електроенергийния сектор, които обещават само да се засилват занапред
През изминалата година започнаха тенденции в електроенергийния сектор, които обещават само да се засилват занапред    ©  Цветелина Белутова
През изминалата година започнаха тенденции в електроенергийния сектор, които обещават само да се засилват занапред    ©  Цветелина Белутова

Изминалата 2023 г. регистрира най-ниските производство и потребление на ток за последните 5 години, срив при износа, драстично намаляване на дела на въглищата и рекорди при соларните и вятърните централи. Към това се добавя фактът, че изминалата година беше първата от няколко насетне, през която цените на пазара за електроенергия се нормализираха и подсказаха какво очаква България по отношение на производство, конкурентоспособност и капацитет. Прочетете целия обзор и вижте всички най-важни графики.

Тук може да прочетете и най-четените бизнес статии в "Капитал" през 2023 г.

Какво се случи

На теория зеленият преход има нужда от водноелектрически централи, но България е пример, те биват забравени и неглижирани за сметка на други зелени мощности. Малцина знаят, че хидромощностите не могат да сключват дългосрочни договори за продажба на електроенергията си ( PPA), а това в днешно време е пагубно. Прочетете повече тук защо въпреки предимствата спрямо соларните и вятърните мощности, водните централи изостават от гледна точка на приходи, инвестиции и конвертируемост.

Ако сте пропуснали:

От 1 януари 2024 г. Украйна стана част от европейската мрежа за търговия и пренос на електроенергия, което означава, че украинският микс ще започне активно да черпи и да захранва Европа.

Заявленията за нови соларни мощности през 2023 г. минаха 7000 MW, което само по себе си е огромна новина. В следващите години тепърва ще се види какъв процент от тях ще се осъществят и кои са били плод на спекулативни инвестиционни намерения. Подписаните договори за присъединяване пък са за общо 6645 MW, като най-голям е интересът към три български области.

И още:

В първата седмица на новата година "Капитал" направи прогнози за всяка една важна тема от света на икономиката, финансите, външната политика и българската политика. 20-те прогнози са направени от секторните редактори на медията и подхващат сериозни теми като лихвите, рецесията, цените на тока и газа и изборите в САЩ.

Зелена енергия:

Стана ясно, че над 15 са фирмите, които искат да доставят безплатните термопомпи и климатици в София. Засилен е интересът към доставката на термопомпи, които за пръв път бяха включени като вариант. За доставката на общо 15 хил. уреда за 50.3 млн лв. кандидатстват голяма част от предишните финалисти в поръчката за доставка на климатици на общината от 2022 г. А очакванията са общината да сключи договори през лятото.