🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорското доверие в Германия спада за девети месец

Индексът ZEW достига най-ниските си нива от декември 2012 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорското доверие в Германия е спаднало за девети пореден месец през септември и е достигнало най-ниските си нива от декември 2012 г. Това показва, че дори новите стимули, обявени от Европейската централна банка, не са достатъчни, за да ограничат негативния ефект от кризата в Украйна и други фактори върху най-голямата икономика в еврозоната.

Влошени очаквания

Подготвяният от Центъра за европейски икономически изследвания ZEW индекс на инвеститорските и анализаторските очаквания за следващите шест месеца е спаднал до 6.9 пункта през септември спрямо 8.6 за август. Показателят спада всеки месец от декември миналата година, когато бе достигнал седемгодишен връх. Все пак резултатите за септември са по-добри от средните прогнози за спад до 4.8 пункта, отбелязва Reuters.

Отделният индекс на текущите условия се е сринал до 25.4 пункта през септември спрямо 44.3 за предишния месец. Това е значително по-слаб резултат от предварителните прогнози за спад до 40 пункта. Проучването се базира на анкети сред 234 инвеститори и икономически анализатори, проведени между 1 и 15 септември.

Германската икономика изненадващо се сви през второто тримесечие на годината, а президентът на централната банка Bundesbank Йенс Вайдман предупреди, че растежът през второто полугодие може да се окаже по-слаб от очакваното. В отговор на забавеното възстановяване и опасността от дефлация в региона ЕЦБ предприе поредното понижение на лихвените проценти и обяви програми за изкупуване на ценни книжа.

Външни рискове

"Липсата на увереност в икономиката на региона се дължи на рисковете от ситуацията в Украйна и Шотландия. Не можем да очакваме значителен икономически растеж в скоро време, но фундаменталните фактори са наред и данните от началото на третото тримесечие не са лоши", коментира пред Bloomberg Дейвид Милекер, главен икономист в германската Union Investment.

Анализаторът изтъква, че макар индустриалното производство и новите поръчки да са нараснали повече от очакваното през юли, Bundesbank вероятно ще трябва да понижи прогнозата си за ръста на БВП за цялата година до около 1.6%. През юни централната банка обяви, че очаква икономически растеж от 1.9% през 2014 и 2% през 2015 г.

През миналата седмица ЕС и САЩ наложиха поредните санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна и се очаква Москва да отговори със свои мерки. Това допълнително ще затрудни икономическия растеж в еврозоната. В навечерието на референдума за независимост на Шотландия проучванията показват изключителна близост на привържениците и противниците на отделянето. Икономистите очакват това да доведе до значително изтичане на капитали от Шотландия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-P
    plamenhristov5
    • + 3

    Когато се наблюдава диаметрално противопоставяне между Марио Драги и германската централна банка заедно с германското правителство няма как инвеститорите да се доверяват

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha

    Кризата в Украйна е удобно извинение - не причина за икономическото затъване на ЕС .

    Нередност?
Нов коментар