🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акционерни промени в Прокредит банк

Пакет, отговарящ на дела на Commerzbank, е бил изтъргуван през миналата седмица

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората по големина германска банка Commerzbank най-вероятно е продала дела си в българската Прокредит банк. Според бюлетина на Централния депозитар през миналата седмица (27 август – 3 септември) са били изтъргувани общо 21 586 711 акции на финансовата институция, което е 19.08% от капитала й. Точно толкова е делът, който Commerzbank притежава. Собственик на останалите 91 555 044 акции е германският Procredit Holding, в който основен акционер е германската финансова корпорация Internationale Projekt Consult (IPC). Commerzbank е акционер в българската финансова институция още от създаването й през 2001 г. Доскоро делът на германската банка беше 19.71% от "Прокредит", но след увеличението на капитала през 2011 г. намаля до 19.08%. До редакционното приключване на броя от двете финансови институции не отговориха на "Капитал Daily" на въпросите около прехвърлянето. Не е ясно и кой е купил дела - дали мажоритарният собственик или нов инвеститор. От БНБ не коментираха дали от тях е искано разрешение за придобиване на дял от външен инвеститор.

Стабилно представяне

Излизането на Commerzbank донякъде звучи логично, тъй като според германската преса в момента се обсъжда план за преструктуриране на банката, който предвижда и раздяла с клонове и инвестиции. В България Прокредит банк е среден по големина играч. Към края на юни 2012 г. активите й са 1.3 млрд. лв., което й отрежда 16-а позиция по този показател. Институцията остана стабилна по време на икономическите сътресения, като към края на първото полугодие на 2012 г. отчете печалба от 9.43 млн. лв., което е над два пъти повече спрямо същия период на миналата година (виж графиката). Основен фокус на дейността й е бизнес кредитирането главно на малки и средни предприятия. Банката е особено активна и във финансирането на проекти за енергийна ефективност. Въпреки стабилните й позиции делът в българската банка изглежда незначителен в портфейла на Commerzbank.

С осъществената през миналата седмица сделка "Прокредит" става поредната местна банка с промяна в акционерната си структура от началото на кризата. Преди три седмици 24.93% от капитала на Инвестбанк станаха официално собственост на вицепрезидента на оманския фонд Shanfari Group - Адил Саид Ахмед ал Шанфари. През миналата година близки до "Химимпорт" фирми придобиха мажоритарен пакет от Тексим банк. Пак тогава ирландската Allied Irish Banks продаде участието си от 49.9% в Българо-американската кредитна банка на бившия съсобственик в СИБанк Цветелина Бориславова. Чрез звеното си за кредитиране на дребно ТBIF Financial Services пък холандско-израелският холдинг Kardan придоби НЛБ банк (сега Ти Би Ай банк) от национализираната словенска Nova Lubljanska Banka. Според източници от пазара купувачи се търсят и за МКБ Юнионбанк, в която основен акционер с 94% е германската Bayern LB чрез дъщерната си унгарска MKB Bank, а останалите 6% се държат от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проблеми у дома

Най-вероятно причината за изтеглянето на Commerzbank от българската й инвестиция са проблемите на родния й германски пазар, породени от дълговата криза. Финансовата институция отчете печалба от 638 млн. евро за 2011 г., което е двойно по-нисък резултат от реализираните година по-рано 1.43 млрд. евро. В основната си част спадът се дължеше на отписването на гръцки дълг, което доведе до загуби в размер на 700 млн. евро за банката през последното тримесечие на 2011 г. През пролетта стана ясно, че институцията, която не е раздавала на акционерите си дивиденти от 2007 г. насам, няма да възобнови изплащането им до 2013 г., въпреки че според първоначалните планове се предвиждаше разпределение на дивиденти още през тази година.

Нетната печалба за първото полугодие на 2012 г. беше в размер на 644 млн. евро, като в началото на август от банката прогнозираха, че през втората половина на годината финансовият резултат ще се свие "значително" заради забавянето на икономиката и по-високите провизии за срещу проблемни кредити. Общият обем на провизиите достигна 616 млн. евро през първото полугодие.

Ефектът на кризата

През 2008 г. Commerzbank придоби германската Dresdner Bank срещу 5.5 млрд. евро. Сделката, която беше финализирана през 2009 г., обаче разклати стабилността на институцията точно в разгара на финансовата криза. Банката получи спасителен пакет в размер на 18 млрд. евро, като през лятото на 2011 г. изплати над 14 млрд. евро от тях. Едно от условията за отпускането му обаче беше до 2015 г. да продаде ипотечното си звено Eurohypo. Всъщност в него са съсредоточени голяма част от държаните от групата облигации на проблемните страни от еврозоната. Поради липсата на потенциални купувачи обаче от началото на 2012 г. се обсъждат и различни варианти за преструктуриране и затваряне на звеното. Това би помогнало да се освободи капитал, който да се насочи за осигуряването на по-големи буфери за защита на парите на данъкоплатците и за запълването на отчетения от европейския банков регулатор (EBA) капиталов недостиг от 5.3 млрд. евро. Според новите изисквания на EBA банките трябва да поддържат 9% адекватност на капитала от първи ред. Според източници, близки до банката и нейните собственици, Европейският съюз няма да настоява Commerzbank да продаде поделението си Eurohypo, но ще й забрани да предприема каквито и да било придобивания преди 2014 г. Друго условие, което Европейската комисия ще наложи на банката, е да се освободи от активи за 600 млрд. евро до края на 2014 г. според цитираните източници.

В момента банката подготвя нова стратегия за съкращаване на разходите, която включва съкращаване на персонал и закриване на клонове, съобщи през изминалата седмица германският вестник Welt am Sonntag. По информация на изданието управителният съвет е изготвил доклад от 400 страници, който предстои да бъде разгледан от надзорния съвет на банката в средата на септември. От банката не коментират информацията с мотива, че в момента тече стратегически преглед на разходите й, резултатите от който трябва да бъдат обявени на 8 ноември.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 1
    • + 6

    "Най-вероятно причината за изтеглянето на от българската й инвестиция са проблемите на родния й германски пазар"

    Сравнително слаба статия, що касае Commerzbank. Нито имат грижи на родия си пазар, нито (понастоящем) им трябва капитал заради Базел. Просто се разделят с подобни активи, в съответствие със стратегията им.

    Дали им е добра стратегията не знам, по скоро не, но автора е прав че този дял е смешно малка част от активите на банката


    Нередност?
  • 2
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 2

    ............... През пролетта стана ясно, че институцията, която не е раздавала на акционерите си дивиденти от 2007 г. насам, няма да възобнови изплащането им до 2013 г., въпреки че според първоначалните планове се предвиждаше разпределение на дивиденти още през тази година..................................
    ..още един рейс за Марс.
    така е..докато дъртаци се разхождат по Венера, други пътуват към Марс.
    на пристигналите - честито.
    ...................................
    малко история и години на фирмите Мария Съботинова нямаше да е излишна. представената информация е доста, но нещо липсва. нещо като еволюция. нещо като на 03082012 а не на 08112012. успех в трудна материя. надявам се да прочета коментари по вашата статия които да я допълнят не със спам, критики и дребнавост. а с даскало.

    Нередност?
  • 3
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 2
    • + 1

    един студент наскоро по тв твърдеше че всеки трябва да се поклони на един голям за мен Ценов.
    не е само Ценов млади гражданино.
    важното е с кое око ги пазиш символите- като човек или като господарка на Езоп- със задник и гръб.

    па може и да е по темата..

    Нередност?
  • 4
    aaa avatar :-|
    aaa
    • + 4

    До коментар [#2] от "savov_d.a.":

    Савов, ама не сме пролетта, а почти есента, и доста неща просто не са както ги пише! Затова казвам че статията, що касае Комерц, е претоплена от стар материал и респективно не до там качествена. Това разбира се е лично мнение с което не искам да засегна някой!

    Нередност?
  • 5
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 1

    [quote#2:"savov_d.a."]надявам се да прочета коментари по вашата статия които да я допълнят не със спам, критики и дребнавост. а с даскало[/quote]

    До коментар [#4] от "aaa":

    Нередност?
  • 7
    kons avatar :-|
    Viscount Ganyo
    • - 1
    • + 1

    Няма какво да се гадае, продаденият пакет е на Commerzbank. Двете банки има сътрудничество в източна Европа, на което сега слагат край, и това отдавна се знае.

    Нередност?
  • 8
    kabasanova avatar :-|
    kabasanova
    • - 1
    • + 1

    Интересно е кой е купувача на тези акции, а и защо няма информация на официалния сайт на Банката..

    Нередност?
  • 9
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • + 2

    До коментар [#8] от "kabasanova":

    Мажоритарният собствник, Прокредит Холдинг. Ти това специално да питаш ли си се регистрирал?

    Нередност?
  • 10
    ivaylo_bg_sf avatar :-|
    Ивайло
    • + 1

    До коментар [#8] от "kabasanova":

    Купувача е Прокредит Холдинг, който от своя страна е собстеност на IPC . И има коментар в сайта на банката (на холдинга по-точно). Предполагам търсиш в сайта на банката в България.

    Нередност?
Нов коментар