Търговците на ток се опасяват от нови сътресения на пазара

Последните промени в Закона за енергетиката може да доведят до серия от проблеми и да превърнат страната ни в нетен вносител на ток, смятат от АТЕБ

Последните промени в ЗЕ са факт от края на ноември, но само три месеца по-късно те вече се нуждаят от прецизиране
Последните промени в ЗЕ са факт от края на ноември, но само три месеца по-късно те вече се нуждаят от прецизиране
Последните промени в ЗЕ са факт от края на ноември, но само три месеца по-късно те вече се нуждаят от прецизиране    ©  Надежда Чипева
Последните промени в ЗЕ са факт от края на ноември, но само три месеца по-късно те вече се нуждаят от прецизиране    ©  Надежда Чипева
Още актуални теми и прогнози за сектора може да проследите на конференцията на "Капитал" Energy Summit 2024, която ще се проведе на 20 февруари в Sofia Event Center.

Участие във второто издание на форума ще вземат представители на изпълнителната и законодателната власт, регулаторите, европейски институции и висши мениджъри на най-големите компании в енергетиката на България.

Във фокуса на програмата са енергийната стратегия на България, развитието на електропреносната мрежа, ядрената енергия, инвестициите и финансирането във ВЕИ, системите за съхранение на енергия и новата роля на природния газ.

Информация за събитието и билетите вижте тук.
Темата накратко
  • Според търговците от 1 юли се очаква цялото потребление в страната да се купува през сегмента "ден напред".
  • Това е опасно и може да доведе както до изкривяване на пазара, така и до високи цени, смятат експертите.
  • Решението е част от количествата за бита да се покриват чрез борсовия сегмент "двустранни договори".

Сътресения на пазара на електроенергия, по-високи цени и риск България да се превърне изцяло в нетен вносител на енергия. Това са само част от опасенията на търговците на ток по повод липсата на яснота след последните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), свързани с либерализацията на битовите потребители.

Още при гласуването им през есента депутатите дадоха заявка, че нормативните текстове трябва да се прецизират, но тогава бяха притиснати от времето - въпросната реформа при тока беше изискване за получаването на пари по Плана за възстановяване. И към момента обаче изглежда, че няма готовност за това. А 1 юли, откогато е заложено да се случи премахването на регулирания пазар на електроенергия, наближава.

Компаниите от бранша изтъкват, че поправките са били приети набързо и в отсъствието на широк диалог, както и без да се направи оценка на въздействието им върху пазара. Това се казва в становище на Асоциацията на търговците на енергия в България (АТЕБ), което обединява водещите търговци на ток. В писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия министър и др., те настояват някои от текстовете в ЗЕ да се прецизират, за да се избегнат ценовите и пазарните рискове.

Проблемът "Ден напред"

Според търговците от 1 юли се очаква цялото потребление в страната, равняващо се на почти 34 TWh (и през зимата достигащо до близо 7000 MW на час), да бъде купувано предимно през пазарен сегмент "Ден напред". Това поведение е изключително опасно, особено като се има предвид фактът, че общо търгуваният базов обем на годишна база възлиза на около 27-28 TWh, пише в позицията на АТЕБ.

Допускането че миксът, който до момента беше определян от КЕВР за регулирания пазар, ще се запази в същия обем и след либерализацията на пазара, т.е. след 01.07.2024, и същите количества ще бъдат предлагани на пазарен сегмент ден напред е погрешен. Миксът за домакинствата осигурява на производителите в него да произвеждат и продават количества електроенергия на обществения доставчик при предварително фиксирана цена, определена от КЕВР за периода от 1 година, която не отразява пазарните колебания и/или метеорологичните условия, влияещи върху производството на ВЕИ производителите, а покрива техните разходи и им гарантира определена надценка/печалба, изтъкват търговците на ток.

От началото на юли обаче такава фиксирана цена вече няма да има и съответно всички производители ще продават електроенергията си само и единствено при условие, че пазарната цена покрива техните разходи и им осигурява някаква печалба, съответно техните оферти на пазарен сегмент ден-напред ще бъдат ценово зависими. А при сегашните ценови нива е очевидно, че себестойността и на трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн е по-висока от пазарните цени и съответно тяхното производство се очаква да бъде значително ограничено, особено спрямо определяните миксове от ТЕЦ за регулиран пазар.

Негативен ефект

В комбинация със занижено производство от страна на ВЕИ производителите в дадени моменти, ефектът върху пазарните цени ще бъде още по-негативен, предупреждават търговците. А това ще доведе дисбаланс и ще се отрази и на целия пазар. Рисковете са по-високи цени (при "Ден напред") за всички крайни клиенти, по-големи обезпечения за всички пазарни участници, произтичащи от по-високите цени и борсови обороти, риск от ликвидни проблеми за крайните снабдители поради значителното разминаване в падежите на пазарен сегмент ден напред, от една страна, плащанията на сметките от страна на битовите (и небитовите) крайни клиенти и компенсациите от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", от друга.

Самият фонд пък може да се окаже в необходимост от повече средства за компенсации, произтичащи от по-високите цени, а България може да се превърне в нетен вносител на енергия и в крайна сметка - страната с най-високите цени в региона.

Промени на промените

Търговците предлагат законът да бъде променен отново, така че всички тези неща да бъдат изчистени и предлагат пакет от мерки, които биха могли да намалят пазарния риск. Например покриване на определена част (до 50%) от количествата за битовите крайни клиенти на дългосрочна база от крайните снабдители през пазарен сегмент "Двустранни договори" на борсата. Това може да стане или чрез организирани търгове за покупка, или чрез участие в търгове за продажба на електроенергия, пишат от АТЕБ. И допълват, че е важно тези разходи да бъдат признавани от КЕВР при изчисляване на компенсациите за крайните снабдители.

Търговците изтъкват още, че диверсифицирането на покупките чрез различни периоди на доставка е нормално пазарно поведение при управлението на портфолио от крайни клиенти, като по този начин ще бъде облекчен натискът върху цените при сегмента "Ден напред".

От АТЕБ предлагат и въвеждането на задължителни клирингови услуги на борсовите пазари, както и промяна в лицензионния режим, която да позволи конкуренцията на пазара за битови потребители. Това се налага, тъй като с приетите текстове лицензия за дейността снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител може да бъде издадена на енергийно предприятие не по-рано от 01.07.2024 г., а това отлага началото на конкуренция между крайните снабдители (доколкото няма да има лицензирани такива) най-рано за края на 2024 г., независимо че пазарът формално ще е "отворен" от 1 юли, пишат още в позицията си от АТЕБ.