🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската индустрия губи скорост

Данните за производството влошават очакванията за икономическия растеж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустриалното производство в Германия е спаднало повече от очакваното през август, влошавайки допълнително перспективите за възстановяването на най-голямата икономика в Европа. Сезонно изгладените данни показват спад на производството с 4% спрямо юли, когато нарасна с 1.6%. Това е най-силното понижение от януари 2009 г. и значително надвишава предварителните прогнози на анализаторите.

Рискове за икономиката

Германската икономика губи инерция заради слабото търсене в останалите членки на еврозоната, които са основният й външен пазар, както и заради кризата в отношенията между Запада и Русия. "Ако тази слабост в производството се увеличи, рисковете за свиване и на вътрешното търсене се увеличават. Дълготрайното задържане на такива високи нива на несигурност може да означава, че инвестиционните намерения ще бъдат не само забавни, но и отказани", коментира пред Bloomberg Евелин Херман, икономист в BNP Paribas.

Производството на капиталови стоки през август е спаднало с 8.8%, а на междинни с 1.9%. При потребителските стоки свиването е с 0.4%, а при строителството – с 2%. Единствено производството на енергия отбелязва ръст с 0.3%. Макар регистрираните от статистиката промени да сa усилени от неработните празнични дни през периода, те дават поредното доказателство, че икономиката продължава да забавя скорост след неочакваното свиване на БВП, отчетено през второто тримесечие.

Занижени очаквания

В понеделник бяха публикувани и данни, показващи намаляване на новите поръчки за индустрията с 5.7%% през август – също най-силното понижение от 2009 г. Показателите на икономическото доверие показват, че свиването в сектора е продължило и през септември. Бизнес климатът, измерван от изследователския институт Ifo, достигна най-ниските си нива от година и половина, а безработицата в страната се покачи за втори пореден месец.

"Германската икономика ще се развива много слабо през второто полугодие. През третото тримесечие прогнозираме да има почти нулев растеж, а предвид слабите тенденции при поръчките не можем да очакваме особено подобрение през четвъртото", коментира Ралф Солвийн, главен икономист в Commerzbank.

Статистиката отчете влошаване на индустриалното производство и във Великобритания, като растежът му на месечна база е достигнал едва 0.1% през август. През юли беше постигнато повишение с 0.3%. Забавянето от части се дължи на необичайно дългото затваряне на производствени линии за сезонни ремонти от някои автомобилни компании. Въпреки забавянето Великобритания отчита значително по-солиден икономически растеж от повечето държави в Западна Европа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 2

    така ще е докато се замрази конфликтът в Украйна. Ще последва период на възстановяване на разрушената инфраструктура и търговско-икономическите отношения с Русия. Никой няма интерес настоящото положение да се запази дълго време.

    Нередност?
  • 2
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 2

    Какъв конфликт, какви 5 лева?

    Какво още трябва да се случи за да проумеят хората че кризата в Европа е монетарна. Причинена от свръх рестриктивна парична политика.
    Затова засяга цялата еврозона и страдат всички държави.

    Затова и никое правителство не може да я разреши за себе си. Защото паричен проблем се създава и решава от централната банка. Правителствата каквито и напъни да правят нямат никакви шансове. Не случайно новите крайни партии печелят все повече позиции в Еропа.

    Нередност?
  • 3
    alabalko avatar :-|
    alabalko

    Какво възстановяване на немската икономика, като производството отдавна е задминало предкризисните нива. Мисля още 2010-та задминаха нивата от 2008-ма.

    Нередност?
Нов коментар