Новината за смъртта на еврото...

Брюксел се притесни, че икономическите дисбаланси в еврозоната са опасност за стабилността на единната валута

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 2008 г. израелският инвеститор Ави Тьомкин "хвърли бомбата" в свой материал в списание Forbes, като прогнозира, че краят на единната европейска валута ще настъпи до три години. Анализаторът обясни апокалиптичните си предвиждания с големите различия между страни като Италия, Испания и Франция, които са особено чувствителни към безработицата и съответно са против рестриктивните монетарни мерки в еврозоната, и държави като Германия, Австрия и Люксембург, за които борбата с инфлацията е основна част от фискалната им политика. "В крайна сметка недоволните италианци и испанци ще се върнат към лирата и песото, а впоследствие ще бъдат последвани и от възраждането на марката и франка", написа тогава Тьомкин и посъветва инвеститорите да се откажат от дългосрочните си вложения в единната европeйска валута. Коментарите му предизвикаха по-скоро иронични забележки и дори хардлайн мнения, че еврото всъщност въобще няма да пострада от евентуално излизане на един или двама "слабаци", а точно обратното - ще бъде укрепено. И както си му е редът, всички забравиха за ексцентричната прогноза.

Сега, две години по-късно, горе-долу същото послание излиза не от заинтересуван валутен инвеститор, а от самата Европейска комисия. Германското списание Spiegel цитира изтекъл доклад от Брюксел, в който се казва, че дисбалансите в еврозоната отслабват доверието в еврото. "Разликите в конкурентоспособността между страните членки са повод за сериозни притеснения за еврозоната като цяло", е основният извод в изнесена презентация от генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" през финансовите министри от еврогрупата. Изчисленията в доклада сочат, че единната валута е надценена с над 10% в Гърция, Испания и Португалия - това показва донякъде с колко тези страни ще трябва да намалят заплатите (което те не искат да направят) или да увеличат производителността (което те не успяват да направят).

В Брюксел най-големи опасения буди икономическото състояние на държавите с огромни дефицити в текущата сметка. Днес тези страни са в най-тежко положение - Гърция, Испания, Ирландия и Португалия. Гръцкият бюджетен дефицит надхвърли четири пъти поставеното от Европейския съюз ограничение от 3% от БВП, а държавният й дълг достигна 120% от БВП - най-високият в еврозоната и два пъти по-висок от изискването за приемане на единната валута. Според правилата на Пакта за стабилност и растеж на ЕС страните членки не може да имат бюджетен дефицит над 3% от БВП. Но в резултат на кризата много държави, в това число и водещите икономики Германия, Франция и Великобритания, надвишиха наложените фискални ограничения.

Докладът на еврокомисията (която досега не е отрекла съществуването му) предизвиква внимание, тъй като за пръв път на такова високо ниво се отделя внимание на трудности като конкурентоспособността и дисбалансите в еврозоната, които до неотдавна бяха табу. Огромните разлики се забелязват с просто око в прогнозите на еврокомисията, според които Гърция е отчела дупка в текущата сметка от 8.8% от БВП през м.г., Испания 5.4%, а Португалия 10.2%. В същото време Германия отчита излишък от 4%, Люксембург 9.4%, Холандия 3.1%, а Финландия 1.1%. Reuters също цитира изтеклия доклад от 172 страници и отбелязва изводите в него, че поддържането на огромни дефицити по текущата сметка не може да продължи вечно и води със себе си натрупване на голям външни държавни и частни дългове.

Песимизъм за бъдещето на еврото лъха и от изказванията на Нуриел Рубини, който се слави като човека, предвидил настоящата криза. Известният като Dr. Doom (буквално Д-р Гибел) преподавател в Нюйоркския университет заяви, че никога не е бил по-негативно настроен за участта на монетарния съюз. "Разпадането на еврозоната може да се случи до няколко години", пророкува Рубини в интервю пред Bloomberg TV по време на икономическия форум в Давос. Според икономиста Испания, а не Гърция е по-големият проблем пред единната валута, защото е четвъртата най-голяма икономика в еврозоната и има по-висока безработица - около 19%. "Ако Гърция потъне, ще е проблем главно за еврозоната. Но ако се случи с Испания, ще е пълно бедствие", прогнозира Рубини. Рисковата премия по 10-годишните испански държавни облигации спрямо тези на Германия (които се считат за еталон) се повиши със седем базисни пункта до 90 - най-високата от април м.г. "Основният износ на Испания сега са някакви хартийки, обезпечени с активи, чиято реална стойност е далеч под очакваната", се казва в коментар на специализирания блог за европейски финанси A Fistful of Euros. Гърция успя през седмицата да пласира дълг за 5 млрд. евро, но при доходност 6.2% (а по-късно тя скочи до 7%) или близо два пъти над германските.

"Свидетели сме на първия сериозен тест за еврозоната", коментира Рубини. Според него монетарният съюз може да се раздвои на силен център и по-слаба периферия, като някои държави може да се откажат от еврото. Апокалиптичните твърдения на Д-р Гибел се различават коренно от коментарите на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който обяви за пълен абсурд вероятността еврозоната да се разпадне. Досега историята на еврото беше против теориите на скептиците - от създаването й единната валута поскъпна спрямо долара с около 40%. Последните новини около фискалните проблеми на Португалия и Гърция обаче смъкнаха еврото до шестмесечно дъно спрямо долара. А това е само началото на проблемите и ако в добрите години в еврозоната имаше разногласия каква политика да се води, сега те ще се изострят още повече. Така че, ако инвестиционната стратегия на Тьомкин още е насочена към спад на европейската валута, може и да го чакат добри дни. Европа обаче е инвестирала прекалено много пари, време и политически компромиси, за да го погребе при първия трус. Новината за смъртта на еврото е силно преувеличена за разлика от тази за огромните проблеми в еврозоната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Здравомислещ
    • - 5
    • + 6

    Испания продавала само хартийки ? Верно е. И също така е вярно че не може да се сравни с мащаба на хартйките, бълвани от САЩ ! Така че - преди Испания и ЕС САЩ трябва да се разпадне 10 пъти !

    Нищо подобно няма да се случи ... ако не бяхме в ЕС с еднинна валута всички щяха мн. да пострадат. Вижтен Англия, искаше да влиза в Еврото че нещо и падна курса със 30 % ...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-?
    Питащ
    • + 3

    Искам да поставя едно некомпетентно питане-не съм нито икономист, нито финансист. Толкова проблематично ли ще се окаже излизането на страни от монетарния съюз, ако изобщо стане? В механизма не са ли заложени и подобни опции?Реставрация на някои от валутите до какво би довела за съюза като цяло ? Или - няма ли мъзможност за замразяване на права на настоящи членки, инварианти на валутен борд и т.н.? Ако съюзът е промислен компетентно, подобни " бушони, прекъсвачи, шалтери и тем подобни" контроли би трябвало да са заложени...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    2ри
    • + 10

    Проблема на евросъюза е докога и на какво натоварване ще издържи мотора на Германският локомотив!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    3ри
    • + 6

    Проблема на евросъюза е докога и на какво натоварване ще издържи мотора на Германският локомотив!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    3ти
    • + 6

    Проблема на евросъюза е докога и на какво натоварване ще издържи мотора на Германският локомотив!

    Нередност?
Нов коментар