🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната остава опасно ниска

ЕЦБ е готова да предприеме неконвенционални мерки, за да се избегне дефлация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резкият спад на инфлацията в еврозоната през март до най-ниските нива от ноември 2009 г. бе потвърден от окончателните данни на Евростат. Нарастващата опасност от изпадане на региона в дефлация увеличава натиска върху Европейската централна банка да предприеме мерки, но на последното си заседание институцията реши да не прави промени в паричната си политика.

На годишна база нивото на инфлацията във валутния съюз е спаднало до 0.5% през миналия месец спрямо 0.7%, отчетени през февруари. Това е значително под заложената от ЕЦБ цел за ръст на потребителските цени с темп от 2 на сто. В целия Европейски съюз нивото на инфлация е било 0.6% спрямо 0.8% през февруари.

Страни с дефлация

Негативни нива на инфлация вече се наблюдават в осем страни в ЕС, като в това отношение водеща е България (-2%), следвана от Гърция (-1.5%), Кипър (-0.9%), Португалия и Швеция с по -0.4%, Испания и Словакия с по -0.2% и най-новата членка на съюза Хърватия с -0.1%. Най-висока инфлация през март е отчетена във Великобритания – 1.6 на сто, следвана от Малта и Австрия с по 1.4%. В най-голямата икономика в региона - Германия, потребителските цени са нараснали с 0.9% на годишна база.

Най-значителен ръст на цените в еврозоната се наблюдава при тютюневите изделия и заведенията – 0.08%, следвани от млякото и млечните продукти с 0.06%. Същевременно горивата и транспорта са поевтинели с 0.24 на сто, а телекомуникациите - с 0.1%. Понижение има и при цените на горивата за отопление. Основната инфлация в еврозоната, при чието отчитане се изключват по-нестабилните цени на енергията, храната, алкохолните и тютюневите изделия, е спаднала до 0.7% спрямо 1% през февруари. Предварителните оценки бяха за по-слаб спад до 0.8%. Цените на индустриалните стоки са се покачили с 0.2% през март спрямо 0.3% за предишния месец.

Позиция на ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната остава под нива от процент вече шести пореден месец. ЕЦБ определя тази тенденция като опасна и се очаква да предприеме нови мерки, след като през миналата година понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0.25%. Представители на банката заявяват, че тя е готова да предприеме и по-неконвенционални мерки, за да противодейства на дефлационния натиск. Президентът на институцията Марио Драги посочва като една от причините за ситуацията силното евро, което прави вноса по-евтин и понижава цените на стоките и услугите в региона. През последните 12 месеца единната валута е поскъпнала с над 5% спрямо щатския долар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • + 2

    И какви са тези неконвекционални мери,отрицателни лихви ли? Не знам какво мислят в ЕЦБ,но определено е много опасно ако се допусне да се влезе в дефлационна спирала,излизането няма да е никак лесно.

    Нередност?
Нов коментар