🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ може да започне да купува активи

Централната банка би разгледала тази възможност при влошаване на инфлационните перспективи

Марио Драги обеща действия от ЕЦБ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) би разгледала възможността за мащабни действия по закупуване на активи, в случай че перспективите за бъдещия растеж на потребителските цени отслабнат прекалено много. Това съобщи президентът на институцията Марио Драги по време на конференция в Амстердам, цитиран от Wall Street Journal. По думите му 24-членният управляващ съвет на ЕЦБ "се ангажира – единодушно – да използва както конвенционални, така и неконвенционални инструменти за ефективното справяне с рисковете от твърде дълъг период на ниска инфлация".

Водещите централни банки са с различни прогнози

Изявлението на Драги подчертава разнопосочните прогнози на някои от основните централни банки в света, отбелязва изданието. На фона на стабилизиращото се възстановяване на икономиките във Великобритания и САЩ Федералният резерв и Bank of England обмислят кога ще е най-подходящият момент, в който да започнат да свиват експанзивните си парични политики. За разлика от тях ЕЦБ, която е изправена пред много ниска инфлация и икономическо възстановяване под очакванията, сигнализира, че е по-вероятно да разшири програмата си за парични облекчения, отколкото да я свие.

Към март 2014 г. годишната инфлация в еврозоната е 0.5%, което е доста под заложената от ЕЦБ цел за малко под 2%. Това доведе до коментари от страна на някои икономисти от частния сектор, както и от Международния валутен фонд, че ЕЦБ би трябвало да обмисли възможностите за допълнителни стимули като намаляване на лихвените проценти, целеви банкови заеми и мащабни покупки на активи на капиталовите пазари – политика, известна като количествени облекчения. Въпреки това на месечната си среща в началото на април централната банка запази досегашната си политика, като обяви, че през последния месец инфлацията може да е била изкуствено потисната от временни фактори.

Ще намалява ли още лихвата

По думите на Драги, ако забележи затягане на паричните условия, било то по линия на облигационните пазари или поради високия обменен курс на еврото, ЕЦБ би могла да отговори с конвенционални мерки, т.е. чрез промяна на лихвените проценти. В момента основната лихва в еврозоната е на рекордно ниско равнище от 0.25%, което оставя ограничено място за допълнителни свивания. Представители на ЕЦБ обаче посочват, че са отворени към идеята за намаляването на лихвата по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ, която в момента е 0%, до отрицателни стойности.

Президентът на институцията обяви още, че ако лихвените политики не дадат ефект в икономиката чрез кредитиране от страна на търговските банки, ЕЦБ може да реагира и чрез целеви дългосрочни заеми или покупки на обезпечени с активи ценни книжа. Друг фактор, който би довел до действия от страна на централната банка, е "влошаването на средносрочните перспективи за инфлацията, което би наложило по-мащабна програма за закупуване на активи", допълва Драги.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karni avatar :-|
    karni
    • - 2
    • + 1

    тия няма да се спрат с простотиите докато не докарат финасов армагедон....
    оставате пазара да си свър6и работата и да се из4исти....

    Нередност?
  • 2
    morgan. avatar :-?
    Морган

    "Представители на ЕЦБ обаче посочват, че са отворени към идеята за намаляването на лихвата по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ, която в момента е 0%, до отрицателни стойности."

    И кво' вече ще плащаме като оставяме пари на депозит! Наис А!

    До коментар [#1] от "karni":

    Никой нищо не иска да унищожава! Идеята е парите да се изкарат от банките и отново да се завартят в икономиката на Европа!

    Нередност?
  • 3
    ambrazurchik avatar :-P
    Амбразурчик
    • + 5

    [quote#2:"Морган"]Никой нищо не иска да унищожава! Идеята е парите да се изкарат от банките и отново да се завартят в икономиката на Европа! [/quote]

    точна дефиниция.. трябва Харчене ..

    или Купуваш стоки Доброволно ..

    или обезценка на парите ти

    всеки сам да избира

    Нередност?
  • 4
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 2

    Да работиш за ЕЦБ е най-сладката работа. Имаш ясна цел която в продължение на 5 години постоянно пропускаш да постигнеш. Включително много пъти директно заявяваш че според твоите прогнози няма да успееш да постигнеш зададената ти цел, но въпреки това не мислиш да правиш нищо целящо да се доближиш до въпросната цел.

    И въпреки тази колосална некомпетентност никой не ти търси сметка. (нито журналисти, нито политици, нито експерти, нито хората) Даже от време на време сериозни чичковци те потупват по рамото. Мисля че не съществува друга такава сладка работа.

    Черешката на тортата е че некадърността ти задушва икономиките на 500 милионен паричен блок и държи няколко десетки милиона хора безработни.

    Нередност?
  • 5
    karni avatar :-|
    karni

    До коментар [#2] от "Морган":

    ти сериозно ли????

    стото да купуваш активи на измислени цени застото пазара не ги иска току виж акциите слу4айно да не паднели си е бая изкривяване на пазара...
    И фантазиите 4е някой сте си изкара депозита и сте иде да си купи плазми... без коментар.
    Единствения резултат сте бъде осте по-големи спекулации и осте по-голям крах.
    Видяхме ги 5 години трилиони изсипаха - резултат никакъв.

    Нередност?
  • 6
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    До коментар [#5] от "karni":

    Това което водяхме е как в САЩ благодарение на QE3 през 2013 имаха реално възстановяване при сравними с европейските бюджетни икономии.

    Пазарите, особено този на труда, много по-лесно се изчистват при 4-5% стабилен годишен ръст на харченето.
    При свиващо се или забавящо ръстта си агрегатно търсене този процес протича ненужно и болезнено дълго.
    Да не говорим за негативния ефект върху задлъжнялостта който има спирането на нормалния ръст на номиналните доходи.

    ЕЦБ може да постигне каквото си поиска ниво на агрегатно търсене в еврозоната но съвсем съзнателно решава да не прави почти нищо защото така им е по-лесно и така или иначе никой не им търси сметка за това че не си вършат работата.

    Нередност?
  • 7
    morgan. avatar :-|
    Морган

    До коментар [#5] от "karni":

    Аз, сериозно!

    Като оставим на страна, спекулативните теории, че г-н. Злудей иска да унищожи света... Ти имаш ли някаква представа какво се случва?

    Това което се пише, че САЩ е добре и се възтановява.... Ще го видим, догодина когато ще трябва за пореден път да вдигнат тавана на дългът!

    Ефекта, който имаше цялото това наливане на "пари", е че ги обезцени! Връдката е да си докарат изкуствена инфлация, защото тогава и само тогава, така нареченото GDP расте, а през другото време, ми просто си седи на едно място.

    Програмата лесни пари е прекрасен начин да си докараш инфлация, и да кавеш на всички: ето GDP-ми расте, инвестирайте при мен.

    Съветвам те, да прочетеш едно две неща относно Capital Markets, и тогава да коментираш, глупостите с плазмите....

    Нередност?
Нов коментар