Седмични новини за енергетика: България губи чуждите пазари на ток; Батериите през 2024-а

Още: Безплатно изчисляване на въглеродния отпечатък на БФБ, Защо се бави програмата за големи ВЕИ

Липсващия български зелен преход се забелязва осезаемо
Липсващия български зелен преход се забелязва осезаемо
Липсващия български зелен преход се забелязва осезаемо    ©  Надежда Чипева
Липсващия български зелен преход се забелязва осезаемо    ©  Надежда Чипева

През 2023 г. български дружества са генерирали около 800 млн. лв. приходи от продажба на ток в чужбина. Това е в пъти по-малко от 2022 г., но има достатъчно причини България напълно да спре да изнася и да стане нетен вносител съвсем скоро. Производството на електроенергия в страната до голяма степен е жертва на недалновидността на управляващите в сектора. Защо се стигна дотук и какво ще се случва занапред може да прочетете в тазседмичния анализ.

Голям брой фирми имат интерес към търга за доставка на фотоволтаици за 4.3 млн. лв., който беше обявен още през есента. За безплатните солари могат да кандидатстват само домакинства, живеещи в къщи, отказали се от горенето на дърва и въглища и по тази причина може да се очаква относително голям интерес.

Какво се случи

На всички е известно, че мярката за финансиране на големи ВЕИ и батерии постоянно се отлага. Схемата по плана за възстановяване трябваше да започне още в края на 2023 г., но спорните условия забавиха пускането й, което отново сега е под въпрос. Програмата е доста важна за развитието на пазара на ВЕИ в България и модернизацията на сектора, тъй като предвижда инсталиране и въвеждане на най-малко 1425 MW нови мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници с най-малко 350 MW батерии.

Защо България изгуби 61 млн. лв. при арбитражно дело, което има отношение към сделка за соларен парк от преди 10 години?

Ако сте пропуснали:

Компаниите на българската фондова борса ще могат да изчисляват безплатно въглеродния си отпечатък на платформата Оxygen. Платформата е създадена, за да даде стартова информация на българските компании, които искат да научат повече за емисиите си и проследяването им.

Колко ще трябва да доплатите за обновяване на блока си след влизането на новите евро пари от ПВУ? Прочетете повече по казуса в темата на тазседмичния брой на "Капитал", който детайлно разследва финансирането и възможностите за санирането.

И още:

В първата седмица на новата година "Капитал" направи прогнози за всяка една важна тема от света на икономиката, финансите, външната политика и българската политика. 20-те прогнози са направени от секторните редактори на медията и подхващат сериозни теми като лихвите, рецесията, цените на тока и газа и изборите в САЩ.

Зелена енергия:

Често се правят сравнения за цените на различните ВЕИ източници, но рядко се правят такива справки за батериите, които са повече от нужни на зеления преход. Проблемът е в липсата на различен набор на технологии, които да свалят цената. Натриевите батерии могат да променят целия пазар в следващите години, а какво ни очаква през 2024г при системите за съхранение на енергия зависи и от шведският стартъп Northvolt, който току-що внушителна държавна помощ от почти милиард евро.