Германският бизнес климат спада за четвърти месец

Институтът Ifo вероятно ще понижи прогнозата си за ръста на икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският бизнес климат е спаднало за четвърти пореден месец през август, което показва негативния ефект от кризата в Украйна и санкциите срещу Русия върху най-голямата европейска икономика. Индексът на бизнес климата, изготвян ежемесечно от мюнхенския институт Ifo, е спаднал до 106.3 пункта през този месец спрямо 108 пункта за предишния. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-слаб спад до 107 пункта, отбелязва Reuters.

Влошени перспективи

Така показателят достига най-ниското си ниво от повече от година и бележи най-продължителния период на спад от пика на дълговата криза в еврозоната през 2012 г. Тези резултати хвърлят допълнителна сянка на съмнение около стабилността на икономиката след неочакваното свиване с 0.2 на сто, отчетено през второто тримесечие. След публикуване на данните еврото отстъпи спрямо долара, а германските ДЦК поскъпнаха.

"Този значителен спад на доверието не оставя никакви съмнение – германският икономически растеж е минал пика си за тази година. Геополитическите рискове притесняват германските фирми, но дори и без различните конфликти едва ли икономиката щеше да може да расте повече от това", смята Томас Гитзел, главен икономист във VP Bank Group. Икономистът от Ifo Клаус Волрабе отбелязва, че кризата в Украйна обременява икономиката, но точният й ефект е труден за оценка. Според него институтът Ifo вероятно ще понижи прогнозата си за ръста на германския БВП за цялата 2014 г. от 2 на до 1.5 процента. Анализаторът също така очаква икономическият растеж през третото тримесечие да е около нулата. Той обаче изтъква, че Германия все още е далеч от рецесия.

Руският фактор

Взаимните санкции между ЕС и Русия представляват сериозен проблем за германския бизнес, тъй като над 6000 фирми са активни на руския пазар. Около 10% от германските износители разчитат за пласиране на някаква част от продукцията си на Русия. Компании като групата за потребителски стоки Henkel и производителя на военно оборудване Rheinmetall вече излязоха с предупреждения, че печалбите им са заплашени от кризата.

Стойността на германския износ за Русия е спаднал с 15.5% до 15.3 млрд. евро за първото полугодие на годината, като най-засегнати са доставките на автомобили и машини. Анкетираните от Ifo производители заявяват, че очакват по-нисък ръст от поръчки за износ. Фирмите също така са дали най-ниските оценки за текущата бизнес ситуация от юли 2013 г. насам и стават все по-песимистични за развитието през следващите шест месеца.

Все още няма коментари
Нов коментар