Седмични новини за енергетика: Търси се строител на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"; Българските домакинства използва с 50% ток

Още: Интервю с директорът на НЕК Мартин Георгиев; Критики срещи закона за офшорния вятър

Голямата тема през седмицата беше АЕЦ "Козлодуй"
Голямата тема през седмицата беше АЕЦ "Козлодуй"
Голямата тема през седмицата беше АЕЦ "Козлодуй"    ©  Надежда Чипева
Голямата тема през седмицата беше АЕЦ "Козлодуй"    ©  Надежда Чипева

Държавната "Булгартрансгаз" и операторът на газопреносната система на Турция "Боташ" подписаха договор за междусистемно свързване при връзката Странджа/Малкочлар. Въпросното споразумение идва малко повече от година след като служебният кабинет на президента Румен Радев подписа спорно споразумение между търговеца "Булгаргаз" и "Боташ", с което задължи българската компания да плаща на турската близо 300 млн. лв. на година.

Българските домакинства консумират средно с 50% повече електроенергия спрямо преди 20 години. Като цяло потреблението на енергия на българина постоянно расте, но какво точно означава това предвид покачващия се стандарт на живот. И най-вече какви са причините за този тренд, така че той да продължи и за напред? Вижте статията и графики тук.

Какво се случи

Изграждането на нови ядрени блокове в Козлодуй е във все по-напреднала фаза. Назначеното преди седмица ново ръководство на дъщерно дружество на централата - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" обяви търг за EPC контрактор за новите блокове. Само няколко месеца, след като държавата реши да налее половин милиард лева в новото дружество и форсира преговорите с американската компания, е много възможно да има и конкретно име за строител. А кой ще е той предстои да видим.

Законопроектът, който регулира офшорния вятър, бе приет от депутатите на първо четене в парламента. Има достатъчно причини да смятаме обаче, че дебатът по темата тепърва предстои и проектът ще претърпи сериозни промени. Целта на промените е да се зададе ясен статут на новите проекти и така да се отключи потенциала за вятърни перки на Черно море.

Ако сте пропуснали:

Интервю с изпълнителния директор на обществения доставчик на електроенергия НЕК Мартин Георгиев. Любопитният разговор обхваща ремонта на ПАВЕЦ "Чаира", балансиращите мощности, пазара на бита през 2024 г. и плановете за нови ПАВЕЦ и плаващи ВЕИ-та.

Как ще се промени климатът на България до края на века според НИМХ?

И още:

Един от най-модерните и големи проекти за АЕЦ на френската EDF във Великобритания среща сериозни проблеми. Наскоро компанията обяви, че отлага пускането на Hinkley Point, а разходите буквално експлодират.

Как ще се отрази европейският въглероден данък CBAM на веригите на доставки? ЕС твърди, че данъчният механизъм всъщност ще помогне в постигането на зелените цели на блока, като има огромни притеснения от прекомерната зависимост от Китай за суровините, необходими за поддържане на зеления преход.

Зелена енергия:

Зеленият преход се случва бързо и има нужда от бързи решения. В България не винаги се случват нещата по този начин това е видимо при ВЕИ сектора. Стигна се до ситуацията, че публичният регистър на ВЕИ заявленията се оказва нефункционален. Платформата трябваше да даде яснота за наличния капацитет и заявените мощности. Вижте повече тук.