🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vitol отчете печалба от 13 млрд. долара и втора поредна година е с отлични резултати

Отличните резултати на търговеца на енергия означават още една година на големи възнаграждения за старшите партньори

Общият обем на енергийните продукти, търгувани от Vitol, се е увеличил с 4% през последната финансова година
Общият обем на енергийните продукти, търгувани от Vitol, се е увеличил с 4% през последната финансова година
Общият обем на енергийните продукти, търгувани от Vitol, се е увеличил с 4% през последната финансова година    ©  Reuters
Общият обем на енергийните продукти, търгувани от Vitol, се е увеличил с 4% през последната финансова година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Vitol, най-големият независим търговец на стоки в света, за втора поредна година реализира печалби, които далеч надхвърлят тези на конкурентите му. Така компанията затвърждава позицията си на един от най-мощните играчи на световните енергийни пазари. Частната група е реализирала нетна печалба в размер на 13 млрд. долара през 2023 г., според хора, запознати с резултатите на компанията, съобщава Financial Times.

Въпреки че е намаляла спрямо рекордните 15.1 млрд. долара, които компанията отчете през 2022 г., сумата на нетната печалба е над три пъти по-висока от отчетените 4 млрд. долара през 2021 г., което показва колко много Vitol се е възползвала от сътресенията на енергийните пазари през последните две години. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. доведе до рязко покачване на цените на енергията, тъй като Западът отговори със санкции, което доведе до една от най-големите промени в световните стокови потоци в историята. Волатилността на цените намаля през 2023 г., но стоковите потоци продължават да са нарушени.

"Мащабът на това пренасочване не бива да се подценява", заяви главният изпълнителен директор Ръсел Харди в изявление за оборота на групата за 2023 г. миналия месец, като добави, че пренасочването на руските продукти и атаките на хутите в Червено море са "довели до рекордно високи нива на петролни продукти по вода".

Много по-добре от конкурентите

Компанията не публикува публично финансовите си резултати, които са налични едва при подаването на отчетите в Нидерландия по-късно през годината. Тя отказа да коментира размера на печалбата, която надминава най-големите ѝ конкуренти и е по-голяма от тази на някои от най-големите производители на петрол в света, включително италианската Eni. По-ниските цени на суровините означават, че оборотът е спаднал до 400 млрд. долара от 505 млрд. долара през 2022 г., но общият обем на енергийните продукти, търгувани от Vitol, се е увеличил с 4% през финансовата година, се казва в изявлението от миналия месец.

Ръстът се дължи на обемите на газ и втечнен природен газ, които нарастват съответно с 19% и 24%. При петрола и рафинираните нефтопродукти, които групата търгува, промяна няма - 7.3 млн. барела на ден. Най-близкият конкурент на Vitol - Trafigura, е реализирал нетна печалба от 7.2 млрд. долара през последната си финансова година, приключила през септември, докато другият частен търговец на енергия - Gunvor, съобщи миналата седмица, че е реализирал печалба от 1.3 млрд. долара.

Втората поредна успешна година означава още едно солидно възнаграждение за близо 450-те старши партньори на Vitol, разпределени в търговските центрове в Лондон, Женева, Сингапур и Хюстън. Това ще увеличи и наличните парични средства на компанията за разширяване на бизнеса. През 2022 г. групата удвои акционерния си капитал до 25.8 млрд. долара, според последния комплект отчети. Vitol вече започна да изразходва част от средствата, като през януари отправи оферта за 1.7 млрд. евро за придобиване на италианската Saras, която притежава най-голямата единична рафинерия в Средиземноморието на остров Сардиния. Миналата година нейното турско дъщерно дружество Petrol Ofisi се съгласи да придобие бизнеса на BP в Турция. След приключването на проекта Vitol ще инвестира в около 9000 бензиностанции по целия свят, включително 3900, които притежава в Африка чрез Vivo Energy.

Във Великобритания Vitol притежава и управлява пет електроцентрали чрез дъщерното дружество VPI (в което притежава част от акциите), което го прави по-голям производител на електроенергия от Centrica. VPI също така има още три енергийни съоръжения в процес на изграждане в региона - две в Обединеното кралство и едно в Ирландия.