🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки наливат още пари в икономиката

ЕЦБ даде разнопосочни сигнали като остави лихвата без промяна и обяви ново изкупуване на обезпечени облигации за 40 млрд. евро

Жан-Клод Трише успя да опази ЕЦБ от печатането на пари по времето на своя мандат. Сега топката е в ръцете на наследника му Марио Драги
Жан-Клод Трише успя да опази ЕЦБ от печатането на пари по времето на своя мандат. Сега топката е в ръцете на наследника му Марио Драги
Жан-Клод Трише успя да опази ЕЦБ от печатането на пари по времето на своя мандат. Сега топката е в ръцете на наследника му Марио Драги    ©  Reuters
Жан-Клод Трише успя да опази ЕЦБ от печатането на пари по времето на своя мандат. Сега топката е в ръцете на наследника му Марио Драги    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка опитаха да намалят паниката на инвеститорите, като всяка с различен инструментариум реши налее ликвидност във финансовата система и икономиката.

ЕЦБ обаче даде разнопосочни сигнали. На последната среща на борда си, оглавявана от Жан-Клод Трише, тя остави основната лихва без промяна на 1.5% - доста по високо от аналогичните числа на другите големи централни банки. В същото време обаче предприе и нови мерки за изкупуване на обезпечени облигации за 40 млрд. евро и отново отвори прозореца си за 12-месечни заеми, за да облекчи затегнатия пазар на краткосрочен паричен ресурс.

Двете действия сами по себе си теглят в различни посоки. Първото показва, че банката се притеснява за инфлацията, но с второто тя отново налива ресурс, който в крайна сметка може да рикошира в покачване на инфлацията. По всичко личи, че ЕЦБ се опитва да реши няколко проблема едновременно - да запази ценовата стабилност и заедно с това да гарантира стабилността във финансовата система. Въпросът е колко ефективно смесва различните противодействащи си механизми. Този въпрос е още по-важен предвид смяната в лидерството на ЕЦБ на 1 ноември, когато Трише ще бъде заменен от италианеца Марио Драги.

В същото време Bank of England (BoE) изненада пазарите и обяви, че ще изкупува финансови инструменти за по-голяма от очакваната сума - за 75 млрд. паунда. През 2008 г. тя вече изкупи книжа за 200 млрд. паунда, като насреща единствено увеличи собствения си баланс. На икономически жаргон това се нарича quantitative easing и е практически равносилно на печатането на пари.

"Това е доста драматична намеса на пазара и показва колко напрегната е обстановката", коментира Браян Хилард, главен икономист в лондонския офис на Societe General пред Bloomberg. "Очаквам да увеличат допълнително програмата за изкупуване", допълва той.

Гюверньорът на BoE Марвин Кинг има на плещите си, освен затруднената икономика, и страховете, че може да се наложи да спасява отново големите си банки. Според Financial Times най-големите страхове са за Royal Bank of Scotland, която обаче официално отговори, че е е най-добре капитализираната банка в Европа.

В същото време Moody's понижи рейтинга на 12 по-малки английски банки с аргумента, че този път най-вероятно регулаторите ще ги оставят да фалират, тъй като ще могат да спасят само по-големите.

Засега действията на двете централни банки и по-голямата решимост на европейските лидери за решаването на дълговата криза като че ли вдъхват малко повече спокойствие у инвеститорите. До нормализирането на ситуацията обаче има още много време, предупреждават анализаторите. "Виждаме леки сигнали на стабилизиране във финансовия, енергийния и телеком секторите за момента", коментира Колет Дюпон от Vincent Guenzi, цитирана от Reuters. "Това стабилизиране може да е и знак за по-сериозно възстановяване на пазарите, ако обаче има значителен прогрес в разрешаването на кризата с държавните дългове е Европа", допълва тя.

Новата вълна ликвидност даде лек позитивен тласък на пазарите. Тази сутрин основните европейски индекси са нагоре с около половин процент. Азиатските борси се покачиха с около 1%, след като САЩ приключи сесията в четвъртък с близо 2% ръст.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 6
    • + 10

    Това няма да доведе до нищо хубаво !

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 27

    За съжаление отвързването на инфлацията се очертава като единствен ефективен инструмент за омекотяване на удара. "За съжаление", защото в крайна сметка тежестта ще понесат работещите, т.е. тези, чиито заплати ще се обезценят с времето. За бедните и за богатите не мисля, за тях разлика няма.

    Така или иначе ефектът няма да се забележи веднага. При стремеж за вдигане на банковите резерви паричното предлагане няма да се покачи особено. В дългосрочен план обаче, "average Joe" пак ще е от страната на булката.

    Проблемът всъщност е в политиците... едва ли някой се изненадва. Техният стремеж към преизбиране и бетониране във властта пречи за предприемане на реформи във финансовата система, защото корпоративният интерес се оказва по-важен от този на избирателите.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 29
    • + 1

    Истината за стопанската криза през 2011 г.



    През различни години при свое историческо развитие, държавните власти на съответни страни са решили, че „Незлатните” са по-полезни от „Златни пари” и започнали тяхна употреба.

    При тази полезна парична промяна все още е налично догматично продължаване на старо, от време със „Златни пари” държавно финансово управление (ДФУ), което се запазва при условия на стопанство с „Незлатни пари”.

    Животът доказва, че НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО на запазено старо, от време със „Златни пари” ДФУ спрямо нови „Незлатни пари” е с качество на ДЪРЖАВНА УПРАВЛЕНСКА ГРЕШКА, поради която ежедневно се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.

    Кризата в съответна страна е поради проблем в нейно ДФУ, защото същото сега е НЕГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

    Пример:

    Функционалната структура на:

    1. българското ДФУ е негодно за качества на българския (незлатен) лев;

    2. ДФУ при европейски държави е неразвито за ползване на (незлатно) евро;

    3. американското ДФУ не съответства за стопанство с употреба на техен (незлатен) долар.


    Истината е, че в съответна страна, ДФУ през 2011 г. е със запазена функционална структура както е била по време със „Златни пари” и поради това е НЕПЪЛНОЦЕННО за ползване при условия на „Незлатни пари”.

    Тъй като разкритият управленски недъг е допуснат по инициатива на Джон Лоу за първи път в света през 1716 г., то същият може да се означи като „Грешка на Джон Лоу”.

    Нередност?
  • 4
    45iv avatar :-|
    45iv
    • + 14

    Още малко и кацата без дъно ще се напълни.

    Нередност?
  • 5
    karabanov avatar :-(
    Бисер Николов
    • - 1
    • + 9

    [quote#2:"КЛЮЧАРЪ"]Проблемът всъщност е в политиците... едва ли някой се изненадва. Техният стремеж към преизбиране и бетониране във властта пречи за предприемане на реформи във финансовата система, защото корпоративният интерес се оказва по-важен от този на избирателите.[/quote]

    Това като че ли са най-точните думи като извод от ситуацията. Лошото е, че и нашите работят в същата посока.

    Нередност?
  • 6
    miro_bg avatar :-P
    Miro M
    • + 10

    питайте Ванката , той ще ви обясни за златните и незлатни пари
    хахахаха

    Не ти ли омръзна Иване да повтаряш едно и също , даже май направо го копираш. Обикновен спам да беше досега да си продал нещо ама ти с твоя Джон Лоу ...

    Нередност?
  • 7
    nmarkov avatar :-(
    Aragorn
    • + 6

    Разбира се, че ще наливат......нали иначе ще им свърши подлата игрица на роб и робовладелец и народа на световно ниво ще им бутне утопийката......

    Нередност?
  • 8
    aaa avatar :-?
    aaa
    • + 8

    До коментар [#5] от "karabanov":

    Не, нашите политици доста добре си работят в това отношение, от доста правителства насам.

    Човек който едвам се отървал от неразумни дългове е нормално да е много предпазлив впоследствие. За мен е учудващо постоянството с което 5 правителства подред са предпазлииви в това отношение, независимо какви други простотии правят?!

    Нередност?
  • 9
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 14

    Съвременният финансов модел се изчерпва.

    Вече не съществува нито една валута, гарантирана от друго освен голо правителствено обещание и дълг.

    Г-7 и компания са отдавна са забравили простичките викториански ценности - да харчиш по-малко, отколкото изкарваш, за да не си зависим от бъдещето.
    Много по-слаби и глупави държавички си повярваха, че ще изградят уелфеър стейт, основан на дългове.

    Световният дълг е нарастнал неимоверно. Десетките трилиони станаха нормални да ги чуваме, това са числа с по 13 нули.
    Дълг към бъдещето, иззето благосъстояние от идните поколения.

    Световното население расте и това е най-стабилния тренд от хиляди години. Ресурсите прогресивно намаляват. Лъжите и обещанията растат.

    В момента ситуацията е следната - светът дължи на своите родители това, което им е обещавал, и за което пари няма.
    Светът яде настоящето на своите деца.
    Не е казал нито на едните, нито на другите.

    Някой трябва да плати сметката. Този някой засега сме ние.

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#3] от "Иван Митев":

    Господине, преведете "теорията" си на английски (но сам - надявам се, че владеете езика) и я изпратете на FT и WSJ за да добие истинска публичност и световните decision makers да я приложат. След години ще получите златна малинка за икономика! И много моля престанете да я публикувате в Капитал и Дневник! Ние сме прости, не на вашето ниво и нито я разбираме, нито имаме власт да я приложим. Моля Ви!

    Нередност?
Нов коментар