🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес климатът в Германия се влошава пети пореден месец

Най-голямата европейска икономика може да изпадне в стагнация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският бизнес климат е спаднал за пети пореден месец през септември и е достигнал най-ниските си нива от година и половина. Продължаващото влошаване помрачава очакванията за растежа на най-голямата европейска икономика през третото тримесечие, отбелязва Reuters.

Индексът на бизнес климата, изготвян от мюнхенския институт Ifo чрез анкети сред 7 хил. германски фирми, е спаднал до 104.7 пункта спрямо 106.3 за предишния месец. Средните прогнози на анализаторите бяха за по-плавно понижение до 105.7 пункта. "Германската икономика вече не се развива плавно. Проучването показва влошаване на очакванията във всички сектори", заявяват експертите от Ifo.

Ефекти от кризата

Германската икономика отбелязва силен старт на годината благодарение на необичано меката зима и ръста при строителството. През второто тримесечие обаче тя неочаквано се сви с 0.2%, а слабите данни от третото тримесечие създават опасност от изпадане в рецесия. Освен бавното възстановяване на останалите икономики в региона основен фактор за влошаването е кризата в Украйна и изострените отношение с Русия, която е един от основните търговски партньори на Германия.

Над 6 хил. германски компании развиват дейност в Русия, като около 10% от германските износители реализират част от продукцията си там и бизнесът им е заплашен от взаимните икономически санкции между Запада и Москва. Производителят на потребитеслки стоки Henkel прогнозира влошаване на резултатите си през второто полугодие, тъй като Русия е четвъртият му най-голям пазар. Европейското подразделение на General Motor – Opel, от своя страна обяви, че намалява производството си в Русия заради намаленото търсене.

Забавяне на растежа

Икономистът от Ifo Клаус Волрабе коментира, че вече очаква нулев растеж на Германия през периода юли - септември. За цялата година БВП на страната вероятно ще нарасне с около 1.5%. "Икономиката на евросъюза продължава да се забавя, очакванията за износа на капиталови стоки не са добри, а украинската криза създава общо усещане за несигурност. Трудно е да се намери положителен момент в цялата ситуация", заявява анализаторът.

Макар статистическите данни за юли да показват добро начало на третото тримесечие, всички проучвания за икономическото доверие и бизнес климата се влошават през последните месеци. Правителството все още предвижда икономическият растеж да достигне 1.8% за цялата година, макар вече да дава сигнали, че тази цел може и да не бъде изпълнена. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и индустриалната организация BDI вече понижиха прогнозите си за повишението на германския БВП след излизането на слабите данни за второто тримесечие. BDI понижи очакванията си за икономическия растеж през 2014 от 2 на 1.5% с аргумента, че кризите в Украйна и Близкия изток, както и някои решения на правителството създават несигурност за компаниите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 2

    Валутната война (със САЩ и Китай) ще нанесе известен удар на германците, но като борци за спестовност те ще трябва да го понесат.

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 1

    Изходът за повишаване на търговския оборот следва да бъде търсен на трети пазари. Докато конфликтите в Ирак и Либия все още не са повишили цената на петрола като суровина за икономиката трябва да се разкриват и усвояват пазари за европейската продукция в трети страни, като азиатските.

    Нередност?
  • 3
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • + 1

    През 2015 ще е началото на Глобалната депресия и тя ще срине световната икономика за много дълго с повече от 10%. Германия и САЩ ще понесат най-тежко удара като икономически спад, но в социален и политически южните и развиващите се икономики ще пострадат най-много. Предстоят бунтове, граждански войни и десетки стотици милиони на границата на смъртта.

    Нередност?
Нов коментар