🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ отново не промени паричната си политика

Централната банка повиши леко прогнозата за икономическия ръст на еврозоната

Марио Драги не вижда причина за прилагане на извънредни мерки
Марио Драги не вижда причина за прилагане на извънредни мерки
Марио Драги не вижда причина за прилагане на извънредни мерки    ©  Reuters
Марио Драги не вижда причина за прилагане на извънредни мерки    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да не променя основния си лихвен процент на месечното си заседание в четвъртък въпреки задържането на инфлацията на некомфортно ниски нива. Решението основната лихва да бъде оставена на сегашните си рекордно ниски нива от 0.25% беше очаквана от повечето анализатори, но централната банка изненада пазарите с липсата на други по-нетрадиционни мерки, с които да се повиши ликвидността на финансовия сектор и да се противодейства на опасността от дефлация. През последните месеци инфлацията във валутния съюз се задържа на нива около 0.8%, което е значително по-ниско от заложената от банката цел от 2%. ЕЦБ също така остави без промяна нулевата лихва за овърнайт депозитите на финансовите институции.

Много експерти очакваха банката да вземе решение за спиране на т.нар. стерилизация на покупките в рамките на програмата за пазарите на ценни книжа (SMP), предназначена да абсорбира парите, инвестирани в спасителните програми за страни като Гърция. Такова действие би освободило около 175 млрд. евро, с което ще се повиши почти двойно обемът на излишна ликвидност във финансовата система на еврозоната. Това от своя страна ще спомогне за понижаване на лихвите за междубанково кредитиране и може да понижи курса на еврото спрямо долара. Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди, че това е една от обсъжданите опции, но засега банката не вижда затягане на паричните условия, което би оправдало този ход.

Драги също така изтъкна, че за ниската инфлация имат роля глобални фактори като спадащите цени на енергията, които отговарят за две трети от намалението на потребителските цени през последните две години. Той също така изтъкна, че ситуацията в еврозоната е различна от тази в Япония, където дефлацията потиска икономиката от близо две десетилетия. "Очакванията за инфлацията са сравнително стабилизирани, а ЕЦБ взе ранни мерки по отношение на паричната политика. Ние изобщо не сме били пасивни", подчерта той.

Банката обяви новите си прогнози за инфлацията, която се очаква да достигне 1% през тази година, 1.3% през следващата и 1.5% през 2016 г. Тези стойности остават значително под поставената от ЕЦБ цел за годишна инфлация "под, но близо" 2%. Драги обаче отбелязва, че към четвъртото тримесечие на 2016 г. се очаква нарастването на потребителските цени да достигне 1.7%. Банката оповести и малко по-добри прогнози за икономическия растеж в еврозоната. Според тях брутният вътрешен продукт ще се повиши с 1.2% през 2014 г., а ръстът през следващите две години ще бъде съответно 1.5 и 1.8%.

В четвъртък централната банка на Великобритания също реши да не променя паричната си политика, като задържи основната си лихва на ниво от 0.5%, а обемът на програмата за изкупуване на ценни книжа – на 375 млрд. паунда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • + 2

    Тези действия, вдъхват доверие и стабилност.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    bureaucrat avatar :-|
    bureaucrat

    До коментар [#1] от "Offshore Banking":

    Ами не знам. На мен лично изказванията на председателя на ФЕД са ми малко по-разбираеми, от гледна точка на посланията, които носят.

    Нередност?
Нов коментар