🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната продължава да расте

ЕЦБ остави лихвените си проценти без промяна въпреки спадащата инфлация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първото тримесечие на годината е било най-активното за бизнеса в еврозоната от три години насам, показват данните от индекса на мениджърските поръчки (PMI). Раздвижването обаче до голяма степен се е дължало на спадащите цени на продуктите и услугите, което увеличава рисковете пред региона за изпадане в дефлация. През миналия месец инфлацията във валутния съюз спадна до 0.5% - най-ниското ниво от над 4 години. Въпреки това на заседанието си в четвъртък Европейската централна банка реши да не променя основния си лихвен процент, който вече е на рекордно ниското ниво от 0.25%. Президентът на институцията Марио Драги обаче потвърди, че са обсъждани различни възможности за действие, включително количествено облекчаване по модела на Федералния резерв.

Бизнес активност

Изготвяният от Markit съставен PMI индекс, който се счита за добър показател за икономическия растеж, е спаднал леко до 53.1 пункта през март, спрямо 32 месечния връх от 53.3 пункта, достигнат през февруари. Показателят се задържа за девети преден месец над линията от 50 пункта, разделяща свиването от растежа. Икономическото възстановяване в региона продължава да се води от Германия, но намира все по-солидна основа и в останалите страни. PMI индексът на сектора на услугите, който съставлява по-голямата част от икономиката на региона, е спаднал до 52.2 пункта през март спрямо 52.6, отчетени предишния месец. Показателят на бъдещите очаквания на фирмите от сектора обаче се е покачил от 62.4 до 64 пункта. PMI индексът на производствения сектор е спаднал до 53 пункта спрямо 53.1 през февруари.

Според анализаторите от Markit данните сочат, че икономическият растеж през първото тримесечие ще достигне 0.5%, което би било най-добрият резултат от началото на 2011 г. Компаниите от сектора на услугите и производството обаче са понижавали цените повече, отколкото през февруари – съответният индекс е спаднал от 49.3 до 28.8 пункта. "Окончателните данни показват, че това е било най-доброто тримесечие за еврозоната от три години. Спадащите цени обаче създават опасения от дефлация на фона на слабото търсене и високата безработица", коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Продажби на дребно

Положителни новини за икономката на валутния съюз дойдоха и от данните за търговията на дребно, публикувани от Евростат в четвъртък. През февруари продажбите са нараснали с 0.4% на месечна база, което е значително по-добър резултат от очакванията на анализаторите за спад с 0.6 на сто. Подобрението отново се дължи основно на потребителите в Германия, където ръстът е 1.3%, и може да означава, че спадащите цени са стимулирали по-активни покупки. На годишна база търговията на дребно е нараснала 0.8%.

Все още няма коментари
Нов коментар