🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването в еврозоната продължава

Компаниите в региона продължават да понижават цените на продуктите си

През март темпът на растеж на частния сектор в еврозоната се е забавил минимално спрямо 2.5-годишния връх, достигнат през февруари, но фирмите са били принудени отново да понижат цените на продуктите си. Предварителните данни от индекса на мениджърските поръчки (PMI) показват стабилно разрастване както в сектора на услугите, така и при индустриалното производство. Освен това бизнес активността във втората най-голяма икономика в региона Франция се е върнала към растеж, което показва, че икономическото възстановяване е с достатъчно солидна основа.

Стабилно възстановяване

"Възстановяването набира скорост. Един особено окуражителен знак е, че то вече обхваща и Франция", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на съставителя на PMI индекса Markit. Съставният индекс на мениджърските поръчки, който се изготвя чрез анкети на хиляди компании в еврозоната, е спаднал до 53.2 пункта спрямо 32-месечния връх от 53.3 пункта, достигнат предишния месец. Това е девети пореден месец, в който показателят се задържа на нива над 50 пункта, които означават разрастване на бизнес активността.

Според Уилямсън данните показват, че икономическият растеж през първото тримесечие ще достигне 0.5% вместо досегашните очаквания за ръст от 0.3%. Проучването обаче показва и някои обезпокояващи тенденции – фирмите продължават с понижаване на цените, като през март дори има ускорение на тази тенденция. Съответният подиндекс е достигнал осеммесечно дъно от 48.5 пункта спрямо 49.3 през февруари. Това създава риск за още по-голям спад на инфлацията в еврозоната, която бе едва 0.7% през февруари. "Трупат се все повече сигнали за възможна дефлация. Освен това не става въпрос за периферните държави – в Германия също се наблюдава натиск върху производствените цени. Големият въпрос пред политиците е дали тази ситуация оправдава допълнителни финансови стимули", отбелязва Уилямсън.

PMI индексът на сектора на услугите, който съставлява две трети от икономиката на региона, е спаднал до 52.4 пункта спрямо 52.6 през февруари. При показателя на индустриалния сектор понижението е до 53 пункта спрямо 53.2 за предишния месец. При подиндекса на фабричното производство обаче има повишение от 55.3 до 55.4 пункта, а показателят на очакванията за следващите шест месеца се е покачил от 62.4 до 65.1 пункта. Бизнес активността във Франция отбелязва първия си ръст от пет месеца.

Забавяне в Китай

В понеделник бе публикуван и PMI индексът на производствения сектор в Китай. Изготвяният от HSBC и Markit показател е спаднал до 48.1 пункта през март спрямо 48.5 през февруари. Този показател използва данни основно от по-малки частни предприятия, докато официалният PMI индекс е насочен към големи държавни фирми. Той ще бъде публикуван по-късно този месец, като през февруари спадна до осеммесечно дъно от 50.2 пункта. Сигналите за забавяне на икономическия растеж във втората най-голяма икономика в света се допълват от спада с 18% на износа през миналия месец.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 7

    Де да бяхме и ние в еврозоната, а не в руската.

    Нередност?
  • 2
    comandante avatar :-P

    икономическият растеж през първото тримесечие ще достигне 0.5% вместо досегашните очаквания за ръст от 0.3
    _________
    Човек ще си помисли ,че излитаме в ниска орбита!
    При задълбочаване на конфликта с Путин 10% от икономиката на EU ще пропадне с Германия напред , какво ще компенсира пропадането на износа а по-скъпия газ и петрол допълнително ще влошат положението в EU или резервите на САЩ ще ни компенсират ?

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-P

    [quote#1:"today"]Де да бяхме и ние в еврозоната, а не в руската. [/quote]
    От 7 години сме си в EU , няма европейска фирма която да е недоволна от резултатите във филиалите си в скромната ни колония не плащат данъци , плащат 5-6 пъти по-ниски заплати от колкото в централите си!
    Само разни българи се оплакват и половин милион от тях фалираха сигурно са комундета или ДС агентурен апарат ?

    Нередност?
  • 4
    ktbnakude avatar :-P
    .......
    • - 1

    [quote#3:"comandante"]От 7 години сме си в EU , няма европейска фирма която да е недоволна от резултатите във филиалите си в скромната ни колония не плащат данъци , плащат 5-6 пъти по-ниски заплати от колкото в централите си!
    Само разни българи се оплакват и половин милион от тях фалираха сигурно са комундета или ДС агентурен апарат ?[/quote]

    има хора , които стават само за работници
    хора-които са научени да се навеждат,снишават и....

    към такива хора-такова отношение
    -----------
    когато капиталист ти говори за Криза...
    или е Банкер или е ?????....

    а аз видях и чух Много , които го правеха...

    а НЕ са банкери

    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-|

    До коментар [#4] от "Никълъс Мадурко":
    Всъщност либертарианците управляват кризите за да придобиват собствеността изградена на комуняги и капиталисти !

    Нередност?
  • 6
    goshogoshev avatar :-|
    goshogoshev

    До коментар [#1] от "today":

    ти да не си от Кабардино България Щото ние в България сме от 7г в ЕС

    Нередност?
Нов коментар