Домакинствата консумират средно с 50% повече електроенергия спрямо 2002 г.

Какви са причините за този тренд, ще продължи ли той и занапред и какво означава това за енергийната система на страната?

Консумацията на електроенергия обаче като цяло остава на едно ниво заради намаляващото население
Консумацията на електроенергия обаче като цяло остава на едно ниво заради намаляващото население
Консумацията на електроенергия обаче като цяло остава на едно ниво заради намаляващото население    ©  Юлия Лазарова
Консумацията на електроенергия обаче като цяло остава на едно ниво заради намаляващото население    ©  Юлия Лазарова
Още актуални теми и прогнози за сектора можете да проследите на конференцията на Капитал Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук

Почти всяко домакинство в България днес има хладилник, който консумира 3 пъти по-малко ток, отколкото преди 20 години, LED крушки, които са неколкократно по-ефективни от тези в началото на XXI век, и куп други модерни уреди с енергиен клас "А". От друга страна обаче, с по-голямата ефективност и по-малките сметки идва възможността за повече и повече консумация на електроенергия. Нови уреди, повече телевизори, отказ от топлофикация и монтиране на климатици. Така, ако теглим чертата за последните две десетилетия, се оказва, че българските домакинства консумират средно с 50% повече ток. Това обаче не означава, че общото количество на консумираната електроенергия се увеличава по същия начин.

Въпросът дали потребяваме повече електроенергия от преди изглежда еднозначен, но конкретен отговор трудно може да бъде даден по няколко причини. В последните години се водят дискусии за нуждата от нови енергийни мощности, които да задоволят задаващото се по-голямо търсене на ток. В анализ от 2017 г. дори БАН прогнозира, че нуждата от енергия ще се удвои и затова трябва да изградим АЕЦ "Белене". Но фактите от последните години не показват подобен тренд и е много вероятност да няма толкова голяма нужда от мощности, защото енергийната ефективност напредва с огромни темпове, а населението не се увеличава.

"При потреблението на електроенергия може да се очаква бъдещо увеличение, независимо от мерките за енергийна ефективност, защото има дългосрочна и целенасочена политика за фаворизирането му в транспорта и отоплението", споделя за "Капитал" енергийният експерт Калоян Стайков.

Преди година служебният кабинет на Румен Радев представи 30-годишна енергийна стратегия, в която прогнозира, че потреблението в България ще се удвои, аргументирайки нуждата от няколко нови ядрени мощности, ВЕЦ на Дунав и запазване на въглищните централи. Документът не беше приет сериозно от повечето анализатори в сектора, но той обърна внимание на един сериозен въпрос - ще намалява или ще расте търсенето на електроенергия и ако да, какво ще движи съответния процес.

50% повече търсене или не съвсем

Равносметката за средното потребление на електроенегия от българските домакинства наистина показва, че за последните две десетилетия то е нараснало с 50%, според официалните данните на Евростат. В същото време обаче общо консумираният ток расте много по-бавно - с около 20%

Причината е, че населението на България е намаляло с около 25% за същия период. С други думи, хората в България като цяло използват толкова ток колкото и преди, въпреки че са по-малко.

Ако се погледне енергията като цяло (всички видове горива, ток, парно и т.н.), домакинствата потребяват с 30% повече спрямо началото на века. А на фона на все повечето други големи консуматори на ток като електромобилите консумацията, поне на хартия, ще продължи да се увеличава.

Но проблемът с тезата, че консумацията постоянно ще расте и това оправдава нови големи мощности, е, че не се взима предвид собственото производство на домакинствата. В следващите години все повече къщи в страната ще инвестират в соларни инсталации не само заради ниските цени на фотоволтаиците, а и заради либерализирания пазар на бита от тази година. Освен това има куп програми, които стимулират именно това.

Повече ток с повече пари

"България винаги е употребявала по-малко електроенергия от средното европейско ниво", казва Ивайло Алексиев пред "Капитал" за разликите между България и другите европейски държави. В същото време западните държави се намират в доста по-различна ситуация - в Германия предстои огромен процес на електрифициране в следващите години. Електрификацията там, както и на други места, е на по-заден етап заради природния газ, който дълги години беше номер едно по отношение на дял в енергийното потребление на средния европеец. Във Франция обаче газ почти не се използва и страната има голяма консумация на ток. Въпреки това и в двете държави, които са и най-големи икономики в ЕС, потреблението на електроенергия в последните години спада, и то с над 10%.

Има и друг прочит на прогнозите - според последния анализ за енергийна ефективност на АУЕР енергийната интензивност в България реално намалява, защото се взима предвид ръстът на покупателната способност на домакинствата. От 2008-а до 2021 г. тя се увеличава с 33% и въпреки че потреблението на енергия също расте, то икономическите възможности на българските домакинства се ускоряват много по-бързо и това води до по-ниска интензивност.

Според Ивайло Алексиев енергийната ефективност ще ограничи ръста в потреблението на ток. "В следващите години ще има достатъчно политики за енергийна ефективност, които трябва да ограничат темпа нагоре. Това трябва и ще е тяхната роля", заявява той.

Докато България достигне средното европейско ниво на потребление, домакинствата ще потребяват повече и повече ток. Но има голям шанс сметките да се променят в момента, в който държавата спре да субсидира битовия пазар и хората започнат да плащат пазарни цени. Това е една от причините, поради които в последните години в Европа има спад, който е възможно и да продължи занапред - при високи цени никой не иска да потребява повече. В България има още няколко месеца, в които няма да е ясна посоката, но щом всички домакинства излязат на свободния пазар, ще има яснота дали и накъде сме тръгнали.