🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моля, Купете си Банка

Bayern LB подготвя продажбата на МКБ Юнионбанк заради ангажименти по спасителния си пакет от германското правителство

Интерес към финансовата институция проявяват куп местни играчи
Интерес към финансовата институция проявяват куп местни играчи
Интерес към финансовата институция проявяват куп местни играчи    ©  Надежда Чипева
Интерес към финансовата институция проявяват куп местни играчи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският банков пазар се доминира от чужди играчи, но това невинаги е било така. Навлизането на европейските банкови групи беше реакция на кризата от 1997 г., когато местният финансов сектор имаше нужда да се заздрави със свежи капитали. Сега обаче западноевропейските банки си имат собствени проблеми и това дава шанс на тези с местни собственици да отвоюват дял с по-агресивно кредитиране. Това обикновено става постепенно, но понякога се разкрива шанс и български играчи да придобият цяла банка.

Сега хапката, за която всички се оглеждат, е МКБ Юнионбанк. Втората по големина банка в Бавария – Bayern LB, продава свои чуждестранни поделения като част от задълженията си по връщане по спасителния план от германското правителство. А това включва и българската банка, която през 2006 г. беше придобита от дъщерната на Bayern LB унгарска MKB Bank. Сега тя държи 94% от капитала на българската институция,  а Европейската банка за възстановяване и развитие има 6%. През април MKB продаде поделението на групата в Румъния (виж карето). Източници, близки до продавача, и представители на банковия сектор в България разказаха пред "Капитал", че в момента се структурира продажбата и на българската МКБ Юнионбанк, като се очаква в средата на септември процедурата да стартира с разпращането на покани до потенциалните кандидат-купувачи. И за разлика от обичайния за кризата модел тук не става толкова въпрос за продажба на проблемен актив, а за доста добре стояща средна по размер за българския пазар банка.

Германският собственик не потвърди информацията за подготвяната продажба, но и не отрече. Говорителят на MKB в Унгария посочи пред "Капитал", че банката не може да се отклони от утвърдената си практика да не коментира каквито и да било слухове на пазара.

Предимно местен интерес

Като сигнална лампа за евентуално наближаващо раздвижване около българската банка се прие продажбата на румънското поделение на немската група през април, а през май тази година главният изпълнителен директор на MKB Bank Пал Симак заяви пред MTI EcoNews, че банката може да продаде българското поделение при по-благоприятни условия в икономическата среда. "Българското дъщерно поделение реализира печалба. Продажбата му не е на дневен ред, въпреки че това би могло да се разгледа при по-оптимистична икономическа среда", коментира тогава Симак.

Според източници на "Капитал" потенциален интерес към българската банка проявяват цяла плеяда от местни играчи - Първа инвестиционна банка, Цветелина Бориславова, групата на "Химимпорт" (собственик на Централна кооперативна банка и на Тексимбанк, която също беше придобита миналата година, но от български акционери - наследниците на основателя й Георги Найденов). От чуждите банки заявка е дала Сосиете женерал Експресбанк. От споменатите евентуални заинтересовани страни, както и от самата МКБ Юнионбанк се въздържаха от коментар.

Български банкери посочват, че на този етап интерес и възможности за покупки от Западна Европа няма заради дълговата криза. Освен това там в момента също се продават банки. Посоката, от която би могло да дойдат пари, според тях е Близкият или Далечният изток и Русия. Преди две седмици в Инвестбанк влезе официално като собственик на 24.93% от капитала й вицепрезидентът на оманския фонд Shanfari Group - Адил Саид Ахмед ал Шанфари. За по-малките и средните банки обаче не изглежда невъзможна покупката им от български собственици.

Цената на спасението

Случаят с МКБ Юнионбанк е резултат от реорганизиране на ниво банка майка, а не опит за освобождаване от дъщерно поделение с проблеми. През 2008-2009 г. Bayern LB получи държавна помощ – капиталова инжекция от 10 млрд. евро, допълнителни 4.8 млрд. евро за подкрепа срещу риск и 5 млрд. евро за ликвидност. Условието беше преструктуриране на банката и връщане на 5-те млрд. евро през следващите седем години (до 2019 г.), като 3 млрд. евро от тях тя трябва да върне до 2017 г. На 25 юли тази година еврокомисията одобри окончателно плана за преструктуриране на банката. Bayern LB съобщи, че ЕК официално спира държавните помощи за банката и бизнес моделът й е потвърден и признат за жизнеспособен. В съобщението се казваше още, че стабилността на банката е приоритет и структурата на собствеността й остава непроменена с участието на Федерална провинция Бавария и спестовните каси на провинция Бавария.

Друга причина някои европейски банки да обмислят излизане от източноевропейските си поделения са по-високи капиталови изисквания от догодина (9% адекватност на капитала от първи ред), за което също са им нужни свежи пари.

По думите на главния изпълнителен директор на банката Герд Хойзлер Bayern LB ще продължи да концентрира усилията си в бъдеще върху основния си бизнес. Един от ангажиментите срещу държавната помощ е и освобождаването от нестратегически участия като бизнеси. В съобщението се посочва, че банката ще продължи този курс през следващите няколко години – на освобождаване от участие в дружества, които не са включени в основния й бизнес. Ангажименти за конкретни компании не се посочват, но в средата на юли Financial Times Deutschland, цитиран от унгарския сайт realdeal.hu, съобщи, че Bayern LB трябва да продаде унгарското си поделение MKB Bank до 2015 г. Преди дни Financial Times писа, че Bayern LB, както и Landesbank Baden-Württemberg, редуцират задграничните си експозиции, като се освобождават от активи в Северна Америка, както и участия извън страната в Западна Европа, включително и в т.нар. страни от периферията на еврозоната. Изданието посочва, че експанзията й в Югоизточна Европа е още един проблем. Чрез покупката на австрийската Hypo Group Alpe Adria, която през 2009 г. беше национализирана, Bayern LB се опита да навлезе в региона. На този етап унгарската й собственост носи загуби за банката – за първите шест месеца на тази година MKB е със загуба от 66 млн. eвро, а самата Bayern LB съобщи за спад в нетните си приходи за полугодието от 196 млн. eвро на 119 млн. eвро, като посочва, че бъдещи разходи може да дойдат от MKB Bank.

Първата истинска банкова сделка

МКБ Юнионбанк, от друга страна, през цялата криза успя да остане на печалба. Всъщност любопитно първа загуба се отчита именно сега преди потенциалната продажба - към шестмесечието на 2012 г. финансовият резултат на банката е -4.7 млн. лв., основно заради по-високи разходи за обезценки на лоши кредити (виж таблицата). Към края на юни тази година банката е на 13-о място в сектора по размер на активите - 1.7 млрд. лв. Преди да стане част от групата на Bayern LB през 2006 г., беше собственост на български акционери. Преди шест години MKB Bank купи първоначално 60% от кредитната институция, като впоследствие постепенно увеличи дела си до 94%. Преди влизането на новия собственик Юнионбанк беше специализирана в кредитиране на малки и средни предприятия. Впоследствие разви активно и банкиране на дребно – жилищни и потребителски кредити, различни депозитни продукти за физически лица и пр.

Ако се стигне до очакваната продажба, това ще бъде третият подобен случай в българския банков сектор в последните години.

През пролетта на миналата година това се случи с Българо-американската кредитна банка. Ирландската Allied Irish Banks в продължение на две години търсеше купувач за своите 49.9% дела си в нея именно заради получена помощ от правителството и ангажименти за преструктуриране. Накрая тя беше придобита за скромните 100 хил. евро от бившия съсобственик в СИБанк Цветелина Бориславова, която така се завърна в банкерското поприще. Такъв беше случаят и с малката за българския пазар НЛБ банк (сега Ти Би Ай банк), собственост на национализираната Nova Lubljanska Banka. Тя беше продадена на ТBIF Financial Services, звеното за кредитиране на дребно на холандско-израелския холдинг Kardan, което в България предлага широк спектър финансови услуги.

На този фон МКБ Юнионбанк е доста интересна потенциална придобивка. Ако се стигне до сделка, това ще е най-голямата продадена институция от началото на кризата - "Тексим" и НЛБ бяха най-малките на пазара, а БАКБ заради проблемния си портфейл от кредити в строителството и недвижимите имоти беше придобита за символична цена. За разлика от тях МКБ е реално функционираща институция, която дава добър подстъп към пазара. Затова и надпреварата може да е доста оспорвана и да привлече и чужд интерес.

PineBridge вече купи румънската MKB Romexterra

В началото на април тази година консорциум от инвеститори, воден от PineBridge Investments на хонгконгския милиардер Ричард Ли, подписа договор за покупката на MKB Romexterra с тогавашния й собственик MKB Bank. Цената и условията на сделката не бяха разкрити. "Целта ни е да създадем успешна, водеща на пазара банкова група в Югоизточна Европа чрез придобивания и консолидации на средни по големина банки в региона", беше заявил тогава Пиер Мелингер, отговарящ за Централна и Източна Европа в PineBridge Investments. Според източници на "Капитал" PineBridge, който все още е собственик и на БТК в България, не проявява интерес към покупка на МКБ Юнионбанк.

MKB Romexterra е основана през 1993 г. с фокус върху румънския пазар. Има 47 клона, над 600 служители и 82 000 клиенти в банкирането на дребно и в корпоративния сегмент.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 8

    Ще купя една ...

    Нередност?
  • 2
    tsyrvulan avatar :-|
    tsyrvulan
    • + 6

    До коментар [#1] от "Нефертити":

    Брях, от къде толкова жълтици?

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 2
    • + 1

    Жалко.

    Нередност?
  • 4
    jori avatar :-|
    jori
    • - 10
    • + 5

    платена статия, скрита реклама за мен.

    Нередност?
  • 5
    mohito avatar :-P
    mohito
    • + 3

    Стани стани Тодоре, банки се продават......
    колко ли ги дават :) :)

    п.п. н се сдържах.

    Нередност?
  • 6
    qwerty avatar :-|
    Ало, Ваньо?
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "jori":

    На кое/кого?

    Нередност?
  • 7
    bg_potrebitel avatar :-|
    bg_potrebitel
    • + 4

    Материалът наистина звучи като "поръчан", защото това не е новина. Преди поне две години Bayern LB обяви, че възнамерява да продаде банките от групата, придобити през дъщерната и унгарска MKB Bank.
    МКБ Юнионбанк наистина е по-успешната (с по-малки загуби) сред банките под шапката на MKB Bank, но на каква цена...

    Нередност?
  • 8
    bib_10 avatar :-|
    bib_10

    То вече е ясно новият купувач на МКБ Юнионбанк но лошото е , че много от персонала на тази банка ще се влее в редиците на бюрото по труда.Но това ще стане през новата 2013 г. и ще се окаже добър ход пред журналистите за новини.

    Нередност?
  • 9
    bib_10 avatar :-|
    bib_10

    До коментар [#7] от "bg_potrebitel":

    да но вече новият купувач се знае

    Нередност?
  • 10
    qwertio avatar :-|
    qwertio

    До коментар [#8] от "bib_10":

    Кой е новият купувач?

    Нередност?
Нов коментар